Majka se pre dva meseca obratila lekaru zbog stalnog umora i kratkog daha.Posle brojnih nagadja i analiza dijagnostikovan joj je adeno ca pleure (IHH-primarno bronhogeno poreklo).
Pocela je sa hemoterapijom i prvu seriju je primila Cysplatinu i Gemzar,da bi posle prvog ciklusa terapija bila promenjena jer je stigao nalaz iz Amerike (slali smo plocice) da tumor deluje najbolje na taxane i mama sada na cetri nedelje prima Docetaxel i Carboplatinu.
Radjena je sintigrafija skeleta i nalaz je uredan.Uradjeni su i brojni tumor markeri od kojih je CYFRA 21-1 iznosio 7,63 pre mesec dana,a pre nedelju dana su opet trazili i iznosio je 4,21.Zasto?
Kako je moguce da neko ko ima metastazu ima sedimentaciju 18?
Recite mi da li je operacija uvek iskljucena kada je plucna marmica upitanju? Jedan poznat hirurg mi je rekao da bi posle hemoterapije bio mozda otvoren put za operaciju.Ali svi pulmolozi su je odmah iskljucili.
U velikom sam strahu,svesna sam da je situacija jako teska,ali ja moram da znam sa cime se borim.POZDRAV
dijagnoza adeno ca pleure
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 7:12 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ja bih se držala pulmologa a hirurgovo mišljenje ( PA, MA KOLIKO ON BIO POZNAT- SHVATI - U NAŠIM OKVIRIMA!!!) bih u ovom slučaju zanemarila!
Da bi razumela bolje: karcinom je u plućima a raširio se na pleuru!(Koji deo pleure- plućne maramice koja sa svoja dva lista obavija pluća- bi hirurg operisao??!)
Prima dobru hemioterapiju.I dok je tako- dobro je.Pozz
Da bi razumela bolje: karcinom je u plućima a raširio se na pleuru!(Koji deo pleure- plućne maramice koja sa svoja dva lista obavija pluća- bi hirurg operisao??!)
Prima dobru hemioterapiju.I dok je tako- dobro je.Pozz
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Sep 13, 2007 9:53 pm
Draga Tartufa,pre svega hvala ti na odgovoru.
Sto se tice operacije,ne znam odgovor na tvoje pitanje.Znam samo da mi je i hirurg sa KCB i pulmolog sa VMA rekao da bi posle hemoterapije bio mozda otvoren put za operaciju.
Molim te reci mi cula sam za lek TARCEVA i znam da je jako efikasan,da li se on koristi za vreme hemoterapije ili se on koristi posle kao za odrzavanje.Znam da je jako skup i znam da nije na pozitivnoj listi ali da li on moze ovde kod nas da se nabavi ili da se orjentisem ka inostranstvu?POZDRAV
Sto se tice operacije,ne znam odgovor na tvoje pitanje.Znam samo da mi je i hirurg sa KCB i pulmolog sa VMA rekao da bi posle hemoterapije bio mozda otvoren put za operaciju.
Molim te reci mi cula sam za lek TARCEVA i znam da je jako efikasan,da li se on koristi za vreme hemoterapije ili se on koristi posle kao za odrzavanje.Znam da je jako skup i znam da nije na pozitivnoj listi ali da li on moze ovde kod nas da se nabavi ili da se orjentisem ka inostranstvu?POZDRAV
-
- Novi član
Draga Tartufa,da li mozes da mi objasnis razliku izmedju nemikrocelularnog Ca,mikrocelularnog i adeno karcinoma.
Jos nesto,mami posle svake terapije leukociti padnu na 1,1 i pored toga sto pre hemoterapije primi i neopogen inekciju.Da li ta inekcija moze ponovo da se primi u kratkom vremenskom periodu?
Jos nesto,mami posle svake terapije leukociti padnu na 1,1 i pored toga sto pre hemoterapije primi i neopogen inekciju.Da li ta inekcija moze ponovo da se primi u kratkom vremenskom periodu?
-
- Novi član
Draga Tartufa,da li mozes da mi kazes koliko je dobro da mama primi transfuziju krvi,jer su joj trombociti i eritrociti u padu.Da li je bolje da se hemoterapija malo odlozi dok se KS sama ne popravi ili je ovim vestackim putem izazivati?I mozes li mi reci koliko je dobar lek REKORMON jer su mi za njega rekli dr sa VMA,a na Klinickom ga niko ne spominje gde se mama leci.Mozes li da me uputis gde mogu da saznam sve promratne efekete docetaxsola i carboblatine?????Pozrav
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 7:12 pm
Draga Marija,
potrebno je da primi transfuziju deplazmatisanih eritrocita. Naravno da se može dati i Rekormon, ali je on indikovan u slučajevima kada je hemoglobin nizak i ne može se normalizovati transfuzijama.
Ukratko:docetaksel (Taxotera) spada u grupu taksana i najvažnije neželjene posledice su mijelosupresija, alrgijske reakcije, periferna neuropatija, bolovi u zglobovima i mišićima, alopecija...
Karboplatina je derivat cisplatine, jednog od najdelotvornijih i najkorišćenijih citostatika ali za razliku od Cisplatine, ređe izaziva nefrotoksičnost(osšećenje bubrega),slabije je izražena neurotoksičnost i manji je emetogeni učinak( manje mučnine i povraćanja).Zato je veća mijelosupresija nego kod Cisplatine( pad eritrocita, leukocita i trombocita). pozz
potrebno je da primi transfuziju deplazmatisanih eritrocita. Naravno da se može dati i Rekormon, ali je on indikovan u slučajevima kada je hemoglobin nizak i ne može se normalizovati transfuzijama.
Ukratko:docetaksel (Taxotera) spada u grupu taksana i najvažnije neželjene posledice su mijelosupresija, alrgijske reakcije, periferna neuropatija, bolovi u zglobovima i mišićima, alopecija...
Karboplatina je derivat cisplatine, jednog od najdelotvornijih i najkorišćenijih citostatika ali za razliku od Cisplatine, ređe izaziva nefrotoksičnost(osšećenje bubrega),slabije je izražena neurotoksičnost i manji je emetogeni učinak( manje mučnine i povraćanja).Zato je veća mijelosupresija nego kod Cisplatine( pad eritrocita, leukocita i trombocita). pozz