Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Prava dioptrija?
PostPoslato: Pet Jul 27, 2007 8:18 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jul 27, 2007 8:00 pm
Postovi: 2
Nedavno sam bio kod doktorice za vid gdje mi je stavila neke lude naocale i umetala lece. Kad je stavila prvu lecu i ja rekao da sve super vidim sada, probala je s jos par njih, ali se sve samo pogorsšavalo. Doktorica se malo nasmijala i rekla da imam neznatnu dioptriju -0.25. Sto sada ne kuzim, a onda sam bio... preglup da pitam, ako su mi rekli da imam dioptriju -0.25 zasto su mi na "recept" (ili gdje već pisu) napisali -0.5.
Naocale s -0.5 su vec gotove i kad ih stavim vidim sve normalno ali me malo bole oci. Sad kako mi je to prvi put u zivotu da nosim naocale ne znam jeli to mozda radi te neke razlike u dioptriji pa dali da odem do doktorice opet ili je to normalno... mislim dati dioptriju -0.5 za -0.25 i maleni bolovi u ocima.
Netko mi je rekao da je normalno da mi je dala vecu dioptriju radi nekih zaobljenosti oka i da je ta razlika zapravo isto neznatna???

Zanima me jos ako nije neznatna razlika i budem nosio te naocale postoji li sansa da to meni krene malo na gore pa s -0.25 padne na -0.5?


Nakon sto netko odgovori na ovo "glavno" pitanje, imam jos par osnovnih vezanih za nosenje naocala.

Opcenito puno visim na racunalu, pa me zanima kad bi trebao ja te naocale nositi? Kad radim na racunalu ili ne? Kad gledam TV ili ne? Kad se setam vanka ili ne? Kad citam knjigu ili rjesavam zadatke u biljeznicu ili ne? Mislim ako imam -0.25 (-0.5?) onda sam valjda kratkovidan, a ovo su gore vise manje sve zadaci koje radim na blizinu pa...?

Jel postoji sansa da se ta dioptrija poboljsa? Pa dodje na nulu jer pretpostavljam da mi je vid nastradao radi racunala. I doktorica mi je bila rekla kako ima 22 godine da mi se ta dioptrija vise nece pogoršavati osim ako ne budem preblizu objetku u kojeg gledam... to istina?

Unaprijed hvala.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jul 27, 2007 10:08 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 5:47 am
Postovi: 546
Lokacija: beograd
Sa tako neznatnom dioptrijom,na Vasem mestu bih preporucila da naocare nosite samo pri voznji ,ukoliko ste vozac.Sve druge situacije ne zahtevaju korekciju takve refrakcije,posebno ne pri radu na blizu i radu na racunaru.Medjutim,nije neverovatno da Vam se dioptrija nece malo i povecati ukoliko se bavite intelektualnim radom,duzim citanjem,radom za racunarom...i to nezavisno od toga da li sada nosite naocare ili ne.
I preporuka-na svakih dva sata rada na racunaru 10-15 min.trebate gledati u neki predmet,udaljen vise od 20m-najbolje,dakle kroz prozor.
Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jul 27, 2007 10:16 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jul 27, 2007 8:00 pm
Postovi: 2
Hvala


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 34 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: