stitna zlezda

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
sladjoni
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 10, 2007 2:31 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

stitna zlezda

Post od sladjoni »

ja sam novi clan,tek registrovan.Htjela sam da postavim pitanje vezano za hormone stitne zlezde, jer mi je jedan doktor opšte prakse rekao da su u redu a drugi na ultrazvuku da nisu i da treba da ipak uzimam joda,jer mi stitna ipak nije bas u redu.inace,imala sam neke simtome kao stalna pospanost, umor,vrtoglavica, nemoc, povisen pritisak, nekoliko dana traju pa prodju , pa sve u krug, a onsa sam resila da napravim sve pretrage. srce, nalazi,sve je u redu jedino su malo bubrezi upaljeni zbog cega je povisen pritisak, a ostali simptomi da su posledica spondiloze, zbog koje sam i ranijih god.imala problema,ali ugl.glavvobolje.Kad sam konačno našla urok, na ultrazvuku mi dr. kaze da je stitna u granicama ali po nalazima da ipak nije u najboljem redu. Inace, imam 28godina i ako mi neko moze reci da li su nalazi stitne u redu bila bih mu mnogo zahvalna jer ono sto me najvise nervira je kada jedan dr. kaze ok a drugi kaze da nije, pa treba sami da mozgamo sta da radimo.
TSH-0,7 0,4-6.0
T3-0,88 0,6-1,85
T4-11,3 4,8-12
laugh,laugh,laugh
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Jel u granicama? Jeste,vidite i samo. Onda je u redu. I ko kaze da nije, baksuzira i cepidlaka je :D

Trebalo bi ovo ponoviti i uraditi pregled kod endokrinologa ako ponovo budu ovakve "SKORO pa granicne" vrednosti. Ali ne odmah - za par meseci. Bar bih ja tako savetovao svoje pacijente. A u medjuvremenu, bez panike.

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Ala
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 01, 2007 10:36 pm

Post od Ala »

Zdravo doktore,

htela sam da pitam,dali se povisena funcije stitne zlijezde lijeci???
kzoja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 13, 2007 8:15 am

Re: stitna zlezda

Post od kzoja »

sladjoni napisao:ja sam novi clan,tek registrovan.Htjela sam da postavim pitanje vezano za hormone stitne zlezde, jer mi je jedan doktor opšte prakse rekao da su u redu a drugi na ultrazvuku da nisu i da treba da ipak uzimam joda,jer mi stitna ipak nije bas u redu.inace,imala sam neke simtome kao stalna pospanost, umor,vrtoglavica, nemoc, povisen pritisak, nekoliko dana traju pa prodju , pa sve u krug, a onsa sam resila da napravim sve pretrage. srce, nalazi,sve je u redu jedino su malo bubrezi upaljeni zbog cega je povisen pritisak, a ostali simptomi da su posledica spondiloze, zbog koje sam i ranijih god.imala problema,ali ugl.glavvobolje.Kad sam konačno našla urok, na ultrazvuku mi dr. kaze da je stitna u granicama ali po nalazima da ipak nije u najboljem redu. Inace, imam 28godina i ako mi neko moze reci da li su nalazi stitne u redu bila bih mu mnogo zahvalna jer ono sto me najvise nervira je kada jedan dr. kaze ok a drugi kaze da nije, pa treba sami da mozgamo sta da radimo.
TSH-0,7 0,4-6.0
T3-0,88 0,6-1,85
T4-11,3 4,8-12

Poštovana,

Nivo hormona kao ni nivo TSH nije presudan u postavljanju dijagnoze, npr Hašimota. Ja imam hašimoto još iz pubertetskog perioda (sada imam 33 godine), a do sada mi nijedan nalaz nije izašao iz granica. Kod mene je presudan bio ultrazvučni pregled štitne žlezde. Znači obavezno ponovite ultrazvuk kod DOBROG specijaliste i obavezno uradite nalaz krvi na antitela za tireoiditis.

Kao potvrdu da sam u pravu navodim svoj primer i na žalost primer moje ćerke koja ima 13 godina, i pre par dana joj je dijagnostifikan Hašimoto. Nalazi krvi, tj hormoni i TSH su u redu a antitela ne.

Bolje proveriti na vreme, pa ako nije ništa još bolje.

Veliki pozdrav
keva
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 4:11 pm

Post od keva »

dali neko moze da mi razjasni moju situaciju, nisam trudna ali mi se pojavilo mleko i prestalo, znaci samo jedan dan i povremeno na stimulaciju po kap.
endokrinolog me je poslao da uradim prolaktin, T3, TSH, FT4 zbog ceste pojave hipofunkcije stitne zlezde u porodici!
rezultati sledeci
T3 1.74
TSH 3.07
FT4 17.29
prolaktin u 8h 334
prolaktin u 11h 103
prolaktin u 13h 86.7

sta sad i tumacenje rezultata?
HVALA!!!!
imam 28 god
nijagara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 03, 2007 5:02 pm

i ja imam problema sa štitnjačom ,

Post od nijagara »

i to traje već 10 -tak godina pijem letrox i uglavnom je uz golemi trud pri ishrani i vježbanju sve ok.prije par dana sam došla sa mora i pojavio mi se pritisak na gruni koš, hlupanje srca i pad energije ,preležala sam 4 dana ,kao mrtvac sam ,.imam hipotireozu ,pijem letroks,100mikrograma, molim za pomoć
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jul 16, 2007 9:08 pm
Kontakt:

Post od jasbi »

[/b] Pitanje za dr. Ivicu

Ko odlučuje, i na osnovu čega, normalne vrednosti laboratorijskih analiza?

Evo zbog čega to pitam. Čitam kod Sladjoni normalne vrednosti ovih hormona i one se razlikuju od normalnih vrednosti laboratorije kod koje sam ja bila.

kod Sladjoni je: kod mene je:
TSH-0,7 0,4- 6.0 TSH 0,462.......0,49 - 4, 67
T3-0,88 0,6- 1,85 T3 0,93........0,79 - 1, 49
T4-11,3 4,8- 12 T4 6,79....... 4,5 - 12,0

Vidim da se normalne vrednosti ovih hormona na njenom lab.nalazu i mome razlikuju. Jedino je ista gornja vrednost kod T4.
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jul 16, 2007 9:08 pm
Kontakt:

Post od jasbi »

Na jednoj drugoj temi o nalazima štitne žlezde, nadjoh ove

Referentne vrednosti:
FT4 ...... 7- 18 pg/ml
FT3...... 2- 4.25 pg/ml
TSH.......0.25- 4.0 IU/ml

koji se drastično razlikuju od normalnih vrednosti na mom lab.nalazu.

Posle ovoga ne verujem više laboratorijskim nalazima.
Odgovori