Da li je moguce?
Znaci ne mogu da verujem, da li su oni budaletine ili idioti ne znam. Rekli su mi da nema sumnje da je ulcerzoni kolitis (100%). Sutra idem kod Zorana Krivokapica na pregled, posto je on najbolji. Definitivno nisam mogao imati celo crevo nezdravo pa onda sve to kao zaraslo da je B.O 95% kolona, mislim gomila budalastina. Od 1921. nikada nije zabelezen slucaj preskoka, da je UC takav da zahvati rektum, pa ide sve zdravo crevo nakon toga (90%) pa zahvati nabor ka valvuli (prokrvljen-hiperemican, to je ka tankom crevu)??? Decidno stoji da je histoloski pregled isti na oba uzorka biospije (rektum i nabor ka valvuli, po 2 uzorka na svakom mestu), tj. pregled mikroskopom (histoloski, rezovi) sto apsolutno nije dovoljno za matematicki preciznu dijagnozu. Potpuno istu sliku na kolonoskopu i pod mikroskopom mogu dati jos 3 protozoe i amebe!!! Onda je ili Kron ili nema ama bas nikakve veze sa IBDom???!!! Dao sam da se urade osetljivi testovi (antigen-antitelo) p-ANCA i c-ANCA za UC, ponovicu CRP i ako nadjem negde ASCA za Krona (znas li gde???), ako je ovo sve negativno tj. u referentnim granicam onda definitivno oni nemaju blage veze i treba ih sve pozatvarati i oduzeti im diplome!!!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 7:22 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Zoran Krivokapic je vrhunski hirurg,kolonoproktolog,verovatno najbolji kod nas,ali on ne daje dijagnoze.Mozda ce te vratiti kog gastroenterologa.A mozda ce ti reci da se smiris,da se lecis i da je u ovom trenutku nebitno koja je od ove dve dijagnoze,sto je tacno.
Ja ne bih jurio nikakva antitela,jer jedina sigurna dijagnoza je patohistoloska.Samo biopsija mora biti reprezentativna,zato se i uzimaju vise komada.Mozda nije lose da promenis gastroenterologa.
Ja sam od 1994. do 1997. radio 5-6 kolonoskopija.Prva dijagnoza je bila hronicni amebni kolitis,pa onda nekoliko indeterminisani kolitis i tek na kraju UC.Onda 2000. g. Crohn.Nekada je potrebno da prodje i vise godina da bi se bolest potpuno razvila i postavila sigurna dijagnoza.
Trebalo bi da se smiris,jer nervoza oko dijagnoze moze da ti pogorsa bolest.A i porazgovaraj sa gastroenterologom.Kazi mu da si procitao da kod UC nema diskontinuiteta,bas me zanima sta ce ti reci.
Ja ne bih jurio nikakva antitela,jer jedina sigurna dijagnoza je patohistoloska.Samo biopsija mora biti reprezentativna,zato se i uzimaju vise komada.Mozda nije lose da promenis gastroenterologa.
Ja sam od 1994. do 1997. radio 5-6 kolonoskopija.Prva dijagnoza je bila hronicni amebni kolitis,pa onda nekoliko indeterminisani kolitis i tek na kraju UC.Onda 2000. g. Crohn.Nekada je potrebno da prodje i vise godina da bi se bolest potpuno razvila i postavila sigurna dijagnoza.
Trebalo bi da se smiris,jer nervoza oko dijagnoze moze da ti pogorsa bolest.A i porazgovaraj sa gastroenterologom.Kazi mu da si procitao da kod UC nema diskontinuiteta,bas me zanima sta ce ti reci.
Ipak je ovo 2007 sada ne bi smelo to da se desi sozbirom da su Krona videli pre 90-ih. Mada retko. Mi smo siromasni sto se tice znanja i iskustva. Kada bi na medicini bili standardi u smislu tezine ispita kao na ETFu, PMFu ili masincu nikada se ne bi dogodilo da se nesto omesa.
To sto si predlozio sam i rekao, ona je nesto odgovorila sto ne podseca ni izbliza na naucni odgovor (mislim budalastine). Ili je sto kazes Kron, ili su pomesali bocice i radili na samo jednoj (jer onaj nabor vizuelno nema nikakvu slicnost sa rektalnom fiziologijom, pa je taj uzorak pomesan, gledao sam na monitoru, bolje sam sebi da sam radio kolonoskopiju verovatno znam vise od njega, koliko sam stiva procitao sa Mayo klinike, ne stizem nista da odradim sto je u mojoj struci i zavrsim fax) ili treca varijanta da ovde nema nicega sto je povezano sa IBDom. (stoji da sam kao imao masnu jetru, jer sam uvek jeo kasno, gazirano mnogo slatko) ali su se transaminaze redukovale 2x i na UZ je jetra bila mnogo manje svetla samo time sto sam 2 meseca jeo bareno, ali to nimalo nije uticalo na tegobe gasova, povremena krv i mukus. Nijedan drugi parametar iz KKS, markera i glavnih simptoma ni izbliza nije kao kod IBDa. No videcemo danas. Sve najbolje. Stres nikako!
To sto si predlozio sam i rekao, ona je nesto odgovorila sto ne podseca ni izbliza na naucni odgovor (mislim budalastine). Ili je sto kazes Kron, ili su pomesali bocice i radili na samo jednoj (jer onaj nabor vizuelno nema nikakvu slicnost sa rektalnom fiziologijom, pa je taj uzorak pomesan, gledao sam na monitoru, bolje sam sebi da sam radio kolonoskopiju verovatno znam vise od njega, koliko sam stiva procitao sa Mayo klinike, ne stizem nista da odradim sto je u mojoj struci i zavrsim fax) ili treca varijanta da ovde nema nicega sto je povezano sa IBDom. (stoji da sam kao imao masnu jetru, jer sam uvek jeo kasno, gazirano mnogo slatko) ali su se transaminaze redukovale 2x i na UZ je jetra bila mnogo manje svetla samo time sto sam 2 meseca jeo bareno, ali to nimalo nije uticalo na tegobe gasova, povremena krv i mukus. Nijedan drugi parametar iz KKS, markera i glavnih simptoma ni izbliza nije kao kod IBDa. No videcemo danas. Sve najbolje. Stres nikako!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Kontakt:
Eh, na zalost medicina nije kao matematika. Meni je trebalo mnogo vremena da stignem do prave dijagnoze. Pogotovo sto su sve ove bolesti slicne, a u isto vreme i vrlo individualne pa nemaju svi iste simptome. Ono sto je najbitnije je da krenes odmah sa terapijom da se stanje ne bi pogorsalo. Ja sam do 30te imala samo ponekad (jednom do dva puta godisnje) ono sto sad mogu da okarekterisem kao napade (tad sam mislila da sam pokvarila stomak), a onda je odjednom pocelo da se razvija galopirajuci. Da sam tad krenula sa lekovima, mozda ne bih dospela pod noz. Pri tom, nikakav narociti stres nisam u zivotu imala, ali nemam bas flegma karakter pa je mozda i to uzrok.
Gastroenterolog u KBC BK mi je rekla da nema sumnje da je UC i da dozivotno pijem ono. Danas sam bio kod naseg najboljeg kolorektalnog hirurga (i jednog od najboljih u svetu) u oblasti bolesti kolona (pre svega kancer) prof. Zoran Krivokapica koji autoritet u ovoj oblasti, nakon uzimanja anamneze i gledanja one papirologije rekao je da nije ozbiljno i da nema govora od dozivotnoj terapiji. Nakon pregleda anoskopom/rektoskopom izrazio je sumnju da je u opste u pitanju bilo kakava IBD bolest. Cak i ako jeste nesto u povoju da je dobrocudno. Pogotovo je sumnjivo to sto je rektum zahvacen pa ostatak dobro a onaj nabor ka valvuli ponovo nije dobar, sto iskljucuje UC. Moguce je da je dodatna iritacija zbog gorke soli jer Fortrans nisam mogao biti jer mi je ogavan i povraca mi se. Uputio me je saradnici koja je takodje poznati profesor specijalizent bas za upalne bolesti creva kako bi ona sve to ponovo pogledala i razjasnila. Takodje, najbolju skolu za ovo ima Zemunska bolnica iako nema neku opremu kadar je odlican. na BK kadar i nije neki koliko je moderna oprema. Za sada da se drzim terapije, ne sekiram...rekoh ja da histoloska mikrospopska analiza nije dovoljna i sluzi samo za potvrdu vec navedene Dg. da je on napisao da sumnja na protozou oni bi i to potvrdili, dakle opet na pocetku. Izgleda da ce krvni testovi dati prevagu za sve.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 7:22 pm
Rezultati krvi ti nista nece potvrditi ni demantovati.Uz najgore krvarenje i prolive sam imao sedimentaciju 10 i CRP 6,a to je sve u granicama.Mislim da jos par godina neces biti ni tamo ni ovamo.Praksa je pokazala da ti nedefinisani slucajevi na kraju ipak budu Crohn,ali tek kroz nekoliko godina.Zato treba da pijes terapiju da bi se to sto kasnije ispoljilo(smanjuje broj recidiva).Koristi sto vise ribljeg ulja.Japanci nisu imali IBD dok su jeli mnogo ribe.Kad su presli na zapadni nacin ishrane sada imaju bolest u istom procentu kao Amerikanci.I uzivaj u sadasnjosti.