Povreda prednjih zubi

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Tatangelo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 29, 2007 2:21 am

Povreda prednjih zubi

Post od Tatangelo »

Molim za pomoc jer vise neznam kome da se obratim. Naime, pre 2 meseca pala sam i povredila prednje zube, gornje uglavnom, mada sad osecam da imam problema i sa donjim. Uglavnom na jednom donjem osecam da je malo hrapav a nekad i kao da mi hladan vazduh ulazi u zub. Moram da napomenem da sam u srednjim 20ima, i da nikad nisam imala problema sa zubima osim sto sam vadila umnjake i popravila par krajnjih zubi. Kad sam se odmah povredila, ustanovljeno je da nemam nikakvih preloma, i da su mi svi zubi na mestu, jedino sto zubar nije mogao ustanoviti jeste da li je zivac unisten, i rekao je da za to uzme vremena, ako osetim trenutan jak bol, ili ako zubi promene boju.
Sacekala sam da se povreda sanira, da prodju otoci, i sve ostalo. Nakon svega toga kad sam otisla na kontrolu (3 nedelje nakon povrede), primetila sam da imam par problema sa gornjim zubima a to je sledece:

Dva prednja (znaci ona dva zuba u sredini) su mi malo uvuceni unutra, a iznad levog gornjeg zuba meso mi je podignuto dosta na gore, i cak i sad nakon dva meseca ne vraca se na staro mesto. Zubar je rekao da bi trebalo da se vrati, medjutim ja i dan danas ne vidim pomaka u stanju pomerenih zubi a ni mesa. Problem je sto je moj zubar toliko tvrdoglav, da ovo sto ja primecujem (uporedjivala sliku pre povrede) on meni ne veruje, pregleda, naplati, ali nista ne uradi. Ja se plasim da sto vise vreme odmice, zubi ce ostati u ovom stanju, a i desni iznad zuba. Za sada ne primecujem promenu u boji, a i nemam jake bolove, osim sto jos osecam utrnjenje (svakim danom manje) i ponekad male nelagode.

Moram jos da dodam da sve ovo vreme ja uopste ne koristim te prednje zube kad jedem, jedem na zube sa strane, ne zvacem na njih, perem ih redovno, i trudim se da ih uopste ne opterecujem i ne koristim kao sto mi je zubar preporucio. Isto tako ispiram zalfijom usta jer sam citala da to pomaze sto se tice povreda desni.

Molim vas za savet sta da ucinim, promenila bih zubara, ali, neznam ni sama kod koga da idem ni sta da uradim. Nalazim se u USA pa je to jos veci problem jer neznam nikoga ko bi mi preporucio nekog razumnog zubara. Sta mislite, da li ce se meso vratiti u svoj stari polozaj, postoje li metode da se to uradi? Da li se zubi mogu vratiti u stari polozaj sami, ili i za to postoje metode, i ako postoje molim vas da mi u oba slucaja predlozite koje, tako da makar mogu to predloziti zubaru. Osecam se bespomocno, i sva istrazivanja na internetu mi nisu pomogla.

Unapred veoma zahvalna za sve sugestije.
carolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 12:00 am

Re: Povreda prednjih zubi

Post od carolija »

postovani, sa vecinom savjeta koje ste dobili od vasheg stomatologa, ja se slazem.
Tatangelo napisao: Za sada ne primecujem promenu u boji, a i nemam jake bolove, osim sto jos osecam utrnjenje (svakim danom manje) i ponekad male nelagode.
kljucne stvari koje ste naveli kod vas nisu izrazene, sto ce reci da postoji mogucnost da se zubi uspjesno oporave od pretrpljene traume.
Dakle vashi zubi su pretrpjeli tzv "sok pulpe" sto je s obzirom na pad najcesce i dobro je da je samo doslo do toga da nema neke od preloma tj. fraktura zuba.
Dobro je sto umjereno stedite te zube, dakle ne treba ih previshe iskljucivati iz funkcije, vec umjereno. AKo osjetite bol,, promjenu u boji znaci da je "zivac" odumro i da ce se zub morati lijeciti. To nije nista strasno, osim sto moze doci do prebojenja zuba, sto s eopet da sanirati ili izbjeljivanjem ili izradom estetkis ljuspica (veeners) a mozda nista ne bude ni trebalo. A mozda nista od ovoga ni ne dodje kod vas , sobzirom da vam se senzibilitet vraca i da nema bola niti promjene boje. U svakom slucaju pozeljno je raditi svakih 6 mjeseci rendgenski snimak da se prati stanje iznad vrha korijena zuba i ako se primjeti neke promjena da se krene raditi na vrijeme. Takodje pozeljno je s vremnea na vrijeme provjeravati vitalitet zuba.
Druga stavr, sto se tice povlacenja desni oko zuba: i to je nromalno s ozbirom na povredu. Ako su desni inace zdrave a vasi zubi idu ka poboljsanju, vjerovatno ce se desni i poboljsati no nije zgoreg da koristite prilikom pranja pravilnu tehniku pranja zuba tj. ne samo napred-nazad, vec u smjeru kako zubi nicu, tj kao d anavlacite desni na zube time lagano stimulisete pripoj desni za zub.

I treca stvar, ovo nije razlog da s eosjecate bespomocno, jer u zivotu ima puno puno gorih ishoda. Pogotovo sto je danas 21. vijek, postoji savremena stomatologija , pogotovo na mjestu gdje se vi nalazite :wink: prema tome, sretno i sve najbolje! :wink:
dr stom.
Tatangelo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 29, 2007 2:21 am

Post od Tatangelo »

Puno vam hvala na odgovoru, zakazala sam za kraj ove nedelje pregled, i ako mozete jos samo nesto da mi odgovorite. Ovo sto se tice mesa (desni) iznad zuba cu poceti odmah primenjivati a, do sada nisam, nadam se da ce to pomoci da se vrati na prvobitno mesto.
E sad ono sto sam htela da vas pitam, ja primecujem da su mi gornja dva prednja zuba jos uvek malo vise uvuceni prema unutra nego sto su ranije bili, i kad sam to rekla mom zubaru (uz sliku kako su zubi nekad izgledali) on je rekao da ne primecuje razliku, a ja je vidim i osecam pod prstima (npr, ta dva srednja zuba su vise unutra nego ona dva koja dodju sa strane), sta predlazete da mu kazem i da ga uverim da bi ih trebalo malo pomeriti, i uopste da li ce se oni vratiti u prvobitni polozaj ili to mora biti uradjeno uz pomoc zubara.
I za kraj, koliko po vasoj proceni traje to ozdravljenje pulpa, koliko dugo cu osecati utrnjenje i taj ponekad mali bol i nelagodu, da li postoji neki vremenski interval koliko uzme zubima da ozdrave pri povredama, znam da je opet svako drugaciji, ali, ipak me zanima.

Jos jednom puno vam hvala na prvobitnom odgovoru puno ste mi olaksali ove moje nedoumice.
carolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 12:00 am

Post od carolija »

Tatangelo napisao:Puno vam hvala na odgovoru, zakazala sam za kraj ove nedelje pregled, i ako mozete jos samo nesto da mi odgovorite. Ovo sto se tice mesa (desni) iznad zuba cu poceti odmah primenjivati a, do sada nisam, nadam se da ce to pomoci da se vrati na prvobitno mesto.
E sad ono sto sam htela da vas pitam, ja primecujem da su mi gornja dva prednja zuba jos uvek malo vise uvuceni prema unutra nego sto su ranije bili, i kad sam to rekla mom zubaru (uz sliku kako su zubi nekad izgledali) on je rekao da ne primecuje razliku, a ja je vidim i osecam pod prstima (npr, ta dva srednja zuba su vise unutra nego ona dva koja dodju sa strane), sta predlazete da mu kazem i da ga uverim da bi ih trebalo malo pomeriti, i uopste da li ce se oni vratiti u prvobitni polozaj ili to mora biti uradjeno uz pomoc zubara.
I za kraj, koliko po vasoj proceni traje to ozdravljenje pulpa, koliko dugo cu osecati utrnjenje i taj ponekad mali bol i nelagodu, da li postoji neki vremenski interval koliko uzme zubima da ozdrave pri povredama, znam da je opet svako drugaciji, ali, ipak me zanima.

Jos jednom puno vam hvala na prvobitnom odgovoru puno ste mi olaksali ove moje nedoumice.
Sto se tice uvucenosti zuba>moguce da su zubi dozivjeli subluksaciju, tj lagano pomjeranje usljed udara ka unutra. ZNaci da su usljed jake sile potisnuti u zubnoj casici ka unutra. Postoji mogucnost ortodontskog pomjeranja, ili pak nekih vjezbica , ali s ozbyirom da se borite da se ocuva vitalitet zuba, ja to ne bih nista dirala. Usljed forsiranja pokreta moze vrh korijena zuba da bude isforsiran i da dodje do odumiranja zivca i da se tzv. periapeks ne oporavi. Pustite sve to nek se polako sanira.
Sto se tice perioda ozdravljenja, pa sve je individualno i zaoarvo zavisi od same povrede i stepena ostecenja ili potencijalnog ostecenja. Ali neki okvirni period je 3 mjeseca, kad bi trebali znati d ali ce zubi ostati vitalni ili izgubiti vitalnost.
pozdrav!
dr stom.
Odgovori