Proces u vilici??

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Che Guevara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 14, 2007 4:25 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Proces u vilici??

Post od Che Guevara »

Pozdrav, ovo mi je prvi post zato sto me nesto jako muci. Naime, nisam isao kod zubara dosta dugo,mozda od 14 godine a sad imam 23. I pre jedno 2 godine, su mi se upalile desni sa donje desne strane kod pokvarenog zuba, bas jako. brzo je to spalo al nikad do kraja, kao da je ostala mala kvrzica. Ja tome nisam davao znacaja, medjutim posle pola godine godinu, izasla mi kao plik mali na tim desnima kroz koji sam svakih 2,3 nedelje isecdjivao gnoj. Konacno skupih hrabrosti i odoh kod zubara. I cim sam dosao, rekao mi da moram hitno da vadim taj gangrenozan zub, da imam neko granularno tkivo kako sam ga razumeo, i on mi je izvadio zub i izvadio neke delove iz te kvrzice koja je sad upola manja al nije jos nestala do kraja.Uz obilno krvarenje. On kaze da je to normalno da ce se to povuci kroz vreme, al meni to nije jasno to je tvrdo kao kamen. Kaze da nemam sta da brinem, uradio sam snimak svih zuba ( neka masina zagrizes nesto, gledas da ti svetlo ide po sredini nosa i onda se 15 sekundi okrece oko glave). Doneo sam mu snimak i on kaze sve je ok na snimku, nikakve bolesti, vilica ok... Iskusan zubar je, al jako mi nije jasno da li zapravo upala moze biti takva, da to bude tvrdo ko kamen. Objasnjavao da je to bilo hronicno stanje...da je sve ok. Jako me zanima, da ne idem kod drugog stomatologa, da li je to mozda neki proces u vilici. TO mene apsolutno ne boli, niti mi se cini da se siri, ali bojim se da se ne prosiro to, ako je neki proces... Kazem stomatologu da pipne, on kaze ma nema potrebe, sve je to ok... Eto, ako vam treba jos neka informacija, da bi mi dali sto potpuniji odgovor, kazite. Unapred zahvalan :)
carolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 12:00 am

Post od carolija »

Nemate razloga za brigu, po svemu sto ste opisali, vas dr je sasvim dao korektna objasnjenja. Kvrzica koja postoji je posljedica hronicnog procesa i tkiva koje je vremenom postajalo fibrozno,a treba vremena da se to povuce,a mozda i ne bude moglo do kraja da se resorbuje.
Glavno da je zub kao uzrocnik izvadjen te da ne postoji vishe upala, te da kontrolisete se kod tog istog stomatologa koji vas prati.
I ono sto je najvaznije da se nikad vishe ne zapustite do te faze i da nikad ne prodje duze od 6 mjeseci a da niste bili kod svog stomatologa.
dr stom.
Che Guevara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 14, 2007 4:25 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Che Guevara »

carolija napisao:Nemate razloga za brigu, po svemu sto ste opisali, vas dr je sasvim dao korektna objasnjenja. Kvrzica koja postoji je posljedica hronicnog procesa i tkiva koje je vremenom postajalo fibrozno,a treba vremena da se to povuce,a mozda i ne bude moglo do kraja da se resorbuje.
Glavno da je zub kao uzrocnik izvadjen te da ne postoji vishe upala, te da kontrolisete se kod tog istog stomatologa koji vas prati.
I ono sto je najvaznije da se nikad vishe ne zapustite do te faze i da nikad ne prodje duze od 6 mjeseci a da niste bili kod svog stomatologa.
Mnogo vam hvala, potpuno isto je i on rekao, ta fibroza, i ostali strucni termini koji ste spomenuli :) Oprostite, ja sam pravnik po struci, pa ne baratam terminologijom :) Mene je uhvatila frka, idem u vojsku u decembru, pa da sredim to pre vojske, a nebi ni isao kod zubara da nisam pomislio od kamenca da je paradentoza :) Moj stomatolog se nasmeja do suza kad sam mu ispricao. Ulazim ja u ordinaciju, i odma govorim, aha znaci ovako izgleda zubarska ordinacija :) Covek se zabezeknuo, kaze nikad nisi bio :) I napomenuh mu, AKo ja osetim bol i vi cete :) Pao na dupe od smeha al meni nije bilo smesno, sta cu kao klincu su mi uterali strah od zubara, tipa vodicu te kod zubara ako ne budes dobar.... Traume :) Eh samo se vadim, a poenta je lenjost, al obecao sam sebi da cu ici redovno od sad, inace izbadio mi je dve petice, gornja vilica potpuno bez karijesa, a dole sem te dve 5 imam jos 2 za porpavku, i to je to, Bilo mu cudno da imam tako dobro zube, jake. Cak tim gangrenoznim peticama, koren bio zdrav ali da ipak nije htreo da rizikuje, i izvadio zato sto je prilicno kriticno stanje bilo. I ne zalim se, ok je ovako. Moram da pohvalim danasnju stomatologiju, znaci sve je moguce, samo malo hrabrosti i dosta para :) A ne mora ni para, ako vodite racuna od malena (sem u ekstremnim slujevima) Pozzz, i hvala vam jos jednom :)
Odgovori