Umnjak raste i boli

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Jedna
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 11:35 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Umnjak raste i boli

Post od Jedna »

Dete, 16 godina. Umnjak, dole desno izrastao bez vecih problema. Dole, levo raste polako, ali propracen sa velikim bolovima. Panadol ne pomaze, popila je 4 danas! :o
Pitanje: Koji analgetik je ok za takav bol (jel moze panadol+codein), i dali ima neku mast, tecnost, ili slicno koje bih kupila u apoteci?
tajchi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 11:33 pm

Post od tajchi »

Ako su toliko jaki bolovi ,bilo bi dobro da ode kod stomatologa,posto takav bol moze ukazivati na upalu gingive oko zuba,ili cak resorpciju korena susednog zuba.
Jedna
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jedna »

Hvala tajchi :)

Ja danas kupila clove oil, apotekarka je rekla da je bas to za zubobolju (njeno iskustvo takodje), to deluje kao lokalni anestetik, treba da se maze i treba kao da taj deo utrne, da se bol ne oseca vise. Videcemo... :)
Ako to ne pomogne ovaj vikend, u ponedeljak idemo kod zubara! :roll:
carolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 12:00 am

Post od carolija »

Nicanje umnjaka uglavnom prti jak bol. Tako je i samnom bilo,strasno :roll: :evil: :D
Neko je vec pomnenuo upalu desni oko poluizniklog zuba, sto se zna desiti jer ta desna boli, slabije se pere jer cetkica vrijedja, zaostaje hrana i u onom dzepu i "zavlacku" zaostaje hrananaslage, raspada se, desi se upala, cak i otok i neki vec problemi. Dakle bitno je dobro cistiti regiju gdje zub nice.
Bitno je da je zub u pravilnom polozaju, sto ce reci rendgen snimak i vas stomatolog. :wink:
I naravno ako je sve OK, onda analgetik ( caffetin, brufen, diklofenak) uz nesto lokalno tipa calgel (sto malo anestezira sluznicu) i jednostavno pretrpi se, mora se :)
Postoji operativni zahvat gdje s eodreze dio desni i ukloni ta sluznica kad umnjak nece da iznikne, no to je vec indikovano ako problem duze perzistira a zub vec poodobro nikao iz kosti.
Za sada samo ovi savjeti odozgo i naravno pregled kod stom. koji ce cim vidi reci josh najbolje. Sretno!
dr stom.
Jedna
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jedna »

Samo da izvestim caroliju i tajci, u vezi zuba moje cerke :)
Kod stomatologa napravljen je x-ray zubi, i zamislite osmica raste u redu, ali problem je svo vreme bila SESTICA! :o Zivac sestice je bio mrtav, i stomatolog je morao da ga izvadi. Nakon dve nedelje ide da joj pune kanale i zatvaraju zub.
Znaci pokvareni zivac sestice poklopio se sa rastenjem osmice i tako... svi mi smo mislili da je to od umnjaka :-? , a ona se previjala od bolova..

Ipak...
Hvala vam najlepse na vasim odgovorima na moj post
carolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 12:00 am

Post od carolija »

drago mi je da je problem rijeshen :wink: , eto zasto svaki put i ja i ostale kolege uvijek trubimo, morate otici na PREGLED kod svog stomatologa, jher svaki savjet preko foruma je pausalan.
dr stom.
Odgovori