Prvi put kod ginekologa

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
virgo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 24, 2007 6:25 pm

Prvi put kod ginekologa

Post od virgo »

Za početak nekoliko osnovnih informacija o meni.

Uzrast: 24 godine
Zanimanje: student
Visina: 174cm
Masa: 72kg
Konstitucija: jaka, šira ramena, nagomilavanje masnih naslaga u predelu stomaka, pojačana maljavost (ruke, noge - svuda i po butinama, na bradi i nausnicama, ispod usiju ka vratu i viličnoj kosti, ispod pupka ali ne i po grudima ili između istih, koža mešovita ali čista u smislu da nikada nisam imala akne, a same bubuljice veoma retko).
Druge napomene: lako otičem iako nemam povišen krvni pritisak, imam tzv. opštu slabost krvnih kapilara, nisam primetila mrlje na vratu i sl, imam veoma velike grudi (110D) i bradavice koje su u ravni sa areolom, samo kada su nadražene ispupče se, hormoni štitnjače OK.

Prvu menstruaciju sam dobila sa 12 godina. Nakon toga usledilaje duga pauza tokom koje se nije desavalo ništa. Menstruacije su mi bile veoma neuredne, u rasponu od 45-90 dana, prosečno na dva meseca. U pubertetu je i počela ta preterana maljavost (mada mama, tetka, baka uopšte nisu maljave, čak su im i stidne dlake proređene ili ih nemaju). Bile bi vrlo obilne i potpuno bezbolne, nikada nisam mogla ni na koji način da (pred)osetim da ću da dobijem.

Sa 16 godina sam posetila prvi put ginekologa. Urađen mi je samo UZ male karlice i rečeno da imam mikrocistične jajnike (ne sećam se da li jedan ili oba) i to je bilo sve. Dobila sam neku hormonsku terapiju bez ikakvih analiza, mislim da je jedna od onih što se piju bez prekida tj. čitav ciklus, ali kako nisam dobila menstruaciju u predviđenom roku prekinula sam samoinicijativno i sada ne žalim zbog toga jer mi se čini da je moj ginekolog bio više nego nesavestan.

Drugi pregled kod ginekologa obavila sam neke četiri godine kasnije kao student u Studentskoj poliklinici. S obzirom da i dalje nisam imala redovne cikluse opet se išlo samo na UZ pregled jajnika koji su ovog puta bili lakopolicistični, s tim što je jedan zavaljen uz matericu ili tako nešto. Opet nisam dobila nikakvo pojašnjenje, a lekarka mi je rekla da može da mi prepiše Diane 35 zbog hirzuitizma AKO JA TO HOĆU! Dakle, trebalo je sama da donesem odluku i donela sam. Počela sam da ih pijem i nakon 8 meseci prekinula. Dobro sam podnela terapiju, ciklusi su bili u redu i nakon što sam prekinula sa istom. Samo se maljavost nije smanjila. Za protekle 3 godine imam redovne menstruacije u rasponu do 30-36 dana recimo iako mi je telesna težina u među vremenu znatno varirala. Uglavnom su bezbolne i retko kad imam PMS (napetost i sl.). Sama sam uradila hormonsku analizu po prestanku terapije (možda neka 4 meseca) i rezultati su pokazivali dobar FSH, povišen LH, povišen testosteron, snižen progesteron i estradiol i prolaktin koji su bili u granicama normale. To je dakle bilo pre neke tri godine.

Sada planiram da obavim ponovo UZ, hormonsku analizu i klasičan ginekološki pregled.

Moram da priznam da nikada sada nisam bila kod ginekologa na klasičnom pregledu :oops:

Ne želim da se pravdam, ali nege razlozi su bili sledeći:

1. nikada nisam imala seksualne odnose
2. nikada nisam imala poblema koji bi mogli da ukažu na neku infekciju, promena u sekretu, pečenje pri mokrenju, bolove, iregularna krvarenja i sl.
3. ginekolozi koju su mi dodeljeni nisu to nikad predložili

Međutim, pre nekog vremena dečko i ja smo pokušali da imamo odnos i nismo uspeli jer je me pri samom pokušaju penetracije (praktično nije uspeo da prodre ni pola cm zabolelo). Tada sam obratila pažnju na nešto što sam ranije primetila ali čemu nisam pridavala značaj jer mi nije predstavljalo nikakve neugodnosti. Na samom ulazu u vaginu, dakle skroz dole malo iznad međice kao otvoru vagine sa obe strane simetrično imam dva okruglasta ispupčenja u sluzokoži koji se ni po čem ne razliku od okolnog tkiva samo su tako nabubrela. Jedno je malo manje ali oba nisu preterano velika možda oko pola cm u prečniku. Ne bole sem na jači pritisak kada osetim oštriju bol koja brzo prođe. Da li su ovo Bartolinijeve žlezde koje su se upalile?

Dakle, ponavljam to stoji tako već dugo vremena nepromenjeno (možda od korišćenja Diane 35 i nije uzrokovalo nikakve neugodnosti do sada).

S obzirom da planiram da posetim privatno ginkologa koje sve preglede bi trebalo da uradim?
Takođe, želim i kontracepciju da počnem da pijem pa s obzirom na hormonske disbalanse koje sam imala šta bi bilo najbolje.
Da li opet Diane 35 ili možda Yasmine (koje regulišu i oticanje prekomerno)?

Pre toga želim da uradim hormonski status i proverim da li imam normalne ovulacije i kolika je verovatnoća da je to tako s obzirom na sve napisano. Da li mi uzimanje kontracepcije može da pogorša ravnotežu koju je moje telo uspostavilo nakon prvog uzimanja (a koju tek treba da utvrdim analizama).

Hvala.
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Ako si odabrala dobrog ginekologa, pretpostavljam da mozes da se pouzdas u savet koji dobijes od njega/nje. Ja nikada nisam imala problema sa hirzuitizmom, ali jesam sa aknama, takodje zbog policisticnih jajnika, i Diane 35 su mi pomogle. Prestala sam da ih uzimam jer sadrze dosta jak androgen, i pocela sam da koristim Jeanine, kojima sam za sada prezadovoljna (vise o njihovom sastavu i dejstvu: http://www.priory.com/focus16.htm )

I ja sam razmisljala da sa Diane 35 predjem na Yasmin, ali kada sam procitala ovo

http://www.acne.org/diane-35-reviews/297/page1.html
http://www.acne.org/yasmin-birth-contro ... page1.html

videla sam da su one izgleda gore od Diane 35!

I jos tvoje pitanje o Bartolinijevim zlezdama, ovde sam procitala da su one mnogo vece kada se upale nego sto si ti opisala, tako da mislim da je kod tebe u pitanju normalna anatomija vagine. Pri pokusaju penetracije verovatno imas problema jer ti misici nikada ranije nisu bili rastezani, tako da toplo preporucujem da ih postepeno pripremis za odnos (vise o tome je bilo reci na ovoj temi http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... ght=#72160)
Odgovori