Provodim dosta vremena uz racunar i u poslednje vreme mi se desava da mi se sociva totalno zamagljuju.To mi se uglavnom desava u kasnim vecernjim satima i u prostorijama gde ima dosta pusaca.Nosim meka godisnja sociva,svejedno bih trebao da uzmem nova uskoro,pa bih hteo da znam da to moze da se desi zbog isticanja roka sociva ili dima u prostoriji?Takodje da li bih trebao da koristim vestacke suze u takvim prostorijama,jer kada se umijem takoreci otvorenih ociju problemi na kratko prodju?
Jos jedna stvar ...pri odredjivanju dioptrije mi se primecivala bas mala razlika izmedju sociva bez i sa cilindra na kraju sam uzeo ona bez jer sam za nijansu bolje video sa njima.i dioptrija na naocarima mi je -2.5 /-2.75 a za sociva -0.25/-0.5 ...znam da je to stvar blizine oku i ugla prelamanja svetlosti ali cini mi se da ranije nije bilo tako,mozda zbog "marke" sociva....ako moze neki komentar,hvala
Mogu da ti odgovorim na prvo pitanje. I ja dosta vremena provodim ispred računara, najmanje 10 sati dnevno... Bez obzira ne sve, veštačke suze MORAŠ da koristiš, ne znam zašto ti to tvoj lekar nije savetovao.
Sočiva se tokom dužeg nošenja zamute, tj. zamaste. Sočivo klizi preko oka kada trepćeš, pa je potrebna lubrikacija. Tokom više sati nakupi se ovog sekreta, pa imaš osećaj kao da gledaš kroz mleko. Veštačke suze pomažu i kod ovoga. Nova sočiva obavezno što pre, ali nemoj da odbacuješ naočare. Sočiva se nose 8-10 sati dnevno (GP sočiva, ne znam za meka, niakd nisam nosio). Pamet u glavu i redovno kod lekara na kontrolu!
Ja nosim polutvrda sociva i kako su mei rekli,takva zamucenja u vecernjim satima se mogu dogoditi zbog dima u prostoriji,ili, posto ja imam suvu kozu lica pa stalno mazem kremom,da iako izbegavam predeo oko ociju, zbog kapilarnosti koze,krema moze da dospe u oko.Ovo je meni rekao lekar.Tako da iako eventualno koristite neke vrste krema,jako izbegavajte predela oko ociju,jel zaista i to moze uticati da se sociva brzo i jako zamaste.
Pozdrav
Za more se uvek preporucuje dnevno nosenje dioptrijskih suncanih naocara sa UV zastitom .Dakle,varijanta suncanih naocara pri cemu sami kod opticara birate boju i vrstu suncanih stakala sa Vasom dioptrijom koje opticar ugradjuje u ram,po Vasem izboru.Izbegavajte samo suncane ramove koja zahtevaju polukruzna stakla,jer se ona sa dioptrijom u takav ram ne mogu ugraditi,ili vrlo tesko.
Za vece,normalno koristite Vasa kontaktna sociva.
Pozdrav!
Hvala na savetima.Bio sam kod lekara,dao mi je neke kapi za oci koje sam trebao da stavljam 8x dnevno,na svaka 2 sata(sto je malo neprakticno,jer mi ostaje "samo" 8h za san) i hloramkol mast koju sam stavljao jedanput dnevno,i to uveche.
Dijagnoza mi je bila da su mi oci bile iziritirane od tih starih sociva,i ovo ce da pomogne.I jeste pomoglo za sada,ali sada imam problem da me oci mnogo peku chim se probudim-neka prva dva minuta