Pitanje za dr obgyn

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
Zvučnik
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jul 15, 2006 11:20 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Pitanje za dr obgyn

Post od Zvučnik »

Dr Obgyn,evo mene opet.Nadam se da ćete mi malo detaljnije odgovoriti,te pomoći svojim savetima.
Dakle, znate da je moj problem vezan za leukoplakiju na koži intritusa.
Nisam radila biopsiju,jer sam čekala da završi šk. godina kako bih mogla posvetiti svom problemu više vremena
Istu dijdgnozu napisala je i dr Novaković sa VMA I DR Ljubojević iz Zagreba.S razlikom što mi je dr Novaković rekla nakon kolposkopskog pregleda da nije sigurna radi li se o HPV INFEKCIJI.Terapija je bila aciklovir.Nakon toga sam otišla kod dr Nikole Ljubojevića u Zagreb.On je predložio uklanjanje leukoplakije .Prethodno sam trebala uraditi 2 biopsije u razmaku od 10 dana i bris sa vulve.
Kako je došlo vreme da to rešavam počela sam jako da se brinem.Zapravo u kontaktu s Bony saznala sam da kod nas bilo da se radi Hrvatskoj ili Srbiji nema stručnjaka za vulvu.Zat bih Vas molila da mi odgovorite na nekoliko pitanja.
 Imali veze svrab i pečenje koje se javlja povremeno s leukoplakijom ili je to nekakav drugi problem?
 Na stranim stranicama pronašla sam da se leukolplakija ponovo vraća za 2-3 godine nakon zahvata?
 Hoću li moći imati normalne odnose nakon zahvata?
 39 godina mi je želela bih roditi još jedno dete,da li bi to bilo rizično u slučaju da se radi o VIN 2 ILI 3?
 Ja li leukoplakija vezana za nekekev hormonski poremećej,za koji ja smatram da je nastao kod mene nakon prvog porod?
 Kada žena ima leukoplakiju znači li da ima i atrofiju?
 Je li potrebno mišljenje onkologa pre zahvata?
Mogu li zahvat raditi u bilo kojoj gin. ordinacij ili je ipak potrebna nešto uža specijalnost?U Hrvatskoj je poznat dr Ljubojević koji radi u gin ordinacij Ginoderma u Zagrebu,ali mi je to jako daleko

Molim Vas da mi odgovorite.
Nisam česta s pitanjima na forumu iako ga redovno pratim.
Jako,jako sam uplašena.
Pozdrav Zvučnik.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Sutra sam dezurna, cim nadjem slobodno vrijeme, javljam Vam se !
pozdravi Vama i Boni
Pozdrav,
ObGyn
dr zaza
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 29, 2007 9:10 pm

pitanje za koleginicu

Post od dr zaza »

Jesam koleginica,ali pedijatar.
Pitanje je sta se desava sa mojim beta HCG?
8.dan od inseminacije = 4,10.
9.dan od inseminacije = 10,63
Danas,10.dan = 1,89.
Zvučnik
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Pitanje za dr Obgyn

Post od Zvučnik »

Prošle god radila sam hormonalni status vrednosti ANDROS. bile su 10,1 ng/ml ,prolaktin 398 mlU/L.
Svi ostali hormoni bili su uredni.Nakon toga dr me je uputila ENDOKRINOLOGU u Osijek.Nakon pregleda dr mi je dala hrpu nalaza videvši delove tela koji su maljavi.
Menstruacija koja od poroda(25) god traje jedva dva dana,činjenicu da nakon prvog poroda nisam imala nikakvu zaštitu,ali nisam niti ostajala trudna.Vać jedo 2 godine borim se s kilogramima.Od poroda iz obe dojke naravno na pritisak javlja mi s emlečni iscedak.
Dakle njena dijagnoza je HYRUSUTISMUS I GALAKTORHHEA.Odnosno dr smatra da klinička slika odgovara PCO.
Sve ovo gore navela Vam kako bi bolje dobili uvid u celokupnu situaciju,koja je po meni bezizlazna.

Od prošle godine počela sam koristit nekakve biljne preparate.U vreme dok sam ih pila nije mi pucala koža na vulvi,a niti sam imala bolove.Iscedak iz vagine koji je od kako ja znam sirast,gust sada je proziran tako da u određenim danima menstrualnog ciklusa nemam upalu od tog iscedka.Odnosno od kako su mi uopšte počeli problemi s vulvom morala sam koristiti lubrikante kako bih mogla imati normalne odnose ,jer je ulaz u vaginu bio suv i to je sada ok.

A i zbog toga što upravo nekoliko dana nakon menstruacije imam bolove,svrab i peckanje u predelu vulve, koža vulve i između gluteusa puca

Izvinite što sam ovako opširno iznela problem,ali verujte da nemam više snage.U životu sam inače veliki borac, iako me do sada nije štedeo,ali ovo je nešto što ja mislim da jako teško podnosim.

S bony sam u kontaktu.Ona nije rešila svoj problem.Dosta često se dopisujemo i izjadamo jedna drugoj.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Zvucnik...

Zao mi je sto prolazite kroz ove probleme i sto ih jos niste rijesili...ali ajde da se malo 'druzimo' pa cu pokusati da Vam pomognem informacijom i sta bi trebalo da se uradi...

Dakle imamo nekoliko problema koje treba sloziti u red, odrediti prioritet medju njima i napraviti plan. Ono sto meni treba jeste Vasa kompletna istorija, i mozda ste Vi to i napisali, ali ja to nisam zapamtila i nemam vremena da idem od topika do topika i citam sve redom sto ste pisali prije godinu dana.

Na pocetku da sumiramo Vase probleme :

1. konstantan probem sa kozom vulve koja Vas peche, svrbi i puca poslije menstruaicje ? je l' to samo poslije menstruacije...isto tako imate osjecanje suhoce vagine i zbog toga morate da koristite lubrikante da biste imali odnose bez bolova, i taj neki konstantan sekret koji ste rekli je ponekad sirast, a nekad proziran...prepostavljam da je slika na kolposkopiji slika leukoplakije, ali mi niste napisali sta je pokazala biopsija ? Davanje aciklovira nema nikakvog efekta kod leukoplakije jer ista nije uzrokovana virusom herpes simplexa !
- napisite mi vezano sa ovaj problem...rezultate briseva koje su Vam sigurno radili bar 10 x do sada, ukljucujuci oba cervikalni i vaginalni, Papa nalaz i nalaz biopsije.

2. Infertilitet koji traje od 25 godine ( jedine trudnoce i porodjaja ), sto znaci 24 godine !
Pa sta je radjeno od pretraga do sada tokom svih ovih godina ?
Pomenuli ste hormonalni profil, ali ne kompletno, napisite kad je radjen ? koji su hormoni radjeni ? vrijednosti istih i referentne vrijednosti laboratorije ?

Da li je radjen spermogram ? navedite rezultate i kad je radjen ?
Da li je radjen HSG ? i kada i rezultate ?
Da li imate redovni seksualni zivot ? koje lubrikante koristite ?
Da li je Vas partner zdrav ? da li je on otac Vaseg prvog djeteta i ako nije da li je otac nekog drugog djeteta ?

Napisite mi kompletnu ginekolosku istoriju ?
- kad ste dobili 1.menstruaciju
- redovne ? na koliko dana ? bolne ? obilne ?
- datum 1. dana poslednje menstruacije ?
- da li ste ikad imali ikakvu seksualnu prenosivu bolest ? koju i da li ste oboje lijeceni ?
- da li su Vam svi papa nalazi u zivotu bili normalni ? i kad je radjen poslednji ?
- rekli ste da niste koristili kontracepciju poslije 1.porodjaja...
- kako ste ostali trudni 1.put ? prirodno ? stimulacijom ? kakav Vam je bio tok trudnoce i kako ste se porodili ? vaginalno ili C/S ?

Medisinska istorija:
- bilo kakve probleme sa zdravljem ? visok pritisak ? povisen secer ? ranije opracije ? cega i kada ?
- da li pusite ? koliko cigareta dnevno ?
- uzimate li ikakve lijekove ? koje i koliko dugo ?
- imate li ikakve alergije prema lijekovima ?

Odgovori na Vasa pitanja:

- svrab i pecenje mogu biti uzrokovani leukoplakijom, ali je potrebno iskljuciti infekciju koja moze da uzrokuje stvaranje sekreta, koji nije uzrokovan leukoplakijom ?
- moze da se vrati ako je uzokovana HPV ? mi jos ne znamo cime je uzrokovana ? jer ne vidim uradjenu biopsiju koja je 1. korak ! to se mora uraditi ili odstraniti leukoplakija ? koliko je veliko to podrucje ?

- naravno da cete imati normalne odnose poslije zahvata...ako podrucje nije veliko ?! to se radi u lokalnoj anesteziji u obicnoj ordinaciji i nije potrebna nikakva konsultacija sa onkologom !
- leukoplakija je potpuno odvojen problem od infertiliteta i nije uzrok istog.
- atrofija sluznice moze da ide ruku po ruku sa leukoplakijom, a to se vidi na pregledu, a i Vas simptom 'suvoce vagine' ide u prilog istoj ....potrebno je da mi kazete vrijednost FSH 3.dana menstruacije
- za lijecenje leukoplakije OVDJE nije potrebna nikakva uza specijalnost, mada imamo imena oja se bave posebno bolestima vulve.

Osjecam se nekako 'obaveznom' prema Vama i Boni jer nisam imala nikog tamo da Vas uputim dalje...moja kontakt osoba prosto vise ne radi zbog sopstvenih problema sa zdravljem.

Saljem Vam jos jednu poruku na PP, pa odgovorite u moje sanduce i isto preporucute Boni.
Pozdrav,
ObGyn
Zvučnik
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

POZDRAV!

Post od Zvučnik »

Izvinite,dr imala sam obaveza oko škole.
Boni sam prenela poruku.Mislim da obe imamo isto mišljenje,dakle mi Vas molimo da nam predložite dr kod kojeg da odemo, pošto smo obe dale dosta novaca na preglede.
Znam da je boni rekla da jednostavno ne može to novčano podneti,a na kraju opet svaki dr postavi svoju dg.Smetnje i problemi i dalje postoje ,a ne leče se.
Što se tiče mene napisaću vam vrednosti pretrage koja je rađena 28.4.2006.
andros-10,1ng/ml
DHEAS-3,67 umol/L
E2-93,3 pmol/L
LH-6,44 IU/L
FSH-6,90 IU/L
PROGEST-1,9 nmol/L
PROLAKT-398 nmol/L
TESTO-0,749nmol/L
SHBG-44,7 nmol/L
Mislim da su sve vrednosti o.k. osim prve.Na što mi je dr u Osijeku kojega sam videla prvi put rekao:» I moja baba je brkata.»Dakle, skupo sam platila pregled za jednu takvu konstataciju.
Godinu dana ranije rezultati su sledeći:
TSH-1.60 -pU
DHFAS-4.53 umol/L
E2-407Pmol/L
TH-2,19IU/L
FSH-1.97IU/L
PROGEST-44,2 nmol/L
PROLAKT-528,76-mIU/L
Testo-58 nmol/L
Ovih dana spremam se uraditi PAPA TEST s vulve i posle toga kako sam vam pisala i biopsiju.Naravno sad se postavlja pitanje gde to sve uraditi?
Drago mi je što ste u odgovoru naveli da leukoplakiju mogu ukloniti u svakoj gin.ordinaciji koja to radi.
Spominjete da ipak postoje ljudi koji se bave vulvom.Boni i ja Vas molimo za preporuku.
Prvu menstruaciju dobila sam u 14 godini.Bile su poprilično bolne,trajale su 5 dana i bile su obilne.Međutim kako sam Vam pisala od poroda traje 2 dana i upravo od tada počinju moji problemi s pucanjem kože na vulvi.Ne znajući o čemu se radi .Nekako uvek pred menstuaciju su nastajali problemi,pa nekoliko godina ništa i evo sada već 2 god. sve to me dovodi do ludila.Nakon poroda ležala sam 1m jer mi je to sve dole bilo jako bolno.Mislila sam da je problem u epizijotomiji .Kada premotam film od tada zapravo nastaju moji problemi.
Sirast sekret imala sam još kao devojka.Često puta gin su mi uzimali novce za razno razne briseve misleći da imama infekciju,ali nalazi su uvek bili o.k.
Od svoje 22. god nisam menjala partnera.Može li to biti znak da ipak nije u pitanju HPV.
Evo za sada toliko.
ZVUČNIK.
Odgovori