Pa sta sve mene snadje odjednom.... pomozite!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
boriana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 04, 2005 3:31 pm

Pa sta sve mene snadje odjednom.... pomozite!

Post od boriana »

Imam 32 godine, i inace nemam neke zdravstvene probleme.

Zadnju menstruaciju sam imala 21.02.
Od 16.-23.03. prelezala sam virusnu infekciju sa temperaturom koja se pela i do 38,8 C. Pila sam Efferalgan i 3 tablete andola ukupno (jedno vece 1 tabletu, drugo vece 2 tablete).
Posto mi je menstruacija kasnila, otisla sam kod doktorke 29.03. na ultrazvuk radi utvrdjivanja da li sam trudna. To je po njoj bila 5 nedelja i 1 dan eventualne trudnoce, pregledala me obicnim UZ (preko stomaka) i rekla da nista ne vidi, da je kavum uterusa potpuno prazan. Odmah me poslala da izvadim krv i vidim nivo hcg jer je sumnjala na vanmatericnu trudnocu. Vrednost je pokazala 1.796,10. Odnela sam joj rezultat i ona je rekla da se brine sto rezultat pokazuje trudnocu, a ona nista nije videla. Sutra idem da me pogleda vaginalnim ultrazvukom.

E sad, uplasila me sledecim:
1. Zbog visoke temperature, moguce je da je plod mrtav
2. Ako nije mrtav, sumnjicava je da li ga treba zadrzati zbog temperature koju sam imala i lekova koje sam pila (andol pre svega).
2. Nista ne vidi na ultrazvuku, pa misli da je mozda vanmatericna trudnoca (sad jos i dodatna komplikacija)

Sve u svemu, ja sam van sebe. Sve vreme (bar 10-ak puta dnevno) od datuma kad sam trebala da dobijem ovu menstruaciju koju nisam dobila, osecam lagane grceve i lagano (a ponekad i malo ostrije) probadanje u donjem delu stomaka. Nije uvek na istom mestu, ali u 70% slucajeva ide prema desnom jajniku (na istom mestu), a ostalo malo na sredini, malo sa leve strane.

Sta ovo sve moze da znaci i sta da radim ako mi sutra otkrije da sam ipak trudna i da je plod ziv? Koliki je rizik da je doslo do nekog ostecenja zbog temperature i lekova?
(Ako je mrtav ili vanmatericna, onda na zalost, zna se sta cu morati da radim).

Hvala puno na svakoj informaciji.
Lidija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 23, 2005 10:15 pm

Post od Lidija »

Pre nego sto ginekolog odgovori na vasa pitanja, htela bih malo da vas umirim... :)

Pre svega, vi ste najverovatnije u vreme infekcije, temperature i uzimanja tih lekova bili 4. nedelja trudnoce, sto je jako rana trudnoca, za vreme koje sva spoljasnja ostecenja uzrokovana virusima, bakterijama i lekovima deluju po principu SVE ILI NISTA. To znaci da postoje dve mogucnosti: ili je plod u potpunosti unisten ili je neostecen. Pri tom, verujem (a to ce vam ginekolog potvrditi) da Eferalgan i Andol nisu preterano stetni u tako ranoj trudnoci.

Doktorka koja vas je gledala transabdominalnom sondom u 5. nedelji trudnoce i nije mogla nista da vidi jer se zaista radi o jako ranoj trudnoci. Pri tom je beta HCG sasvim lepih, visokih vrednosti :) Protiv vanmatericne trudnoce govori podatak da vi ne krvarite (barem niste to naveli). Bolovi pri dnu trbuha su cesti u ranoj trudnoci, pa sami za sebe nisu sumnja da se radi o vanmatericnoj trudnoci.

Tri tablete andola stvarno nisu razlog da se sumnja na ostecenje ploda i da vi i vasa doktorka razmisljate o prekidu trudnoce !

Smirite se, nemojte biti van sebe, tako samo mozete nauditi vasoj bebici (vise nego i temperatura i lekovi zajedno :wink: ) ja se nadam da cete sutra ugledati vasu bebu na UZ (transvaginalna sonda daje preciznije podatke) i da ce sve biti u redu.

Sve ovo vam pisem sa nadom da se radi o zeljenoj trudnoci, koju zelite da sacuvate i zelim vam sve najbolje! :D
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

i ja sam se isto pitala...

Post od veki30 »

Posto sam skoro dve godine pokusavala da ostanem u drugom stanju, ostala sam kad sam se najmanje nadala, tj, otprilike u isto vreme kao i ti sam uzimala malo jace antibiotike, tetracikline, kad sam posumnjala da sam u drugom stanju, tj, otisla sam kod lekara. Odmah mi je rekao da se ne nerviram, da cemo sve videti, cak ni sa vaginalnom sondom u 5 nedelji trudnoce nije uspeo da bude 100% siguran da li je trudnoca ili ne, ali obzirom na visoke vrednosti bhcg najverovatnije da jeste.
U 7. nedelji smo utvrdili da zaista jesam trudna, ali zbog koncentracije bhcg zakazao mi je ponovo uz, tek u 9. nedelji smo dobili odgovor zasto je hcg visok, bila su dva ploda u pitanju.
Nemoj brzinom svetlosti doneti odluku o prekidu trudnoce, bolje sa svojim rezultatom i svim pitanjima koja imas otidji u savetovaliste u institutu za majku i dete, oni ce ti razbiti sve strahove.
Veruj mi ljudi su fenomenalni.
Srecno sa bebom, sve ce to biti super :D
boriana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 04, 2005 3:31 pm

Post od boriana »

Hvala vam puno obema!
Upravo sam se vratila sa ultrazvuka. Videla mi je, kako rece, gestacijski mesak u materici (znaci, hvala bogu, nije vanmatericna), ali je nesto glasno razmisljala, kao: "Mada mi se cini dosta mali za 6 nedelja....".
U svakom slucaju, dogovorile smo se da ponovo dodjem za 10-ak dana, pa ce ponovo pogledati.

Malo sam se smirila u odnosu na prethodne dane. Sad kako bude i kako priroda odluci. Ako bude zivo, svakako cu otici u savetovaliste. Ipak mi je, moram da priznam najbitnije da nije vanmatericna, toga sam se jako bojala.

Jos jednom hvala.
Pozdrav!
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od veki30 »

Drzim ti palceve, nadam se da ce sve biti u najboljem redu :P
Odgovori