Zloupotreba inzulina

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Zloupotreba inzulina

Post od BoJJo »

Citam jutros tako na svedskim novinama Aftonbladet.se da su po najnovijoj anketi saznali da se svaki cetvrti dijabeticar na inzulinu preskakao doze da bi na taj nacin smanjio kilazu. Taj fenomen su prozvali "inzulinskom dijetom". Ovaj metod ocito vodi ka povisenom seceru i mrsavljenju kakvo smo vecina nas prosli pri otkrivanju bolesti. Ono sto me malo iznenadjuje da je 25% dijabeticara, koji bi trebalo da su svjesni svih rizika koje visok secer donosi ipak spremni da rizikuju sve ostale organe da bi se rijesili par kilograma masti.

Sta vi mislite o ovome?
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

To su sada stručno nazvali "dijabulimija". Pisala sam na sajtu o tome. Znam lično neke devojke koje su sebi održavale šećer oko 17-18 da bi imale vitku liniju... Sada su na izmaku zdravlja sa svim mogučim komplikacijama, naravno. :-?
Da li treba komentar???
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

Kolkio sam ja shvatio ove nove insulinske analoge,moguce je pomocu njih odrzavati dijetu i znam da neke devojke koriste varijantu primanja baznog insulina u dve doze(iako je dejstvo 24h) a bez primanja brzodelujuceg insulina i provedu dan na par jabuka i sokica.Cak im je glikemija vrlo dobra(e sad kakvi su ostali rezultati,ne znam).Ja nisam pristalica radikalnih dijetetskih rezima
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Da, bazalni insulini su jako dobri, ali je ipak to drastično ispošćavanje organizma. :-? Najgore je što to rade na svoju ruku, čak i ne smeju da se povere lekaru, koji sigurno ima dobru šemu ako ćeš na dijetu.
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Jos jedna vijest koju vidjoh maloprije, a koja je meni, kao i tehnika, bila nepoznata.

Link: http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/sto ... 62,00.html

Prevod (laicki):

Mama, jesam li ja heroj?

Lina, 9 godina, prva na svijetu sa transplantiranim inzulinskim celijama.

Lina Gustavsson, 9, je prva na svjietu. Prije tri godine transplantirane su joj inzulinske celije u ruku. Jesam li ja sada heroj, pita se.

Lina, iz mjesta Perstorp u regiji Skone, gleda zacudjeno samu sebe na televizijskoj reportazi.
-Razumijes li sta si uradila? kaze mama Åsa Gustavsson (Osa Gustavson).
- Ti si prva na svijetu i mozda ces moci da pomognes drugim dijabeticarima.
Lina malo razmislja i pita:
-Jesam li ja sada heroj?
-Da, kaze mama. Jesi. Ti si jedan pravi mali heroj.
-Onda ce vjerovatno svi koji imaju dijabetes da me zovu telefonom, kaze djevojcica sa ponosnim suzama u ocima.

15 kontrola svaki dan

Lina je prvi dijabetes-pacijent na svijetu koji je dobio celije koje proizvode inzulin transplantirane u donji dio ruke.
-Znamo da je funkcionisalo kod Line tri godine ali koliko ce to da traje i koliko dugo ce celije da proizvode inzulin, to ne znamo, kaze Johan Permert, profesor na gastrocentru u Karolinska univerzitetskoj bolnici.
Linina mama Åsa Gustavsson naglasava da ovo nije jedna samo lijepa prica.
-Postoji i jedna losa strana. Moram da kontrolisem Linin secer 15 puta dnevno. To znaci da dobija veoma malo sna.
Ali uprkos tome mama je srecna.
-Dobijam nagradu svaki dan kada vidim Linu kako skakuce okolo kao bilo koji devetogodisnjak.

Posle Linine transplantacije u septembru 2004 jos osmoro svedjana je dobilo isti tretman.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Znam za transplataciju u portalnu venu između jetre i pankreasa, ali za ruku prvi put čujem.
Odgovori