Zbog utvrdjenog krvarenja u stolici, uradjena mi je kolposkopija i utvrdjen adijagnoya polpys sigmae ad 35cm. Dans sam dobio rezulta biopsije gde pise ADENOMA TUBULOVILLOSUM CUM DISPLASIA GRADUS I. Lekar mi je rekao da nista ne moze da tvrdi dok se polip ne odstrani i ne uradi biopsija unutrasnjosti.
Sta ovaj rezultat biopsije znaci? Da li je u pitanju rak, da li je to nesto maligno? Unapred hvala na svakom komentaru
Rezultat biopsije
Cao.Dakle prvo nije ti uradjena kolposkopija nego kolonoskopija jer kolposkopija predstavlja endoskopski pregled vagine.A sada uvod:polipi predstavljaju benigne tumore cilindricnog epitela kakav je npr. u crevima.Samo na osnovu patohistoloskog pregleda se moze precizno izdiferencirati kakva je zaista prava priroda tumora tj.da li je on benigni ili maligni i zato je ucinjena biopsija sa patohistoloskim pregledom.Dg tubulovilusni adenom sa displazijom gr.I ukazuje da je u pitanju benigni tumor i na njegovu morfologiju(adenomi su benigni i dele se na tubularne,tubulovilusne i vilusne)displazija s druge strane oznacave da su u odredjenoj grupaciji celija zapocele promene koje preko displazije gradusa 1,2,3 preogrediraju u karcinom in situ a zatim i u invazivni karcinom.Biopsija se inace uzima sa samo jednog mesta na tumoru koje ne mora biti reprezentativno tj.u tumoru mogu postojati fokusi displazije veceg stepena ili cak fokusi karcinoma.Savet lekara je potpuno lege artis iz dva razloga:1 Od odstranjenog polipa ce se napraviti veliki broj patohistoloskih preparata iz svih slojeva tumora tako da ce sasvim sigurno biti iskljucena ili potvrdjena dijagnoza karcinoma i 2.adenomi debelog creva predstavljaju prekancerozne lezije sto znaci da sa vremenom kako se akumuliraju mutacije u celijama u odredjenom procentu slucajeva adenom preko sva 3 tipa displazije progredira u karcinom te ga je najbolje preventivno odstraniti.Pozz[/b]