Imam dva-tri zuba koji mi se kvare "odozdo" dakle, redovno perem zube bukvalno posle svakog jela, ali primetila sam naslage karijesa (tanka linija) odmah iznad desni donjih zuba. Dakle, potpuno zdravi zubi i onda odozdo (dakle, iznad desni oko samog zuba) pocnu da se nizu naslagice karijesa. Sta u tom slucaju preduzeti ?
Vec sam jedan zub takav popravila, ali sad i drugi je poceo, da prosto ne znam sta da u tom slucaju preduzmem. Koristim "heksoral" za ispiranje zuba posle pranja, ali treba mi savet.
Hvala
Srdacan pozdrav
Kvarenje zuba "odozdo", sta u tom slucaju ?
Cetkanje zuba "od desni-prema ivici zuba", dakle da se opere i taj dio zuba na spoju zuba i desni. Redovne kontrole, uklanjanje mekih naslaga i skidanje kamenca .
Neko je podlozan tom karijesu, a sve ovo gore su i predispnirajuci faktori. Moguce je da pak pretjerano struzete cetkicom pa da sami sebi skinete gledj , ako ste desnjak onda na lijevoj strani da je to izrazeno i d aonda tu nastane karijes, jer je zub vec ostecen, to se da cesto vidjeti...
SVakako redovnim kontrolama cete preduhitriti rapidno napredovanje karijesa i omoguciti da iako se takav akrijes javi da ga sanirate na vrijeme (on cesto napreduje brzo, blizu je 'zivac' i onda vodi u dalje probleme), stoga samo redovne kontrole i ovo prvo gore sto sam vam navela.
Neko je podlozan tom karijesu, a sve ovo gore su i predispnirajuci faktori. Moguce je da pak pretjerano struzete cetkicom pa da sami sebi skinete gledj , ako ste desnjak onda na lijevoj strani da je to izrazeno i d aonda tu nastane karijes, jer je zub vec ostecen, to se da cesto vidjeti...
SVakako redovnim kontrolama cete preduhitriti rapidno napredovanje karijesa i omoguciti da iako se takav akrijes javi da ga sanirate na vrijeme (on cesto napreduje brzo, blizu je 'zivac' i onda vodi u dalje probleme), stoga samo redovne kontrole i ovo prvo gore sto sam vam navela.
dr stom.