Povecan progesteron!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
suzi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 28, 2005 8:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Povecan progesteron!

Post od suzi »

Zdravo,

Imam 28 godina i vec 3 neuspele trudnoce za sobom. Prvi put bio je spontani pobacaj u 2 gom mesecu, drugi put je bilo namerni prekid trudnoce(kiretaza), a treci put je bilo nesto sto me je totalno izbacilo iz koloseka!
Moram reci da je izmedju prvog i zadnjeg puta proslo oko 6 godina, ali zato izmedju drugog i zadnjeg je bilo proslo jedva godinu dana.
Taj treci put, bila sam trudna 22 nedelje i doslo je do SP i ja sam rodila mrtvo dete.
Moram pomenuti, da sam pre nego sto cu ostati trudna otisla ginekologu sa namerom da se istestiram i uradim sve potrebne analize. Sve je bilo ok, ali 21 dana ciklusa kada mi je provern progesteron doktor je bio iznenadjen njegovom "visinom" Meni je progesteron bio 34,2 a normala je valjda od 4 do 11! Ja sam bila zaista uplasena! Otisla sam kod specijaliste za hormone nakon mesec dana cekanja i on mi je ponovo proverio progesteron,jos uvek je bio isti. Dao mi je da pijem tablete da smanjim taj level naravno i ja sam ga upitala da li to predstavlja neki problem u slucaju da zelim ostati trudna. On je rekao da moze doci do privremenog steriliteta i ja sam naravno poludela od brige!! Medjutim, ja sam ostala trudna jako brzo, tj. nisam ni pocela piti te tablete. Bila sam presrecna, jer sam se tek bila udala i naravno zelela dete odmah. Doktor je rekao da nastavim piti te tablete, jer ako nosim zensko dete postoji mogucnost da ono bude jako maljavo ako ih ne budem pila. Ja sam ih pila dok nisam otkrila da nosim musko dete.
Tokom trudnoce imala sam veliki problem sa tecnoscu, vec od 4 tog meseca moje noge su bile previse naduvene i jako sam se zamarala stojeci na njima.
U 22 goj nedelji pukao mi je vodenjak, provela sam 3 dana u bolnici i odpustena iz bolnice sa dijagnozom da je sve u redu, da bih odmah sutradan se vratila sa pupcanom vrpcom od deteta medju nogama! Prevremeni porodjaj je krenuo, a ja nisam osecala nikakve bolove i naravno dete je u medjuvremenu umrlo u mojoj utrobi.
Dete sam dala na autopsiju i nisam dobila nikakve odgovore, zasto se to desilo!

Volela bih znati da li je to povecani progesteron bio uzrok mog SP ili je to mozda bila kiretaza koja se desila nepunih godinu dana pre toga?
I da li cu ja moci odrzati sledecu trudnocu ako imam toliki progesteron?
Molila bih za odgovor, jer stvarno se plasim ostati trudna ponovo i da ne daj boze prezivim te muke opet!

Unapred zahvalna
suzi
Novi član
Novi član

Post od suzi »

Zaboravila sam reci da imam normalne i u dan tacne menstruacije i da nemam nikakvu vidjivo povecanu maljavost na telu sto je jako cudno u odnosu na visinu progesterona.
suzi
Novi član
Novi član

Post od suzi »

Molila bih OBGYN da mi odgovori na pitanja, jer zaista mi treba strucni savet! Naravo i od svih ostalih koji su imali slicnih problema i koji zele da mi pomognu. Hvala
Odgovori