Imam 32 godine, i inace nemam neke zdravstvene probleme.
Zadnju menstruaciju sam imala 21.02.
Od 16.-23.03. prelezala sam virusnu infekciju sa temperaturom koja se pela i do 38,8 C. Pila sam Efferalgan i 3 tablete andola ukupno (jedno vece 1 tabletu, drugo vece 2 tablete).
Posto mi je menstruacija kasnila, otisla sam kod doktorke 29.03. na ultrazvuk radi utvrdjivanja da li sam trudna. To je po njoj bila 5 nedelja i 1 dan eventualne trudnoce, pregledala me obicnim UZ (preko stomaka) i rekla da nista ne vidi, da je kavum uterusa potpuno prazan. Odmah me poslala da izvadim krv i vidim nivo hcg jer je sumnjala na vanmatericnu trudnocu. Vrednost je pokazala 1.796,10. Odnela sam joj rezultat i ona je rekla da se brine sto rezultat pokazuje trudnocu, a ona nista nije videla. Sutra idem da me pogleda vaginalnim ultrazvukom.
E sad, uplasila me sledecim:
1. Zbog visoke temperature, moguce je da je plod mrtav
2. Ako nije mrtav, sumnjicava je da li ga treba zadrzati zbog temperature koju sam imala i lekova koje sam pila (andol pre svega).
2. Nista ne vidi na ultrazvuku, pa misli da je mozda vanmatericna trudnoca (sad jos i dodatna komplikacija)
Sve u svemu, ja sam van sebe. Sve vreme (bar 10-ak puta dnevno) od datuma kad sam trebala da dobijem ovu menstruaciju koju nisam dobila, osecam lagane grceve i lagano (a ponekad i malo ostrije) probadanje u donjem delu stomaka. Nije uvek na istom mestu, ali u 70% slucajeva ide prema desnom jajniku (na istom mestu), a ostalo malo na sredini, malo sa leve strane.
Sta ovo sve moze da znaci i sta da radim ako mi sutra otkrije da sam ipak trudna i da je plod ziv? Koliki je rizik da je doslo do nekog ostecenja zbog temperature i lekova?
(Ako je mrtav ili vanmatericna, onda na zalost, zna se sta cu morati da radim).
Hvala puno na svakoj informaciji.
Pa sta sve mene snadje odjednom.... pomozite!
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
Pre nego sto ginekolog odgovori na vasa pitanja, htela bih malo da vas umirim...
Pre svega, vi ste najverovatnije u vreme infekcije, temperature i uzimanja tih lekova bili 4. nedelja trudnoce, sto je jako rana trudnoca, za vreme koje sva spoljasnja ostecenja uzrokovana virusima, bakterijama i lekovima deluju po principu SVE ILI NISTA. To znaci da postoje dve mogucnosti: ili je plod u potpunosti unisten ili je neostecen. Pri tom, verujem (a to ce vam ginekolog potvrditi) da Eferalgan i Andol nisu preterano stetni u tako ranoj trudnoci.
Doktorka koja vas je gledala transabdominalnom sondom u 5. nedelji trudnoce i nije mogla nista da vidi jer se zaista radi o jako ranoj trudnoci. Pri tom je beta HCG sasvim lepih, visokih vrednosti
Protiv vanmatericne trudnoce govori podatak da vi ne krvarite (barem niste to naveli). Bolovi pri dnu trbuha su cesti u ranoj trudnoci, pa sami za sebe nisu sumnja da se radi o vanmatericnoj trudnoci.
Tri tablete andola stvarno nisu razlog da se sumnja na ostecenje ploda i da vi i vasa doktorka razmisljate o prekidu trudnoce !
Smirite se, nemojte biti van sebe, tako samo mozete nauditi vasoj bebici (vise nego i temperatura i lekovi zajedno
) ja se nadam da cete sutra ugledati vasu bebu na UZ (transvaginalna sonda daje preciznije podatke) i da ce sve biti u redu.
Sve ovo vam pisem sa nadom da se radi o zeljenoj trudnoci, koju zelite da sacuvate i zelim vam sve najbolje!

Pre svega, vi ste najverovatnije u vreme infekcije, temperature i uzimanja tih lekova bili 4. nedelja trudnoce, sto je jako rana trudnoca, za vreme koje sva spoljasnja ostecenja uzrokovana virusima, bakterijama i lekovima deluju po principu SVE ILI NISTA. To znaci da postoje dve mogucnosti: ili je plod u potpunosti unisten ili je neostecen. Pri tom, verujem (a to ce vam ginekolog potvrditi) da Eferalgan i Andol nisu preterano stetni u tako ranoj trudnoci.
Doktorka koja vas je gledala transabdominalnom sondom u 5. nedelji trudnoce i nije mogla nista da vidi jer se zaista radi o jako ranoj trudnoci. Pri tom je beta HCG sasvim lepih, visokih vrednosti

Tri tablete andola stvarno nisu razlog da se sumnja na ostecenje ploda i da vi i vasa doktorka razmisljate o prekidu trudnoce !
Smirite se, nemojte biti van sebe, tako samo mozete nauditi vasoj bebici (vise nego i temperatura i lekovi zajedno

Sve ovo vam pisem sa nadom da se radi o zeljenoj trudnoci, koju zelite da sacuvate i zelim vam sve najbolje!

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
i ja sam se isto pitala...
Posto sam skoro dve godine pokusavala da ostanem u drugom stanju, ostala sam kad sam se najmanje nadala, tj, otprilike u isto vreme kao i ti sam uzimala malo jace antibiotike, tetracikline, kad sam posumnjala da sam u drugom stanju, tj, otisla sam kod lekara. Odmah mi je rekao da se ne nerviram, da cemo sve videti, cak ni sa vaginalnom sondom u 5 nedelji trudnoce nije uspeo da bude 100% siguran da li je trudnoca ili ne, ali obzirom na visoke vrednosti bhcg najverovatnije da jeste.
U 7. nedelji smo utvrdili da zaista jesam trudna, ali zbog koncentracije bhcg zakazao mi je ponovo uz, tek u 9. nedelji smo dobili odgovor zasto je hcg visok, bila su dva ploda u pitanju.
Nemoj brzinom svetlosti doneti odluku o prekidu trudnoce, bolje sa svojim rezultatom i svim pitanjima koja imas otidji u savetovaliste u institutu za majku i dete, oni ce ti razbiti sve strahove.
Veruj mi ljudi su fenomenalni.
Srecno sa bebom, sve ce to biti super
U 7. nedelji smo utvrdili da zaista jesam trudna, ali zbog koncentracije bhcg zakazao mi je ponovo uz, tek u 9. nedelji smo dobili odgovor zasto je hcg visok, bila su dva ploda u pitanju.
Nemoj brzinom svetlosti doneti odluku o prekidu trudnoce, bolje sa svojim rezultatom i svim pitanjima koja imas otidji u savetovaliste u institutu za majku i dete, oni ce ti razbiti sve strahove.
Veruj mi ljudi su fenomenalni.
Srecno sa bebom, sve ce to biti super

Hvala vam puno obema!
Upravo sam se vratila sa ultrazvuka. Videla mi je, kako rece, gestacijski mesak u materici (znaci, hvala bogu, nije vanmatericna), ali je nesto glasno razmisljala, kao: "Mada mi se cini dosta mali za 6 nedelja....".
U svakom slucaju, dogovorile smo se da ponovo dodjem za 10-ak dana, pa ce ponovo pogledati.
Malo sam se smirila u odnosu na prethodne dane. Sad kako bude i kako priroda odluci. Ako bude zivo, svakako cu otici u savetovaliste. Ipak mi je, moram da priznam najbitnije da nije vanmatericna, toga sam se jako bojala.
Jos jednom hvala.
Pozdrav!
Upravo sam se vratila sa ultrazvuka. Videla mi je, kako rece, gestacijski mesak u materici (znaci, hvala bogu, nije vanmatericna), ali je nesto glasno razmisljala, kao: "Mada mi se cini dosta mali za 6 nedelja....".
U svakom slucaju, dogovorile smo se da ponovo dodjem za 10-ak dana, pa ce ponovo pogledati.
Malo sam se smirila u odnosu na prethodne dane. Sad kako bude i kako priroda odluci. Ako bude zivo, svakako cu otici u savetovaliste. Ipak mi je, moram da priznam najbitnije da nije vanmatericna, toga sam se jako bojala.
Jos jednom hvala.
Pozdrav!