Ekstrasitole

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
milica.bjelic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 02, 2007 1:40 pm

Ekstrasitole

Post od milica.bjelic »

Molim Vas da mi protumacite nalaz za dete koje ima 9 godina i bavi se kosarkom.

Nalaz: Blaga elogancija prednjeg mitralnog kupsisa pracena manjim mlazom regrugitacije bez nemodinamskog znacaja. Ritam nepravilan po tipu retkih ekstasitola. Periferni pulsevi se palpiraju.

Usmeno mi je doktor rekla da dete ima srcane zaliske. Zar to nemaju svi.
Cekam test opterecenja.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ima prolaps zaliska, koji sam po sebi i nije bolest, ali moze da bude udruzen sa drugim bolestima. Ekstrasistole se moraju dobro ispitati pre nego sto se da zeleno svetlo za sportske aktivnosti.

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
dr B
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 26, 2007 9:40 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dr B »

Draga Milice, nalaz na ultrazvuku govori da je jedan od srcanih listica nesto duzi (elongiran) i to ne predstavlja nikakav problem (neke osobe imaju elongiran mitralni listic, a neke klempave usi - znacaj je isti) :) . Uz duzno postovanje kolegi nije u pitanju prolaps. Mlaz regurgitacije bez hemodinamskog znacaja znaci da taj zalistak malo propusta krvi, ali da to nema nikakvog znacaja, tj. da ne utice na funkciju srca u celini.
Kao sto je rekao dr Ivica ekstrasistole se moraju dobro ispitati pre nego sto se da zeleno svetlo da se dete aktivno bavi sportom. Po mom misljenju treba pored testa opterecenja uraditi i 24 h holter monitoring EKG-a.

Sve najbolje
Odgovori