sterilitet

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
todorovsm
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 20, 2007 1:01 pm

sterilitet

Post od todorovsm »

Molila bih vas da mi prprorucite kliniku ili lekara u Novom Sadu ili u Beogradu, koji se bavi problemom steriliteta ( i da resava ovaj problem ). Posebno bih zamolila zene koje imaju problem policisticnih jajnika i koje su se uspesno izborile sa sterilitetom da mi odgovore.
Unapred zahvalna.
daca021
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 28, 2007 7:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od daca021 »

Evo da probam da ti pomognem.Ja sam iz NS ,promenila sam jako puna lekara ali ovde nisam nikog našla ko bi se zainteresovao kada postoji neki malo veći i komplikovaniji slučaj.Kod njih se rade samo stimulacije bez obzira na hormone .Sada sam krenula u BG pa ću se javiti da vidim kako je tamo ,da li ću biti zadovoljna .Inače PCSO je konstatovan sa 15g.,imala sam jednu trudnoću ali sa spontanim u 13 ned.
Javiću se posle 15.07. kada se vratim iz BG
dr zaza
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 29, 2007 9:10 pm

Re: sterilitet

Post od dr zaza »

todorovsm napisao:Molila bih vas da mi prprorucite kliniku ili lekara u Novom Sadu ili u Beogradu, koji se bavi problemom steriliteta ( i da resava ovaj problem ). Posebno bih zamolila zene koje imaju problem policisticnih jajnika i koje su se uspesno izborile sa sterilitetom da mi odgovore.
Unapred zahvalna.
U Beogeadu trenutno mislim da najbolje rezultate postize Dr Gordana Ivanovic (Ordinacija Ivanovic).Po podacima,uspesnost vestacke oplodnje im ide do 80%
Takodje,bar koliko je meni poznato,U Beograd dolazi i Dr Vlaisavljevic iz Maribora.
:roll:
todorovsm
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 20, 2007 1:01 pm

Post od todorovsm »

Hvala Vam.
Posto krecem sve iz pocetka, a iz manjeg sam grada u kojem nema bas puno lekara koji znaju sta rade, ne bih da im priustim to zadovoljstvo da eksperimentisu na meni. Sta da vam kazem, kada imamo jednog endokrinologa u gradu, koji bas i nije siguran o kojoj se tacno dijagnozi radi kada pogleda vrednosti hormonalnioh analiza i kaze mi : "Uradi to ponovo u nasoj laboratoriji, ja ove vrednosti bas i ne znam da rastumacim." I pored dobijenih vrednosti i pored referentnih vrednosti ne zna da protumaci?!
Da ne duzim, hvala u svakom slucaju!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

O Ivanovicima...
uspesnost vestacke oplodnje im ide do 80%
Ovi su oborili svjetske rekorde koji su 50 % u najboljim kanadskim i americkim klinikama...jos samo ako to mogu i da dokazu, predlozicu ih za Nobelovu nagradu ! Dobri rezultati treba da se nagrade !

Neko je gore rekao da mu je dijanostikovan PCOS u 15.godini zivota ?
I ovog ginekologa treba kandidovati za neku nagradu...nije za Nobela jos ali, naci cemo nista, evo neka ostale kolege predloze !
Pozdrav,
ObGyn
show bussines
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 22, 2007 6:39 pm

Post od show bussines »

Klinika "JEVREMOVA" u Bg, kod dr Veljka Vlaisavljevica. Posle punih sest godina bezuspesnog lutanja od jednog do drugog Novosadskog lekara, suprug i ja smo uradili IVF na gorepomenutoj klinici i uspelo nam je iz prvog puta. Ponosni smo roditelji trogodisnjih blizanaca!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Iako se navodi jedna od najuspešnijiha kuća "Bolnica Ivanović", kumulativna stopa zatrudnjivaja teško da (kao i svuda u svetu) prelazi 40%, što je inače fantastičnih 40%!!!

PCO Sy (ako je? ) predstavlja veliki problem, pokušava se sa IVM tzv. in vitro maturacijom jajnih ćelija, sam sam bio učesnik internacionalnog seminara pre par godina u Beogradu, radovi su tek nešto iznad eksperimenta, zasada nisu ohrabrujući.

Ako postoje uslovi najbolje je nakon regulacije BMI, dijeta+vežbe, davanjem Metformina+Klomifen izazvati ovulaciju.
Laparaskopski driling-punkcija jajnika takođe je još uvek aktuelna kod jednog broja žena sa PCO Sy.
Rizik od hiperstimulacije kod žena sa ovim sindromom je značajno veći.

Pozdrav Dr PeđaDj
Gandra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 02, 2006 9:32 am

Post od Gandra »

Bravo dr PedjaDj, nije svaki sterilitet vezan za VTO. Do VTO-a treba mnogo stvari da se uradi i ispita. Ipak mislim da je i dalje konzervativni sterilitet pametnije ispitivati u drzavnim ustanovama, kod doktora koji su subspecijalizovani za to. A to koliko koja ordinacija ima uspesnih iznesenih trudnoca posle VTO pa svaki ciga svoga konja hvali!!!
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm

Post od OljaA »

Evo jedno malo pitanje nevazano previše za temu.

Da li žena koja je zdrava i ima normalnu ovulaciju da popije neke lekove u određeno vreme za stimulisanje ovulacije iz razloga jer bi želela blizance???
Slika
show bussines
Novi član
Novi član

Post od show bussines »

Niposto, Olja, moje ti je laicko misljenje!
Prvo, stimulisanje ovulacije moze biti bolno, drugo, ne znaci da ces na taj nacin dobiti blizance, trece, to se bas ne moze tako lako kontrolisati, a jel bi volela da rodis cetvorke ili petorke? Trece, sa hormonima se nije saliti, mozes pazariti dugotrajne posledice a bez zeljenog rezultata...
A i gajenje blizanaca nije nimalo laka stvar, to samo sa strane izgleda slatko i simpaticno... Ne kazem da nema i svojih dobrih strana, ali samoinicijativno gutati tablete zbog toga, NIKAKO!!!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Draga OljaA
zar nije bolje iz više odnosa dobiti više beba??? :wink:
Šalim se naravno. :D

Davanjem određenih lekova moguće je stimulisati jajnike da istovremeno sazre više jajnih ćelija. Blizanci bi ukoliko bi uspelo bili dvojajni tj. ne bi bili pravi tzv. jednojajni blizanci što je recimo meni interesantno.
Blizanačne trudnoće su rizične, češći su recimo prevremeni porođaji!

Pozdrav Dr PeđaDj
OljaA
Aktivan član
Aktivan član

Post od OljaA »

Koliko sam iz odgovora razumela to je moguće i medicinski dozvoljeno!

A da li samo piju lekovi, ne bi se radila neka intervencija i posebne procedure?

Koji lekovi su u pitanju ako nije tajna i kako se piju(pod uslovom da sme na svoju ruku)?

Možda će neko da proba!
Slika
OljaA
Aktivan član
Aktivan član

Post od OljaA »

show bussines napisao: A i gajenje blizanaca nije nimalo laka stvar, to samo sa strane izgleda slatko i simpaticno...
To mogu da pretpostavim jer čuvam dete, mogu samo da zamislim da su dva!
Jedno hoće da sisa, drugom se spava a ovo ga probudi!!!
Ali verujem da kad porastu i oboje da su kao moja Ana od 2 pa nadalje da je lakše jer se vežu jedno za drugog i nije im dosadno jer stalno imaju društvo i manje su dosadni.

Jel sam bar malo u pravu.

A trenutno i ne radim na bebi, razvela se...ako može tako da se kaže.

Ali verujem da ću u skorijoj budućnosti da radim, a pitam čisto informativno i nisam mislila da idem na neke bolne preglede samo zbog potencijalnih blizanaca.
Tebi su verovatno produvavali jajovode jer si išla na IVF i imala konkretan problem.

Ja sam mislila ako je moguće isključivo u dogovoru sa ginekologom da npr. od prvog dana menstruacije kad budem želela bebu počnem da pijem neke tabletice da bih dobila blizance i ne da idem na IVF nego da radim na što češćim odnosima sa mužem, znači sve prirodno uz pomoć tabletica :roll:
I sviđa mi se to da budu dvojajni blizanci, znači ne identični.

One stvari koje mi se ne sviđaju je samo ta mogućnost prevremenog porođaja, carskog reza i beba više od broja dva!
Slika
jacquellineno1
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Nov 21, 2005 6:23 pm
Kontakt:

Post od jacquellineno1 »

Olja, da ljudi mogu tako da biraju da li će roditi blizance ili ne...ja bih prva otišla i uzela par komada :-? i ne bih se lečila od steriliteta deset godina :-?
Čemu to? Ako se desi, desi se i to je jako lepo...ali podvrgavati se dejstvu lekova zbog nečeg što nije ni izvesno? Jer možda klomifen ili neki sličan lek mogu da proizvedu više jajnih ćelija, ali ko kaže da će se sve oploditi i implatirati...
Mislim da čovek treba da bude srećan i zadovolja činjenicom da može da začne jedno dete u datom momentu...a da se ne igra sa prirodom, i traži leba preko pogače...
show bussines
Novi član
Novi član

Post od show bussines »

Oljice duso, pravi si idealista. Ali ne brini, i ja sam bila takva dok sam nosila blizance. Isto sam mislila da ce imati jedno drugo da se zajedno igraju i da ce manje biti "dosadni" nama roditeljima... A to uopste nije tako. Pogotovo sto su razlicitog pola i imaju razlicita interesovanja. Nije da se ne igraju zajedno, ali ta medjusobna zanimacija ne traje duze od 5-10 minuta... Posle toga sledi otimanje igracaka, vriska, svadja, tuca...
I ne zaboravi da deca ne traze sebi bilo kakvo drustvo kad su onako "dosadni", vec iskljucivo PAZNJU RODITELJA ILI STARIJE OSOBE. Oni su radoznali, zeljni svakakvih saznanja, gladni, zedni, traze nosu, brisi guzu... a sve to ne moze da im pruzi njihov trogodisnji blizanac, za to si potrebna TI. Znaci, umesto tog tvog idealnog vidjenja stvari, kako ce se oni lepo zajedno igrati, udarice te u glavu sasvim drugacija realnost: Imaces DVA mala zahtevna i "dosadna" stvorenjca koja pricaju i placu u glas, i lome se medjusobno da se izbore za TVOJU paznju.
Da me ne shvatis pogresno, ja sam jedna zadovoljna i presrecna majka, ali NIKADA, NIKADA ne bih dobrovoljno radila na tome da dobijem blizance. A posto vec imas dete, razmisli ti jos malo o tome. Saberi sve neprospavane noci, obaveze koje imas oko bebe ili dvogodisnjeg deteta, odlaske na pijacu sa detetom na rukama i kolicima pod miskom, i sve to pomnozi sa dva, jer to su dve bebe. Odnosno, blizanacka kolica i nemozes da stavis pod misku, sve i da su mala, jer bi tako u svakoj ruci morala da nosis po jednu bebu, a gde bi onda drzala namirnice? I sta bi u tom trenutku radila sa starijim detetom? Mnoge normalne stvari nemozes raditi sa dve bebe - nemozes jednu drzati u narucju jer druga urla, ako ih zamenis ista prica, samo obratno. Ne mozes ih uspavati istovremeno, jednom recju nemozes se bebama posvetiti onako kako bi trebalo i kako one traze od tebe. Moje misljenje je da blizanci mnogo u svom ranom detinjstvu pate i da su hendikepirani zbog te "prepolovljene" paznje koju dobijaju od majke, razmisli da li zaista to zelis da uradis svojoj deci!!!
Odgovori