PCOS-bez ovulacije-ZELIMO BEBU

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
Tiba
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Sep 02, 2004 11:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

PCOS-bez ovulacije-ZELIMO BEBU

Post od Tiba »

Ima 26 godina, (60kg,160 cm.).Suprug 34 god (95kg,195cm).U avgustu bice 4 god. kao smo u braku.Oboje radimo.
Mens.ciklus: prva mens. Sa 14 god. Od početka neredovan, od 40 do 60 dana. Nije bolan, krvarenje od 5-7 dana.
Pila sam cikloproginovu nekoliko meseci.Nakon toga jadan ciklus na vrme,bez ovulacije zatim opet neredovno.Takodje posle upotrebe klomifena od 2. dana 2x1 nije bilo ovulacije.
bakterije namamo, redovno kontrolisemo 6-8 meseci.
PAPA test : II b
Hormoni>
Insulin> 13.3 (5-25), TSH> 2.95 (0.3-5.5), FSH> 5.1 (2-15), LH> 8.3 (1-10)
Kortizol> 836 (154-638), Prolaktin> 499 (do 800), PRG> 5.9 (1-9.5),
TESTO> 0.7 (0.2-1), E2> 87 (36-251)
Radjeni 15. dana ciklusa.
Nalaz sa laporaskopije 27.10.2006.>
Uterus normalne veličine, ružičaste seroze ,slobodan.
Obe tube vidljive celom dužinom,slobodnih fimbrija. Oba jajnika lako uvecana,beličaste bolje, zadebljale capsule, bez znakova ovulacije.
Duglasov I vezikouterini proctor slobodni.
Transcervikalno iniciran indigokarmin prolazi kroz obe tube u trbusnu duplju I oskudne priraslice.
DG: Sterilitas prim.
Ovarii sine stigmata ovulationis
Posel laparoskopije pila sam 3 meseca jasmin.Pa klomifen od 2. dana 2x2,dobili smo ovulaciju taj i naredni mesec, ali trudnoce nije bilo.Ta dva meseca sam pila i utrogestan.Posle toga dva meseca nije bilo reakcije na klomifen.
Od 26.juna sam pocela podkozno da promam suprefakt 0.5mg svaki dan.Pa se ceka da dobije, pa gonal f i ako dobijemo ovulaciju da se uradi insemenacija.
Poslednjih 8 meseci pijem 3x1 gluformin.A poslednja tri fol.kiselinu, vitamin e.
Imamo redovne odnose( 3-5 nedeljno).
Suprug:
St localis penis b.o.
Testis sin vol 20 mldx 22 ml
Epididymi sin et dx b.o.
Spermogram:
Kulturom sperme zasejane podloge ostale su sterilne.
Volumen:3.8 cm3
Izgled: beličast
P.H. :allalir (ako sam dobro prepisala)
Br. Sperme u ccm3: 118 000 000
Pokretnih sper.posle 0.5x : 60%
Slabo pokretnih 10%
Nepokretnih 30%
Likveor. je potpuna posle ½ h termoct.

Kako vam se cini moja terapija i sta bi vi preporucili u mom slucaju???
Hvala u napred :roll:
studentica filozofije
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 05, 2007 11:56 am

Post od studentica filozofije »

ovo mi je prvo javljanje i jos se ne snalazim najbolje medju temama. trazila sam teme u vezi sa pitanjem povisenog prolaktina i odlucila da postavim post ovde. naime, ljekari su mi prije sest godina konstatovali povisen nivo prolaktina, sade samo ugrubo navodim nivo, znam da je godinama rijec o nekoliko hiljada, a na MR koji sam radila u S. Kamenici dijagnostifikovan je mikroadenom na hipofizi. godinu dana sam uzimala Bromokriptin i nije bilo nekakvog vidljivog napretka a mucnine, povracenje i glavobolje sam konstantno imala. potom sam odbijala da uzmem bilo kakav lijek godinu dana. nakon tog perioda preporucili su mi Cabaser ili Cabergolin, 2x sedmicno po 1mg. Nakon uzimanja tog lijeka ( koji sam pronasla u inostranstvu, na nasim prostorima ga nije bilo moguce naci ), nivo prolaktina je spusten ali ostale su mi glavobolje.
zanima me, imam 26 godina i kako sam vec rekla, vec sest godina sam pod terapijom ( izuzev poslednjih sest mjeseci )postoji li ikakva nada da promijenim svoje stanje. glavobolje imam svaki dan i to postaje nepodnosljivo, ciklus mi je uredan poslednjih sest mjeseci ( ljekari su mi savjetovali da ne uzimam lijek dok god je ciklus uredan ) ali napominjem da sam u januaru ostala u drugom stanju ali je trudnoca prekinuta nakon tri mjeseca jer zbog vlastitog neznanja i uzasnih glavobolja svakodnevno sam uzimala caffetin, bruffen ili diklofenak, bilo sta da mi ublazi glavobolje. postajem ocajna jer vise ne znam sta da radim, kako da se lijecim, da li cu ikad da se izlijecim i uklonim glavolje.
studentica filozofije
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 05, 2007 11:56 am

Post od studentica filozofije »

zaboravila sam da dodam da cim prestanem da uzmima cabaser ili cabergolin, prolaktin pocinje da raste. radila sam nebrojeno puta provjeru hormonskog statusa i ocitavanja drugih hormona su u normlai, izuzev prolaktina. kao sto sam rekla, moj najveci problem je svakodnevna glavolja zbog koje vise ne mogu da cinim sve u zivotu sto bih zeljela. pisem ovu poruku kao svojevrsni apel za pomoc jer zaista postajem ocajna. sest godina redovnog vadjenja krvi i provjera hormonskog statusa nije me nigdje dovelo izuzev do bola u zelucu zbog svakodnevnog uzimanja analgetika. najteze mi je bilo kad su mi ljekari godinama govorili da ce biti izuzetno tesko da ostanem u drugom stanju, gotovo nemoguce a to se ipak desilo a kad se desilo trudnocu sam morala da prekinem jer, kao sto sam navela u prethodnoj poruci, ne znam koliko sam analgetika tad uzela da umirim glavolju,,u misljenju da se adenom povecava a ne da je trudnoca u pitanju. zaista sam ocajna.
Tiba
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od Tiba »

Iides na nova tema, a ne na odgovor kad hoces da postavis pitanje :wink:
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Tiba odgovoricu Vam veceras !

Studentica filozofije treba da izdvoji svoje pitanje i otvori novi topik...mikroadenom hipofize !
Pozdrav,
ObGyn
Tiba
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od Tiba »

OK :wink:
Cekam vas odgovor.... :roll:
Tiba
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od Tiba »

:-?
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Draga Tiba,
sve što ste naveli ne izgleda toliko loše. Niste naveli da li su vam jajnici uvećani ili ne izmereni ultrazvukom, jesu li cistični, kakav je endometrijum na dan ovulacije, dalje da li imate pojačanu dlakavosti i gde ili nemate.
Ne znam zašto su vam hormonski status radili 15 a ne 2-3 dan ciklusa (ponoviti hormone).
Nisam baš siguran na osnovu iznetih podataka da imate PCO Sy, a vidim da vas od istog već leče.
Ne shvatam čemu kod vas superfakt, mada znam zašto se daje kod IVF da ne bi došlo do preranog pika LH.

Tek nakon ponavljanja hormonskih analiza i par podataka koji hvale možemo govoriti o daljoj Th.

Pozdrav Dr PeđaDj
Odgovori