krvni pritisak-molim za savjet

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
dzospa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 15, 2007 6:31 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

krvni pritisak-molim za savjet

Post od dzospa »

Mozda moje prethodno pitanje nije formulisano dovoljno jasno.
Da pokusam ponovo:
Da li se poslije godinu dana uzimanja presolola u dozi 2x25mg dnevno, moze postepeno prestati koristiti lijek, ako je pritisak relativno stabilan i dobar (120/80)?
Hvala
Korisnikov avatar
Iksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 8:36 pm

Post od Iksa »

Ne, nikakvo prekidanje/ menjanje terapije na svoju ruku! Uostalom, pritisak ti je dobar upravo zbog terapije!
dzospa
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od dzospa »

O.K.
Hvala na savjetu.Nemam namjeru prekidati terapiju na svoju ruku,vec samo zelim da znam da li postoji i drugacije misljenje od onog koje ima moj kardiolog.
Cinjenice koje me navode na takvo razmisljanje su:
1) imam 25 godina i ne mogu se pomiriti sa cinjenicom da vec u toj dobi pocinjem terapiju za cio zivot.
2) Pritisak je cesce 110/70 nego 120/80.
3) U doba kada mi je hipertenzija ustanovljena imao sam velikih psiholoskih problema, kojih sada nema, tj rijeseni su.
Korisnikov avatar
Iksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 8:36 pm

Post od Iksa »

U svakom slucaju, ne verujem da bi ti lekari prepisali antihipertenzive da nije bilo potrebe, vec bi ti prepisali neki anksiolitik ili slicno. Opusti se i kada odes na kontrolu porazgovaraj sa dr-om.
Srecno :wink:
dzospa
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od dzospa »

Vazi.
Hvala
dzospa
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od dzospa »

...mada sam propustio da kazem da sam prosao i tu fazu lijecenja.Pio sam i anksiolitike i antidepresive, naravno po preporuci psihijatra.
Mislim da je sad sve u redu, vec duze vrijeme nemam nikakvih problema i nekako mi se samo namece pitanje svrsishodnosti uzimanja ikakvih ljekova.
marinel
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 27, 2007 12:52 am

moje mišljenje

Post od marinel »

Mislim da bi trebalo postepeno izbaciti lek za visok pritisak ako ti je duže vreme pritisak normalizovan.Ovo ti pišem iz iskustva.
Meni je 2002 godine u novembru mesecu izmeren pritisak 180/100 i stalno je bio visok.Počeo sam da pijem propanolol i do 2005 godine nikako pritisak uz terapiju se nije spuštao ispod 140/100 ili 140/90 nije bilo šanse. Te 2005 godine prestali su neke moje stresne situacije i polako pritisak je počeo da se snizi. Izbacio sam propanolol i u konsultaciji sa neuropsihijatrom ustanovljeno mi je anksioznost sa paničnim napadima.Sada pijem samo ksalol od 0,25 mg i pritisak mi je već dve godine 120/80 na desnoj ruci i 110/80 na levoj ruci a puls stalno u gradinacama normale oko 70 do 80 otkucaja u minutu.Čak sada mislim da je došlo vreme da se izbaci i ksalol jer puno mi je pomogla psihoterapija.
Meni je ustanovljen visok pritisak kada sam imao 23 godine sada imam 29 godina i pritisak je ok.
Nije sramota ići ponekada na psihoterapiju jer sve zavisi od života i stresnih situaciji.
Ako ti je pritisak ok i svaki organ ok mislim na srce i krvne sudove konsultuj se i sa drugim lekarima.
Ovo je bilo samo moje mišljenje.
Pozdrav
dzospa
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od dzospa »

U principu slicna je i moja situacija, samo sto su moji problemi nesto krace trajali.Prosao sam psihoterapiju, a sto se tice srca, valjda je sad sve u redu.Imao sam neki virusni infekt, ali je to proslo i nije izazvalo nikakva ostecenja na srcu.Tako kaze kardiolog.
Hvala na savjetu.
Odgovori