NEOBICAN RAST UMNJAKA!?!?

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
dakac
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 18, 2007 9:02 pm

NEOBICAN RAST UMNJAKA!?!?

Post od dakac »

Zapravo meni je neobican, vama stomatolozima verovatno nije. Dakle, imam 35 godina I tek sada mi rastu umnjaci, tacnije umnjak?!?! Kao detetu su mi rekli da nemam zametke tih zuba…kad gle cuda ona jedan ipak imam! Problem je sledeci, umnjak raste horizontalno I udara I gura donju desnu sedmicu, I svi su izgledi da nema sanse da sam izbije (prosto je tako postavljen da izgleda nemoguce). Sada me ta sedmica uzasno boli, reaguje na toplo I hladno kao I na pritisak gornje vilice tj. zuba. Naravno da se spremam kod stomatologa, imam zakazano u ponedeljak, ali ja sam nestrpljiva pa bih volela vasa misljenja…da li je opasno, da li ce mozda trebati operacija…?
Hvala najlepse.
carolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 12:00 am

Post od carolija »

Polozaj umnjaka koji opisujete je vjerovatno mezioangularni, dakle vrlo cest polozaj koji mogu zauzeti impaktirani umnjaci.
Najcesce se radi operativni zahvat, vadjenja takvog zuba. Dobijete lokalnu anesteziju u vilicu, ne osjetite nista, zahvat traje pola sata do sat vremena, vadite konce za 7 dana.
Posto vam ti zubi vec stvaraju tegobe, bolje je rijesiti se takve situacije, dok ste mladji, a uostalom, time cuvate i susjedne zube i strukture.
Sretno i bez straha. :wink:
dakac
Novi član
Novi član

Post od dakac »

Hvala najlepse na odgovoru! Moram priznati da me bas niste utesili...intervencija traje pola sata do SAT!?!?!...i nista necu osetiti!?!?!...tesko da u to mogu da poverujem :( No, nemam kud, moram se ratosiljati tog umnjaka sto pre...bas boli!

Da li neko zna da mi kaze koja je procedura da se to uradi npr. na Stomatoloskom fakultetu ili gde se vec radi, mislim na uput i sl. Kod privatnika i na VMA cena je 120 evra. Rado bih izbegla da taj novac dam tj., barem da na Stomatoloskom prodjem jeftinije.
tedydent
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 15, 2006 12:50 am

Post od tedydent »

Intervencija nije strasna,a taj horizontalno impaktirani umnjak pod hitno vadite,jer ce naskoditi susednom zubu!!!
dakac
Novi član
Novi član

Post od dakac »

Hvala vam na odgovoru. Upravo sam se vratila sa Stomatoloskog fakulteta i zakazali su mi operaciju TEK za 17. april!!!! Bol u sedmici polako jenjava, verovatno ju je umnjak dovoljno izgurao da se on lepo ugnjezdi, tako da sto se bola tice mogu da izdrzim do 17. aprila, ali mene plasi da se za te 3 nedelje nesto ne iskomplikuje, upali i sl. U brzini mi je dr rekla da pijem u tom slucaju antibiotike i vise nista ne rece, udje drugi pacijent. Moze li vas savet sta uciniti ako se tako nesto zaista desi...koje antibiotike piti?!
Inace operacija na Stomatoloskom fakultetu kosta 2500 dinara ako vas operise specijalizant (stazista), a 6000 ako vas operise profesor, tj. iskusni hirurg. Racunajuci da je ovo ipak samo rutinska intervencija ja sam se odlucila za specijalizantkinju koja mi je delovala vrlo samouvereno i iskusno...da li sam pogresila :o A operacija po njenim recima traje 15-20 minuta....nije ni ovo malo, ali je svakako manje od jednoga sata!
dakac
Novi član
Novi član

Post od dakac »

Danas sam bila na operaciji umnjaka I zelim da podelim to iskustvo. Najpre, ne zelim nikoga da plasim, dozivljaj ove operacije je kod svakoga razlicit, tako da moje iskustvo ne mora da bude ni isto ni slicno sa iskustvima drugih pacijenata.
Operacija je pocela u 10.30, a zavrsena je nesto posle 11.30. Najpre sam dobila dve anestezije, ali samo nakon 5-10 minuta od pocetka intervencije dobila sam jos jednu, a onda opet nakon 10-15 minuta jos jednu. Razlog je bol koji sam osecala pri intervenciji. Doktorka je bila zaista izuzetna (Stomatosloski fakultet dr. Ljiljana Stojcev), ali i sve njene kolege koje su pri intervenciji asistirale. Inace, ja sam uzasno velika kukavica, ali sam disciplinovan pacijent, ne skicim, ne skacem po stolici, ne placem I neometam doktora, ali od drhtanja nisam mogla da se oslobodim, tresla sam se kao prut, svi su mi se u slali smejali. Sve vreme su me bodrili, ali dzaba na to drhtanje jednostavno nisam mogla da uticem.
Uglavnom, ovo mi je jedno od najneprijatnijih iskustava u zivotu. To struganje, kopanje, burgijanje po vilici, zubu, je uzasno. A mukama nikada kraja. Samo sto je konacno iscupala zub, otkrivena I je I cista pod njim te je onda krenulo kopanje ne bi li se ona izvadila ili sta se s njom vec radi. Kad sve saberem jedino mi je usivanje bilo bezbolno I prijatno. Po zavrsetku intervencije otekla sam nakon samo 5 minuta, jos ni do kola nisam stigla….sto ne znam!? Do 15.00h je delovala anestezija I nisam osecala bolove, ali sam vec kasnije morala da popijem analgetik, koji bi trebalo da deluje 12 sati. Sve vreme menjam hladne obloge kako bi izbegla dalje oticanje I iskreno se nadam da ce imati efekta. U suprotnom mi ne gine da narednih nekoliko dana provedem iskljucivo u kuci. I na kraju prepisan mi je antibiotic koji pijem na 8 sati.
oskarka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 04, 2007 10:14 pm

Post od oskarka »

Iskoristicu da ovde postavim pitanje.

U martu mesecu radjena mi je hisruska ekstrakcija umnjaka (donji desni). Sada, tacnije pre 20 dana, na sedmici se pojavila manja afta koja nikako ne prolazi. Koristila sam i 3% hydrogen i Hexoral i Lysobact, ali se nista ne desava. Inace, od inervencije desni oko sedmice su se znacajno povukle I zub pomalo na dodir I prilikom zvakanja boli, posebno pri korenu. Usput, aftu kada jace prstom stisnem pomalo krvari. Afta je mala, njena se velicina ne menja, ne boli, ali mi svejedno smeta. Sta vi mislite zasto afta ne prolazi?
Odgovori