Povisen pritisak. Zabrinuta

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
ramaya
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 05, 2007 7:33 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Povisen pritisak. Zabrinuta

Post od ramaya »

Imam 27 godina i do sada sam uvek imala vrednosti do 110/70.
Nekoliko godina unazad imam problema sa listovima na nogama, ujutru su u redu, do kraja dana umeju da se uvecaju, naduju i cest je subjektivan osecaj kao da ce da "puknu". Vec nekoliko dana mi pritisak ide cak do 130/90. Vise ne znam je li stres posledica ovoga jer sam uplasena i iznenadjena (niko nema problemsa venama, pritiskom...) ili uzrok. Tezina i ishrana su umereni, normalni. Ne pusim i ne pijem.
Da li se ovo nekome ovako iznenada dogodilo i da li je mozda neki virus u pitanju (mada, ovo sa listobima je zabrinjavajuce...)?
Je l moguce da ce mi prepisati antihipertenzive??
Molim vas, javljajte!
bozic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 12, 2007 12:38 am

Re: Povisen pritisak. Zabrinuta

Post od bozic »

najbolje ti je da odmah odes kod doktora,ja sam imao povisen pritisak zadnjih godinu dana nisam isao kod doktora dok mi nije bilo lose.Pre mesec dana su mi utvrdili tahikardiju absoluta,sad pijem lekove a idalje mi srce preskace i imam mnogo otkucaja.Tako da je najbolje sto pre kod dr.Pozdrav
dr B
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 26, 2007 9:40 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dr B »

s obzirom da si veoma mlada i da si zena male su sanse da vec imas povisen pritisak. Moguce je da ti osciluje tokom dana, pa cak i u odnosu na dan menstrualnog ciklusa. Sto se tice nadutosti nogu koje postaje sve veca kako dan odmice to goovri u prilog da su vene ipak malo slabije (gravitaciona sila privlaci vodu nadolje, a venka pumpa ne radi najbolje). Zato noge treba podizati u vazduh, tusirati ih hladnom vodom u smeru od stopala ka srcu, setati i aktivirati misice listova. U svakom slucaju mogla bi otici i na rutinski pregled kod svog lekara kada treba da se i urade osnovne lab analize.

pozdrav
Odgovori