Umnjak

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Branka`
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 07, 2006 1:08 pm

Umnjak

Post od Branka` »

Gornji levi umnjak je izrastao ali nakrivo i to je izrastao malo doktor kaze da on moze da se izvadi, takodje donja dva umnjaka mi nisu izrasla ali se osecaju pod mesom, da su tu vrlo blizu. Koliko je opasno vaditi taj zub sto je malo izrastao? Ova dva donja umnjaka nemam neih problema sa njima da li ce sami izrasti, da li da vadim zube do njih da bi oni mogli izrasti? Moze li neko da mi opise kako se radi hirurska intervencija umnjaka koji nisu izrasli, da li secu desni, sece se zub na pola?
Branka`
Novi član
Novi član

Post od Branka` »

Tu gde je mi je malo izrstao taj umnjak izmedju 6ce i 7ce iznad na desnima mi se pojavila kao mala bubuljica neka najmanja, ranije mi je tu od upale kada krene da raste taj umnjak mogla sam istisnuti i izlazilo je po malo belo kao gnoj, sada se to ne desava i ne primecuje se nije bele boje nego boje kao sto su desni, mada kada sam imala upalu na samom vrhu je bilo malo bele boje skupio se gnoj, sta je to da nije mozda obicno nesto zbog gomilanja upale pa je gnojilo ili je mozda cista, ako je cista da li mora da se vadi 6ica da bi se ona izvukla?
Blackfritz
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 24, 2007 2:02 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Blackfritz »

Pre tri dana sam konacno operisala umnjak koji je vec bio ceo izrastao. Neki moji prijatelji koji su vadili su mi ispricali da je trajalo par minuta i da ih nista nije bolelo, medjutim.... otisla sam na operaciju veoma nervozna jer me je stomatolog tog dana veoma iznervirao- ne bi u detalje. Citav postupak je trajao 45 minuta od momenta dobijanja anestezije do momenta kad sam ustala sa stolice. Imala sam utisak da sam bila kod automehanicara, a ne kod hirurga. Nije sacekao ni minut od davanja anestezije vec je odmah prionuo na posao. Nekim polugama koji su meni licili na srafcigere, kuke i sl on je pokusavao da ga razmrda ali samo je pukla kruna dok je koren ostao. Posle dvadeset minuta pritiskanja, cimanja i pokusaja da ga pomere," majstor" je odlucio da presece koren. Od vibracija mislila sam da ce bubna opna da mi pukne. Zatim je iscupao samo deo da bi tek posle ponavljanja celog postupka izvukao i drugi deo. Kad je izvadio prvi deo korena pocelo je da boli, a kad je zavrsio , tek je onda bas bolelo iako je anestezija delovala. On mi je dao jos jednu anesteziju medjutim nista- bolelo je i dalje. Cim sam dosla kuci stavila sam pun peskir leda koji mi je smirio bol i ranu tako da do danas bas nista nisam popila protiv bolova. Platila sam celu operaciju na privatnoj klinici 70 EUR-a.
Naravoucenije, nemoj nikog nista da pitas sve zavisi od slucaja do slucaja. Nekog na primer boli rana ocajno posle vadjenja- mene nista, nekog nije bolelo vadjenje i kazu da je bilo lako - a mene je bolelo.... znaci preseci stegni petlju i srecno!!!
dens
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 03, 2006 12:49 am

Post od dens »

@Blackfritz

Svaki pacijent je slucaj za sebe i to za 5 min je ako je slucaj lak. Svi instrumenti koje si navela su standardni iako izgledaju cudno, osecaj vadjenja je veoma neprijatan ali NE TREBA DA BOLI. Doktor koji ti je radio nije dobro dao anesteziju i tu je njegova velika greska. Sve ostalo je uobicajno, i da pukne krunica i da se seku korenovi...
Branka`
Novi član
Novi član

Post od Branka` »

Da li neko zna do koliko godina rastu umnjaci cula sam do 30-te?
langel_s
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 26, 2007 4:39 pm

Post od langel_s »

Hirurski sam izadila impaktirani umnjak u donjoj volici pre mesec dana, sve je proteklo sasvim OK. Dve nedelje posle ekstrakcije otisla sam na more, i tamo nisam imala problema, osim sto mi se ponovo pojavio otok. Tacnije-meni otok posle operacije nikada i nije u potpunosti nestao, a na moru se samo donekle povecao.
Otok se ne vidi od spolja, nije mi natecen ceo obraz, vec kao da iznutra imam cvorugu velicine klikera na vilici, koja me boli na dodir-poput modrice, npr. Nemam temperaturu, ne boli me zub, nemam nikakve druge komplikacije.
Da li neko moze da mi pomogne, da mi kaze o cemu se radi i da li imam razloga za zabrinutost, i da li bi ipak trebalo da ponovo posetim stomatologa?
Hvala unapred, kiss :D
dens
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 03, 2006 12:49 am

Post od dens »

Otok ti se na moru povecao zbog toplote od sunca. Samo mi nesto nije jasno. Otok je trebao da ti spadne za 3 do 4 dana od operacije i za 7 dana kad je skidanje konaca ne bi trebalo da bude nikakav otok, a ako ga je bilo hirurg bi to primetio. Nije mi bas sve jasno ali u svakom slucaju idi kod stomatologa, cini se kao zapalenje ili neka cistica :-? ali ne drzi me za rec. Ne brini nije nista strasno , ali obavezno na pregled :wink: ! POZZZ
*Jovanica*
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 27, 2007 2:27 pm

Post od *Jovanica* »

Branka` napisao:Da li neko zna do koliko godina rastu umnjaci cula sam do 30-te?
Mojoj baki je izrastao u 40 godina.

Mojoj majci su izrasli neki mali, cudni (cak su se stomatolozi neki cudili :o ) jer ima nerazvijenu vilicu, pa nisu imali mesta da izrastu u normalnoj velicini.

Cula sam da nekim ljudima nikad ne izrastu. :o Da li je to istina?

Meni bi ta varijanta najvise odgovarala jer mi je svaki stomatolog kojeg sam posetila rekao da ce mi umnjaci napraviti haos u ustima kad pocnu da izbijaju.
langel_s
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 26, 2007 4:39 pm

Post od langel_s »

Hvala, DENS!

Bila sam danas na pregledu, uradila ortopan, kazu da je najverovatnije ostao delic hrane ili tampona u rani, a posto se rana zatvorila-on odatle nema kud, i to pravi probleme... sad sam ponovo na antibioticima, da bih docekala ponedeljak bez vecih problema, a tada mi predstoji jedna lepa kiretazica...
Hvala u svakom slucaju, :cry:
Milka R
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 27, 2007 2:38 pm

Post od Milka R »

Naravoucenije,pazite gde idete!I nije normalno da se zub vadi 45. minuta i da boli sem ako ima cistu.I separacija nije normalna posledica.I kiretaza rane pogotovo!Izmrcvarite pacijenta pa se pravite blesavi kad dodje do komplikacija.Gospodo doktori,nismo deca!Pozdrav!!! :D
Odgovori