Mišljenje dr Peđe i DR Obgyn

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
Zvučnik
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jul 15, 2006 11:20 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Mišljenje dr Peđe i DR Obgyn

Post od Zvučnik »

EVO JAVLJAM SE NAKON DANAŠNJEG PREGLEDA.

JEDNOSTAVNO JOŠ SAM VIŠE ZBUNJENA.
BILA SAM U NOVOM SADU U GIN ORDINACIJI VIŠNJEVAC.PREGLEDALA ME JE DR TAMARA VUJKOV JEDNA VEOMA FINA I STALOŽENA DOKTORKA.DOŠLA SAM PO PREPORUCI MOJE KOLEGICE IZ MED. ŠKOLE, A KOJA JE DR U NOVOM SADU.
DG JE VULVOINIA.DALJE PIŠE OVAKO :U PREDELU SPOLJAŠNJIH GENITALIJA BEZ.SUSP. PROMENA,U PREDELU ZADNJE KOMISURE ISTANJENA SLUZOKOŽA,SA MALOM POVRŠNOM RAGADOM.OSTALO NE PIŠEM JER JE UNUTRA SVE O.K.NA MESTU GDE SAM SEČENA PRI PORODU ISKOČILA JE VENA I TO ME TAKOĐE BOLI.
DAKLE KAKVA JE TO DG. 3 DR KAŽU LEUKOPLAKIJA.VEĆ SAM SE PSIHIČKI SPREMILA ZA BIOPSIJU I OTKLANJANJE DA BI DR DANAS REKLA NEMA LEUKOPLAKIJE.NA MOJ KOMENTAR KAKO SAM SE JA SPREMALA DA JE OTKLONIM JER SU TO POTVRDILA TRI DR ŽENA JE REKLA I DA JE IMAM DA SE TO NI NA KOJI NAČIN NE MOŽE UKLONITI JER JE SLUZOKOŽA ISTANJENA.
POTREBNO JE URADITI KONTROLU URINA,URINOKULTURU.ŠUK-A,I STOLICE NA GLJIVICE I PARAZITE ZBOG NESNOŠLJIVOG SVRABA.KADA SE TO ISKLJUČI PREPORUČIĆE MI KREMU NAPRAVLJENU U APOTECI KOJA JE NA BAZI HORMONA,ANISEPTIKA I NISAM ZAPAMTILA TREĆI SASTOJAK.
TOTALNO SAM SLUĐENA JEDNOSTAVNO NE ZNAM ŠTA RADITI.
MOLIM VAS ZA MIŠLJENJE.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

O draga Zvucnik...tako mi je zao sto prolazite kroz sav taj haos...ako je sluzokoza istanjena i imate svrab poslije leukoplacije kao dg, najverovatnija je lichen sclerosis. Obe dg se postavljaju biopsijom. Dakle biopsija je neophodna.
Kod prve je moguce lijecenje Aldara kremom ili jednostavno otklanjanje tog dijela koze i sluznice ( iak je istanjeno ), a kod Lichen sclerosis, terapija izbora jesu visoko potentne kortikosterodine kreme...
ne znam sta da vam kazem...osim da nadjete nekog ko ce da Vam uradit biopsiju...pa to se svuda moze platiti.
Pozdrav,
ObGyn
Zvučnik
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

pozdrav

Post od Zvučnik »

Svakako planiram uraditi biopsiju.Nadam se da nije ono najgore.
Drago mi je što mi je dr uočila venu koja je iskočila na mestu epiziotomije,jer sad bar znam zašto me boli na toj strani,dakle nisam toliko pod psihičkim pritiskom.
U kontaktu sam s mojom prof. iz med. škole ,a ona je dr Švedskoj koja mi je rekla da leukoplakiju moram ukloniti,ODNOSNO TU ISTANJENU KOŽU,JER NIKADA SE NE ZNA.
Međutim dr Vujkov je rekla kako bi se uklonila leukoplakija i da je na istanjenoj koži?Laserski ne jer istanjena koža,a hiruškim putem isto tako ne ,jer se na mesto ožiljka ponovo vraća ili obrnuto nisam sigurna.
Šta Vi mislite.Molim Vas da mi napišete kako bi znala nešto o tome kada odem raditi biopsiju.
Imate li predlog kod koga to napraviti u Srbiji?
Pozdrav Zvučnik.
UNAPRED HVALA
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Kao prvo da li je pregled urađen uz pomoć kolposkopa (liči na mikroskop) ili običnim gledanjem, da li je sluzokoža premazivana nekim rastvorima ili ne?
Po vašem opisu zaista liči na lichen sclerosis, međutim treba konsultovati i kolege dermatovenerologe!
Biopsija je neophodna sa sumnjivog mesta.

Lichen sclerosis je relativno česta bolest vulve, učestalost 1 na 300 do 1 na 1000 žena.
Najčešće se sreće kod žena srednjih godina, mada je viđen i kod male dece kao i kasnije u životu.
Etiologija LS je nepoznata. Smatra se da je multifaktorijelna bolest genetika, autoimuno, psihogeni faktori?!
Često je udružen sa autoimunim oboljenjima bolestima štitne žlezde, vitiligom itd. Češće se javlja u nekim porodicama.
SIMPTOMI
Najčešće je praćena svrabom, koji može ići do neizdržljivog. Moguća je preosetljivost i pečenje regije. Češanje izaziva dizuriju, bol, bolni odnos itd. Mada bolest može biti i potpuno bez subjektivnih simptoma!
FIZIKALNI NALAZ
Bele papule ili slivene ploče boje slonovače. Celofanu sličan odsjaj sa obolele površine.
Delimično ili generalizovana zahvaćenost svuda po vulvi, perineumu i
perianalno, jedino sluzokoža vagine nije zahvaćena ovom bolešću.
Sekundarne-kasnije promene:
oguljotine, purpura, kraste, zadebljavanja tzv. lihenifikacija. Može doći do srastanja malih usana, fimoze, stenoze ulaza u vaginu.
Bez biopsije nema ni dijagnoze!
TERAPIJA
Mazanje potentnih kortikosteroidnih krema svakodnevno 12 nedelja, a eventualno nastale infekcije odlučno lečiti!

PS. Nažalost uz svo poštovanje kolega očigledno nisu vični prepoznavanju ovog oboljenja koje se naslućuje čak i preko interneta!
Kakva tanka sluzokoža, kakva dilema tanke sluzokože laser itd.
Biopsija i histopatološka pretraga kod kolege Histopatologa koji se bavi kožom!!!

Pozdra DrPeđaDj
Zvučnik
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Za dr peđu

Post od Zvučnik »

Dr pre svega zahvaljujem na brzom odgovoru.Znam šta je kolposkop i znam da se mesta premazuju,to sam i očekivala da će dr napraviti jer sam već u čekaonici pitala sestru koliko košta kolposkopija.Međutim kolpokskopija nije najverovatnije urađena jer ona košta pre svega kao gin.pregled,a znam da svaki dr pri kolposkopskom pregledu kaže da će možda malo peći ili da taj deo premazuje.Zato sam Vam se i obratila.
Ne znam jeste li me dobro shvatili mene ne svrbi taj istanjeni deo već vanjsko spolovilo,deo pokriven dlakama.Istanjeni deo me malo boli i peče.
Jako sam premorena i iscrpljena novčaJedino što ne mogu da verujem i stalno premotavam film,kako je moguće da dr ne napiše šta vidi bez obzira zna li pacijent nešto o tome ili ne.Da li je moguće da sam izašla iz ordinacije da nisam dobila pravu dijagnozu iako još nisam završila kod nje sa pregledom,zbog dodatnih pretraga koje sam navela.Da li je moguće da su ona druga dva dr videla nešto drugo,a hteli ukloniti leukoplakiju.
Dakle Vi ste mišljenja ako se ipak radi o laukpolakiji da je treba ukolniti iako je taj deo istanjen.
Na kraju pregleda žena je veoma uverljivo rekla da nije leukoplakija i da nije u pitanju prekanceroza da ona smatra da ja imam poteškoće,ali da je moja zabrinutost preuveličana,odnosno ako želim još jedno dete da nema nikakvih problema .
Ne znam mislim da ću dići ruke od svega,pa kako bude na kraju.
Zvučnik
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Za dr Peđu

Post od Zvučnik »

Dr Peđa leči li se bolest ili bolest ima neki svoj napredak,a povremeno se koriste kortikosteroidne kreme(napišite mi nešto o tome).
Dr Vujkov nije spomenula kortikosteroidne kreme,već krema spravljena u apoteci na bazi estrogena antiseptika i još nekog sastojka.
Pozdrav!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Gospođo ja ništa ne tvrdim sem da bez konsultacije dermatovenerologa i bez biopsije nema dijagnoze!

Naveo sam samo na šta sumnjam, niste pažljivo pročitali maj tekst!?

Lečenje počinje nakon uspostavljanja dijagnoze.

Pozdrav DrPeđaDj
Zvučnik
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Pozdrav doktoru

Post od Zvučnik »

Hvala doktore,javim se kada uradim biopsiju.
Odgovori