Mojoj mami je pre mesec dana postavljena dijagnoza Kronove bolesti. Pre dve nedelje je operisana, otsranjeno joj je 40cm tankog creva i zadnji gornji zid debelog creva. Tri dana posle operacije je dobila iste simptome kao i pre.
Interesuje me dali su proliv i povisena temperatura normalni posle operacije?
kronova bolest
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Mene su operisali 2003 godine. Na zalost mi operacija nije donela ocekivano poboljsanje. Bolest mi se smirila negde 2005 kad sam pocela uredno da pijem Budenofalk koji je jedna vrsta lokalnog kortizona.
Nisam sigurna da su proliv (ajd jos tako tako) i temperatura ( a ovo nikako) bas normalni posle takve operacije.
Nisam sigurna da su proliv (ajd jos tako tako) i temperatura ( a ovo nikako) bas normalni posle takve operacije.
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Jun 12, 2007 11:54 am
dea
Dea hvala n odgovoru. Proslo je vise od mesec dana od ako mi je mama operisana stanje se jos nije stabilizovalo, temperatura, proliv, anemija i visoka sedimentacij su jos uvek prisutni. Nikakvu terapiju jos uvek ne dobija.
-
- Stalni član
- Kontakt:
Pa insistirajte na terapiji! Ako joj nije bolje, znaci da upala jos postoji. Nece proci samo od sebe. Ako treba promenite i lekara. Ja sam promenila tri dok nisam nasla nekog ko hoce da me saslusa. Zivim u Nemackoj, ali kad dodjem idem na kontole uvek u bolnicu na Bezaniskoj kosi. Oni su mi i otkrili Krona (jer pametni Nemci uz svu tehnologiju, nisu znali sta mi je!)
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Jun 12, 2007 11:54 am
Mama mi se trenutno nalazi na institutu za infektivne i tropske bolesti u Beogradu. Dva meseca je provela u Vrsackoj bolnici gde je i orerisana. Primljena je u bolnicu zbog velike anemije. Posle operacije nastavili su se isti simptomi:anemija sa hemoglobinom 52, eritrociti i gvozde su u redu ali veliki nedostatak vitamina B12 koji se ne vezije za hemoglobin, tu je jos i temperatura i proliv. U takvom stanju je poslata za Beograd u KC na infektivno odelenje. Posle dve nedelje nisu ni tu nasli uzrok takvom s
Pokusali su dva puta sa terapijom leka tanju, pa joj je danas radjena punkcija kostane srzi i od ponedeljka je prebacuju na hematologiju. Pitam se dali je sve to od Krona ili je lekar koji je prvi poceo da je leci napravijo veliki propust ne poslavsi je na hematologiju, nego je dva meseca eksperimentisao i operisao od Krona, sem sto joj je odstranjeno 40cm tankog creva i zadnji gornji zid debelog creva, sve ostalo je isto.
Pokusali su dva puta sa terapijom leka 5 Asa, ali se svaki put talozio u jetri i prekinuli su.
Pokusali su dva puta sa terapijom leka tanju, pa joj je danas radjena punkcija kostane srzi i od ponedeljka je prebacuju na hematologiju. Pitam se dali je sve to od Krona ili je lekar koji je prvi poceo da je leci napravijo veliki propust ne poslavsi je na hematologiju, nego je dva meseca eksperimentisao i operisao od Krona, sem sto joj je odstranjeno 40cm tankog creva i zadnji gornji zid debelog creva, sve ostalo je isto.
Pokusali su dva puta sa terapijom leka 5 Asa, ali se svaki put talozio u jetri i prekinuli su.
-
- Stalni član
- Kontakt:
5asa je slab lek. On koristi (bar meni, a to mi je potrdio i gastroenterolog) kada je bolest u mirnoj fazi da tu i ostane. Kad dodje do rasplamsavanja pomaze jedino kortizonska terapija ili imunosupresivi (koje ja nisam jos koristila). Moguce je da je anemija od Krona. ja sam je vukla dugo, jer zbog stalne retke stolice nista se nije ni zadrzavalo u organizmu. Kron je jedna vrlo komplikovana bolest. Moze da dovede do raznih drugih poremecaja.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 7:22 pm
Tvoja majka ima nedostatak vitamina B12 zbog odstranjenja 40 cm tankog creva(terminalni ileum).To je primarno mesto nastanka Krona.Taj deo creva je odgovoran za upijanje vitamina B12 iz hrane,i kada ga nema ili je oboleo onda dolazi do manjka.Tim ljudima se daje jednom mesecno dozivotno ampula B12.Nedostatak B12 je jedan od mogucih uzroka anemije.Drugi moguci uzrok je da se Kron nalazi na jos nekom segmentu creva,ceste su upale na preskok,izmedju moze da bude 1-2 metra zdravog mesta.Ili je pored Krona pridruzena i neka hematoloska bolest.
-
- Stalni član
- Kontakt:
Ovo za vitamin B 12 prvi put cujem. Meni su isto isekli 20cm tankog creva bas na Terminalnom ileumu. Ni jedan lekar mi to nikada nije pomenuo, niti bilo kakvu "dopunu" pijem. Meni rekose da je taj deo vise bitan za upijanje kalcijuma pa da obratim paznju da ne dodje kasnije do osterosporoze. Inace sam upravo izgurala uspesnu trudnocu i svi nalazi krvi su bili tokom cele trudnoce ok. Od svih lekova koje sam ikad pila hormoni koji su se za ovo vreme lucili bili su najbolja terapija. Na zalost prodje tih 9 meseci, a sad vec polako osecam probadanja na starom dobro poznatom mestu. Suzenja su mi se javila i na drugim delovima creva, ali na zalost tu se ne moze nista. Samo da se ceka i da se nada da ce cekanje biti poduze.....
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 7:22 pm
Skenirao sam stranu 230 Gastroenterologije II od Dr.Jovana Teodorovica izdanje 1997.god. koja pise o ovome ali ne umem da je okacim na ovaj forum(nije kao ostali forumi).Imam sve Gastroenterologije izasle od 1990 do danas i mnogo su mi pomogle jer imam Kronovu bolest debelog creva.
Stekao sam utisak da je Kron debelog creva laksi nego na tankom crevu(redje su operacije i stenoze,zbog veceg precnika debelog creva).Ovo ne znaci da sama primas B12 vec da porazgovaras sa svojim lekarom.Postoji mogucnost da ostatak tankog creva(6 metara) preuzme ulogu terminalnog ileuma ali nije velika verovatnoca.[/img]
Stekao sam utisak da je Kron debelog creva laksi nego na tankom crevu(redje su operacije i stenoze,zbog veceg precnika debelog creva).Ovo ne znaci da sama primas B12 vec da porazgovaras sa svojim lekarom.Postoji mogucnost da ostatak tankog creva(6 metara) preuzme ulogu terminalnog ileuma ali nije velika verovatnoca.[/img]