Cista, zlezda ili nesto trece?

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
aleksandra74
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 05, 2006 11:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Cista, zlezda ili nesto trece?

Post od aleksandra74 »

Postovani clanovi foruma, potrudicu se da budem sazeta...

Pre par dana ispod pazuha u pravcu dojke opipala sam "grudvicu" koja me je na jaci pritisak malo bolela. Prepala sam se i odmah ujutru otisla na pregled.

Nakon "opipavanja", dok sam ja (kao sto bi verovatno skoro svako na mom mestu) ocima hvatala svaku promenu na licu dr-a, grimase, zenice, i cekala da kaze bilo sta, receno mi je da moram da uradim ultra zvuk, jer moze biti da je vezano za zlezde ispod pazuha, a mozda ima veze i sa dojkom jer je lateralno vezano.

Na UZ mi je ponovljeno isto to, da su mi uvecane limfne zlezde ispod oba pazuha, i da "grudvica" koju imam je nehomogena i pokretna (1).
I da moze biti da je cista u pitanju, ali mozda je zlezda.

Posalju me da uradim tumor markere(2). Oni su mi mirovali, s tim da sam ja prosla Scilu i Haribdu cekajuci rezultate.

Elem, sad sam na stand by-u jos 7 dana pa da idem ponovo na pregled. Ostalo je da uradim mamografiju(3).

Devojka koja mi je vadila krv za TM slucajno se ispostavilo da je poznajem i da je imala slicnu pricu pre par meseci. Rekla mi je da je mozda i neka glupost, recimo cistica koja se stvorila od iritacije zice od brushaltera...

U svakom slucaju, to je ukratko sve, a moja pitanja su:

1/ Sta znaci nehomogena masa? Mislim znam u bukvalnom smislu sta je, ali u medicinskom, jel to valja ili ne?

2/ Ako su tumor markeri bili dobri (meni su bili 10 od normalnih 31 koliko je pisalo, ako se ne varam u vrednostima) da li je potpuno iskljucena mogucnost da je u pitanju tumor, ili ipak jos nije?

3/ Sta mamografija u mom slucaju moze da pokaze?

4/ I ono sto me najvise zanima... sta po nekom logickom sledu stvari sledi dalje? Ako je cista, da li moze sama da nestane?

hvala

[/u]
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

nehomogeno ne znaci nista :D Salim se, da bih Vas rasteretio briga. To znaci da je masa vidjena na snimku malo "sarena". Nista znacajno. Tumor markeri - ako su negativni - ne iskljucuju u potpunsti postojanje tumora, ali sam ja SIGURAN da Vi nemate tumor, jer imate obostrano uvecane limfne cvorive ("zlezde"), a to je kod tumora dojke prisutno samo kad je on vec jako veliki i odmakao. Mamografija ce da pokaze najverovatnije potpuno uredan nalaz, a Vama savetujem samo da uradite pregled krvne slike i da o tumoru dojke po zavrsenoj mamografiji ne razmisljate (osim, naravno, da redovno obavljate, kao i svaka zena, samopregled prepipavanjem dojke, a ultrazvuk bar jednom godisnje).

Pozdrav.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
aleksandra74
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 05, 2006 11:35 pm
Kontakt:

Post od aleksandra74 »

Hvala vam puno.
sana1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 22, 2006 11:21 pm

Post od sana1 »

Hm. Skoro pa isto ali drugacije.
Juce sam primetila pri tusiranju, jer me zabolelo 3 male kuglice ispod levog pazuha. Odmah sam se - uplasila. A sta bi drugo. Kad sam razmislila da je taj dan bilo jako vruce, te da sam bila bez grudnjaka i u majici na tregere, i da sam spremala kucu, pretpostavljam da je povecano znojenje. Od tad sam pocela da vise puta perem i stavljem deciji puder, da eliminisem vlagu. Sada se smiruje i skoro ne boli. Na grudima nemam nikakve promene, po mom "pregledu". Pre mesec dana sam radila analizu krvi u redovnoj kontroli i sve je bilo OK.
Ali se ipak plasim, jer me jako bole zglobovi i krsta (donji deo ledjne kicme) ali to odbijam na reumu i stare probleme sa kicmom. Trebam, a ne ide mi se lekaru, verovatno strah od istine.
sana1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 22, 2006 11:21 pm

Post od sana1 »

Hm. Skoro pa isto ali drugacije.
Juce sam primetila pri tusiranju, jer me zabolelo 3 male kuglice ispod levog pazuha. Odmah sam se - uplasila. A sta bi drugo. Kad sam razmislila da je taj dan bilo jako vruce, te da sam bila bez grudnjaka i u majici na tregere, i da sam spremala kucu, pretpostavljam da je povecano znojenje. Od tad sam pocela da vise puta perem i stavljem deciji puder, da eliminisem vlagu. Sada se smiruje i skoro ne boli. Na grudima nemam nikakve promene, po mom "pregledu". Pre mesec dana sam radila analizu krvi u redovnoj kontroli i sve je bilo OK.
Ali se ipak plasim, jer me jako bole zglobovi i krsta (donji deo ledjne kicme) ali to odbijam na reumu i stare probleme sa kicmom. Trebam, a ne ide mi se lekaru, verovatno strah od istine.
tartufa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 7:12 pm

Post od tartufa »

Draga Aleksandra,
ako je broj 74 u tvom avataru zapravo godina tvog rođenja, onda ti momografiju nikako ne bih savetovala. Takav pregled se radi ženama posle 40-te godine i ako to tvoj lekar koji ti je preporučio ne zna, molim te obavesti ga!
Savetujem ti kontrolni pregled za 3 meseca- klinički i ultrazvučni! Do tad, ne beri brigu! Pozz
Odgovori