hipotireoza

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
ANAANAANA
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Dec 15, 2006 8:17 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

hipotireoza

Post od ANAANAANA »

Molila bih da mi odgovori neko ko je endokrinolog, ili neko ko ima slicno iskustvo sa hipotireozom,

Moja majka vec nekoliko godina boluje od hipotireoze, zbog cega joj je prepisan Letrox, koji pije svakodnevno.

Posto je isla na hemioterapiju i zracenje (zbog druge bolesti koju ima a to je karcinom pluca), i uradila krvne analize, vrednosti TSH su joj strasno povecane, 20! (pise da su referentne vrednosti od 0,4-4.0. Interesuje me da li radioterapija (zracen je grudni kos i preventivno CNS) ili hemioterapija moze u toj meri da povisi ove vrednosti?

Da nije mozda u pitanju upala stitne zlezde? Da li se ona manifestuje izmedju ostalog i tako visokom TSH vrednoscu?

Unapred hvala na odgovoru,

Ana
angely
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 16, 2006 9:39 pm

Post od angely »

Imam hipotierozu i lecim se vec dve godine koristim Eutyrox 50,TSH mi je doveden u normalu tek posle 2 meseca prvo sam koristila od 25,pa onda od 50,dakle samo je trebalo odrediti pravu dozu.Rekli su mi da se vek krece od najmanje doze i da se stane tek kad se TSH smanji ...e sad rekli su mi da svaki stres utice na to sa TSH ponovo skoci tako da sve to kroz sta je prosla tvoja majka sasvim je dovoljan razlog da se to i desi.
Mozda ce neko od lekara moci da ti bolje odgovori
Pozdrav
ANAANAANA
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Dec 15, 2006 8:17 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

hipotireoza

Post od ANAANAANA »

Hvala ti na odgovoru,

Isto pitanje sam postavila i na onkologiji, ali mi je receno da navodno hemoterapija i radioterapija ne uticu na stitnu zlezdu. Ne znam, ali sam negde na ovim forumima procitala da uticu na pojavu hipotireoizma. Kako li onda uticu na osobu koja vec ima hipotireozu... Sama razmisljam logicno - ako zracenje i hemoterapija ubijaju i zdrave celije, ili dovode do njihove disfunkcije, onda to cine i sa celijama stitne zlezde, posebno ako se tretira i taj deo.

Ne znam, mozda gresim. U svakom slucaju, sledece nedelje saljem majku kod endokrinologa, pa cemo videti sta ce on da kaze.

Pozdrav i hvala!

Ana
Odgovori