Bol pod desnimrebarnim lukom

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Astor
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 30, 2007 6:48 pm

Bol pod desnimrebarnim lukom

Post od Astor »

Osecam bol pod desnim rebarnim lukom, blize sternumu (na 2 cm od njega). Bol se javlja pri palpaciji. Danas sam bio na ultrazvuku abdomena i doktor smatra da je u pitanju dvanaestopalacno crevo jer se bol javlja pri pritisku na njega. Dalje kaze da ne moze da se vidi ultrazvukom vec se vidi samo malo i to naduveno. Preporucena je rentgenoskopija gastroduodenuma (barijum...). Terapija: Omeprol 20.
Krvi u stolici nema. Zucna kesa malo uvijena, nista ozbiljno. Imam 31 god. i cesto imam problema sa povisenom kiselinom zbog cega sam uzimao Ranisan. Postoji li mogucnost da je doslo do upale duodenuma ili da je neka bakterija izazvala upalu (helicobactery...), pa se zbog toga javlja bol? Da li je cir opasna bolest sto se tice prognoze i komplikacija?
Korisnikov avatar
Iksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 8:36 pm

Post od Iksa »

Kiselina se javlja na pun stomak kod cira na zelucu, a par sati posle jela ili usred noci kod cira na dvanaestopalacnom crevu. Najcesci uzrocnik je helicobacter pylori, izlecivo je, u kombinaciji antibiotika i lekova koji smanjuju lucenje kiseline i stite sluzokozu.
Odgovori