STREPTOCOCCUS AGALACTIAE GRUPA B U TRUDNOCI

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
trudna mama
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 30, 2005 10:56 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

STREPTOCOCCUS AGALACTIAE GRUPA B U TRUDNOCI

Post od trudna mama »

Sada sam 39 nedelja, tebalo bi da se porodim ovih dana, kako kaze moj gin.
Medjutim, imam streptokoku agalakte gr. B na grlicu materice.
Po recima mog gin. to je jako opasno, i prepisala mi je terapiju penicilin kristal od 5.000.000i kao jednu injekciju, a za bebu kada se rodi 3X1.000.000i.
Osim toga nije mi rekla kakve su moguce posladice po bebu, naravno to je ujedno i moje prvo pitanje,a drugo da li smem poliku dozu leka da primim od jednom (napominjem nisam alergicna ni na jedan lek pa ni na penicilin).
Da li je ta terapija efikasna i koliko treba da se lecim da bi bilo sve u redu.
Jako sam uplasena za moje dete.
U napred zahvalna!!!
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm

Post od veki30 »

Za kristalni penicilin ne brini, ja sam ga primala u 9.nedelji trudnoce i to intravenozno 2x dnevno po 5.000.000 jedinica + 1.600.000 jedinica jugocilina.
Penicilin je jedini lek koji nije teratogen, tj. nemaju dokaza za to, jedino insistiraj da odlezis makar sat vremena u ambulanti ili bolnici u kojoj budes primila terapiju, jer penicilin mozes primati 20 puta a da se alergija pojavi 21.put, a moze da se ne pojavi nikad, verujem da ni za bebu nije rizicno, iskreno se nadam da ce ti odgovoriti neko od lekara jer i mene zanimaju odgovor nekog ko je strucan
dr Presetnik
Saradnik
Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am

Post od dr Presetnik »

Nalaz bakterije u c.kanalu u poslednjem mesecu trudnoce se leci ,a time se sprecava moguca infekcija ploda pri prolazu kroz porodjajni kanal. Inace govoriti o teratogenom delovanju leka u trudnoci nakon 12. nedelje je bespredmetno.
Vazno je da se taj rezultat ponese i u porodiliste, pa ce neonatolozi, nakon porodjaja odluciti za terapiju neonatusa, u to se ne mesaju ginekolozi.
Odgovori