Hydrosalpinx - sta dalje?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
sunbeam
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 25, 2007 7:34 pm

Hydrosalpinx - sta dalje?

Post od sunbeam »

Znam da je mnogo pisano o ovom problemu u ovom forumu, ali bih zelela da izlozim svoj problem i zamolim lekare za odgovor.
U braku sam cetiri godine, bez dece. Izlozicu najneophodnije suprugove i moje nalaze.
Suprug: 34 godine
Spermogram:
Zapremina ejakulata:2ccm
vreme razvodnjavanja:10min
Viskozitet:normalan
Ph vrednost:7,5
Normokineza:90%
Hipokineza:5
Akineza:5%
Broj u 1ccm:67.812.500
U celom ejakulatu:135.625.000
Normalne forme:90,8
Patoloske forme:glava 4,5%, vrat:2,4%, rep 2,1%
Dijagnoza: normospermia
spermokultura:patogene bakterije i gljive nisu izolovane.

Moji podaci:
31 godina
Redovne menstruacije (27-28 dana), obilne i bolne.
Poslednji ultrazvucni nalaz(jul 2007), 11 dan ciklusa: uterus velicine 5.0x3.5cm sa endometrijumom debljine 0.14cm i prisustvom hipoehogene formacije velicine 0.23x1.25cm. Levi ovarijum velicine 2.48x1.95cm sa folikulom velicine 1.5x1.5cm. Desni ovarijum velicine 2.0x2.0cm sa vecim brojem manjih folikula od kojih je najveci velicine 1.0x1.0cm.
Negativan rezultat na hlamidiju mikoplazmu, ureaplazmu.

Uradjen HSG u martu 2007. Nalaz:Hydrosalpinx bill.

Uradjena laparoskopija u aprilu 2007.
dijagnoza:
Infertilitas prim
St. post HSG
Hydrosalpinx bill.
perisalpingitis chr. adhaesiva l.sin.
Adhaesiones intestini illei cum adnexorum l.dex.
Epikriza:
Operatio laparoscopica
Adhaesiolysis
Neosalpinostomia bill. Lavage et drainage cavi Douglasi.

Do trudnoce ne dolazi. Imamo zakazan trmin za vantelesnu oplodnju za februar 2008. Moja dr predlaze kontrolni HSG i , eventualno, odstranjivanje jajovoda pre IVF-a, jer sumnja na ponovnu pojavu hydrosalpinxa. Zelela bih da cujem preporuku nekog od lekara sta uraditi pre vantelesne kako bi se povecale sanse za uspeh? Da li ima mogucnosti da se hydrosalpinx tako brzo vrati? Kako da se najbole pripremim za IVF?
Unapred hvala na odgovorima!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Draga sunbeam

Proverite prohodnost jajovda HSG-om. Ukoliko su jajovod prohodni trebate pokušati (sa ili bez stimulacije ovulacije) bar 6 ciklusa praćenje rasta folikula i endometrijuma ultazvučno, (transvaginalnom sondom nikako preko stomaka!) uz tempiran odnos možda i inseminaciju sa "obrađenom" spermom.

Ako je tačan u/z nalaz vama su jajnici smanjenog volumena, što bi govorilo o njihovoj iscrpljenosti, te vam u toj situaciji savetujem da uradite proveru hormonskogi statusa 2-3 dan menstruacije!?
Čudi me da smanjen volumen jajnika nije uočen na laparaskopiji, ako zaista postoji?

Pozdrav DrPeđaDj
Odgovori