Ne znam odakle da pocnem jer je stvarno komplikovano.Mami (koja se nalazi u Austriji i tamo se leci sto je vazno za napomenuti)je pre dve godine dijagnosticiran rak debelog creva.A sve je pocelo tako sto je imala jake bolove pri vrsenju nuzde i doktori su prvo rekli da je malo veci polip kojeg treba ukloniti. Pri pokusaju uklanjanja "polipa" (bez ikakvih ranijih pretraga) doslo je do krvarenja i tada su se tek doktori uozbiljili i rekli da je mozda nesto ozbiljnije. Citav mesec dana su obavljali pretrage i dijagnosticirali maligni tumor oko 5cm na zavrsetku debelog creva. Sve ostale pretrage su bile u redu i nije bilo metastaza. Poslali su nas iz te bolnice na kliniku u Innsbruck koja vazi za bolju kliniku u Evropi. I tu opet rade pretrage koje traju vise od 3 sedmice. Na Ct-u su primjetili dve tacke na plucima od po 1mm i rade punkciju posle kojih su rekli da je metastaza. Za to vreme joj je stalno po malo krvarilo na debelom crevu. Da li su mozda trebali dati hemoterapiju za to vreme nemam pojma samo mi se cini da se oduzilo??? Za to vreme su se pojavile jos dve-tri tacke na plucima isto od po 1mm a one predhodne se nisu sirile. Posle dva i po meseca od prve dijagnoze su je operisali (bez ikakve predhodne hemoterapije ili zracenja), uklonili su joj oko 15cm debelog creva i napravili stomu koju su rekli da ce vratiti. Primala je studijske terapije oko 8 meseci i onda su napravili pauzu. Za to vreme se ona osecala dobro, nalazi su bili uredni, nalazi krvi su bili ekstra kao kod najzdravijeg coveka,kosa joj nije opala. Najzalosnije je,sto su i doktori posle potvrdili da nijedan put posle operacije nije imala kontrolu kod hirurga sto je sigurno veliki previd. E onda su poceli bolovi. Bolelo je tamo gde debelog creva vise nije bilo i spustalo se u noge. Uradila je MR i sve je bilo u redu. Posle 20-ak dana uradila je CT i pokazalo se da se tumor vratio negde oko onog mesta gde je bilo debelo crevo, oko 3cm (ako su moji roditelji dobro razumeli jer nisu dobri sa nemackim). Cudno je to da samo 20 dana pre nisu nista videli a radila je MR bas zbog tih bolova i oni su se fokusirali na taj deo. Rekli su da su pogresili sa studijskim terapijama (od 25 pacijenata koji su ih primali samo je ona prezivela) i da ce sada probati sa drugim terapijama i da su oni sigurni da ce biti u redu. Jedan doktor je rekao da su trebali samo jednom OZRACITI onaj ceo creva koji je ostao da ne bi bilo bolova i da se mozda zivac upalio a da je sada kasno za to jer se to radi posle operacije.Drugi doktor je rekao da se organi spustaju posto nema d. creva na tom mestu i pritisce onaj ostatak.Moram jos da napomenem da joj je besika spustena od operacije i povremeno ima krvi u njoj. Juce je opet radila CT i doktori su zadovoljni oporavkom ali nju i dalje BOLI. Ne spava vec 6 meseci od bolova, psihicki vec nije dobra pomislja na svasta. Stvarno smo ocajni i ne znamo sta da radimo. Pomislja da dodje u Beograd na lecenje.
Voleo bih da neko strucan ili neko ko je imao ovakvih (ne daj Boze nikome)ili slicnih problema prokomentarise ovo dal ima gresaka doktora, dal je trebalo ozraciti crevo, dal je trebalo dati hemoterapiju pre operacije, sta se moze uraditi da se ti bolovi smanje. Ona pije najjace tablete protiv bolova ali ne pomaze.
Znam da sam previse opsirno napisao ovo ali trebam savet sta dalje i kako. Pozdrav