Pitanje

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
z0
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 24, 2007 9:52 am

Pitanje

Post od z0 »

Pre 3 godine mi je konstatovano da imam izduzen prednji mitralni kuspis (pisem po-srpski :) ) i da usled toga povremeno imam probleme sa visokim pritiskom. Kao terapiju, tada, doktori iz Doma Zdravlja u Siminoj su mi prepisali da pijem polovinu Propranolola dnevno - od cega mi je iskreno bilo jos gore, bio sam zelen od tog leka i definitivno nije pomagao da se osecam bolje ni u kom smislu.
Kao svaki razuman covek, potrazio sam drugo misljenje. Preko veze sam uspeo da zakazem pregled da decijoj kardioloskoj klinici (iznad Slavije). Ne znam ime doktora koji me je pregledao ali je covek uspeo da obavi potpuni pregled za nekoliko sati (rendgen grudnog kosa, ekg, analiza krvi, ultra zvuk, licni pregled..) - ono za sta mi je u domu zdravlja trebalo citavih mesec dana. Naravno ja sam bio samo jedan od pacijenata tog dana, tako da doktoru svaka cast :) Elem, doktor mi je preporucio da prestanem da pijem Propranolol i da uzimam kiselu vodu (Knjaz Milos) i da sa njom pravim limunadu - to navodno umiruje pritisak (?).
Ne znam da li me je izlecila kisela voda sa limunom, ali tegobe sa pritiskom ja definitvno od tada sam zaista retko imao. Problem se javio opet sada, sa ovim odvratim (ne)vremenom. Sigurno da nisam jedini koji ne podnosi velike temperature, ali verujte da se nikad u zivotu ovako nisam lose osecao. Evo konkretno ove noci mi je bilo toliko lose da nisam mogao da spavam pa sam budan od 4 ujutru.
Ono sto mene zanima je neki savet kako mogu da ucinim sebi da lakse podnesem ovo. Jos bolje ako neko ima savet za izlecenje :)
Salu na stranu, pomozite bilo kako jer se zaista lose osecam.

P.S. Izbegavam da idem kod doktora, jer:
- U domovima zdravlja bih se namucio bezveze, cekao u redovima danima i na kraju dobio neku amatersku dijagnozu i jos smesniju terapiju. Poucen ranijim iskustvima, znam da bi mi to cimanje vise odmoglo nego pomoglo. Napr. doktorka u Siminoj je mrtva 'ladna (gledajuci moje srce na ultra zvuku) izjavila: "Dodjite da vidite ovo, ja ovo u zivotu nisam videla" - a zena ima otprilike 50god. Tu vrstu neprofesionalnosti mozete susresti samo u nasim drzavnim lekarskim ustanovama.. :S
- Kod pomenutog doktora na decijoj klinici nisam siguran da li bih mogao opet da zakazem pregled - tacnije, gotovo sigurno ne bih.
- Za neku privatnu kliniku nisam bas siguran da imam novac...

Tako da - svaki savet je dobrodosao, hvala.

Inace, ono sto sam propustio da kazem je to da trenutno imam 23god. Nemam povisen holesterol u krvi. Nisam bas nesto puno ni debeo - 190cm/ 93kg. Mada ne bi skodilo da oslabim koji kg. Ako je potrebna jos neka informacija, pitajte :)

Hvala unapred
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Ne mogu da ti pomognem, jer ne znam, ali bih pitala nesto: da li sam ja u zabludi ili ne, ali koliko znam, gazirana pica dizu pritisak a ne spustaju ga??!! :roll:
z0
Novi član
Novi član

Post od z0 »

stvarno ne bih znao..
ali ono u sta sam siguran je da mi je pritisak povisen bio u to vreme (secam se da su mi izmerili 160 jednom prilikom u DZ)
sad imam potpuno iste simptome:
- otezano disanje (ne znam kako bolje da opisem taj neki manjak kiseonika)
- znojenje dlanova
- lupanje srca (ponekad)
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Da li si skoro kontrolisao stitnu zlezdu???!?!!
z0
Novi član
Novi član

Post od z0 »

ne, jel bi trebalo?
kako se to uopste radi?
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Ja nisam doktor (da se zna :lol: ), ali bih svakako iz licnog iskustva preporucila da odradis to.

Vadi se krv iz vene i trazis da ti urade sve za stitnu (zbog ovih navedenih simptoma):

T3, T4, TSH, Anti TPO At i AMC (znaju u laboratorijama, samo im naglasi da bi hteo da uradis i ova antitela :wink: ).

Po svemu ovome sto si opisao, mozda moze da lezi uzrok u tome, ali da ne nagadjam ja, raspitaj se jos malo, a mozda i ovde dobijes jos neki odgovor, pa odluci. Ja ti kazem onako kako bih ja uradila tj. kako sam ja uradila.

Pozz, majja :wink:
etro
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 11:09 pm

Post od etro »

Ja mislim da ti je ipak to reakcija na ovo ludo vreme + ako jos praviš klimatske šokove za organizam prelazeći iz klimatizovanih prostorija u spoljašnjost drugim rečima tursko kupatilo, onda ni najzdraviji organizam ne može ostati ravnodušan.

Pridrzavaj se opštih saveta lekara u ovim uslovima i sačekaj da prođu ove vreline, pa ako ti i onda ne prođe to stanje započni pretrage.
acaraca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 01, 2007 3:23 am

Post od acaraca »

etro napisao:Ja mislim da ti je ipak to reakcija na ovo ludo vreme + ako jos praviš klimatske šokove za organizam prelazeći iz klimatizovanih prostorija u spoljašnjost drugim rečima tursko kupatilo, onda ni najzdraviji organizam ne može ostati ravnodušan.

Pridrzavaj se opštih saveta lekara u ovim uslovima i sačekaj da prođu ove vreline, pa ako ti i onda ne prođe to stanje započni pretrage.
Etro, skloni tu sliku ispod tvog teksta, nije preporucljivo za srcane bolesnike. :wink:
etro
Aktivan član
Aktivan član

Post od etro »

A jel' BAS MORAM da je sklonim? :(
acaraca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 01, 2007 3:23 am

Post od acaraca »

etro napisao:A jel' BAS MORAM da je sklonim? :(
Ta ne moras bas, salim se samo...
etro
Aktivan član
Aktivan član

Post od etro »

Ja sam skroz ozbiljna ... sto se mora, mora se !

Evo sad je bolje :wink: .
Odgovori