Ipak mi nije u potpunosti jasno

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
summer07
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 04, 2007 4:41 pm

Ipak mi nije u potpunosti jasno

Post od summer07 »

Sa 12 mi je operisano slepo crevo (sada mi je 29). Prve tegobe javljaju se 1999. kada mi je zbog jakih stomacnih bolova tipa kolika sa mucninom i povracanjem dijagnostikovana Suboclusio intestinalis, pri cemu je primenjena konzervativna terapija (cim su mi dali prvu infuziju bilo mi je dobro) i nakon par dana posmatranja otpust sa navedenom dijagnozom. Maja prosle godine identican scenario i dijagnoza (na kontroli abd, hirurg objasnio da je nemoguce predvideti dali ce se ponoviti- priraslice mogu da tegobe izazovu i za 5 dana a i nikad vise). Od maja predhodne pa do juna tekuce godine 3 slicne epizode, sa razlikom da urgentnim nativnim snimkom nisu uoceni gasno-tecni nivoi (pocetak ileusa tako su mi rekli) niti kakav zastoj u radu creva, odnosno upucena sam gastroenetologu. Nakon infuzije (ranisan,baralgetas i sl.) ponovo sve u redu bez ikakvih tegoba.

Radjena irigografija, pasaza tankog creva, porfirini u urinu, DALA test, kompletna analiza urina i fecesa, test na Helicobakter (krv, skopija- negativan u oba slucaja), UZ gornjeg abdomena i ginekoloski UZ- svi rezultati u granicama normale.

Poslednja u nizu radjena gastroskopija sa biopsijom antruma i korpusa- jednjak, kardija i duodenum-B.O, umereno izrazena kaskada zeluca sa par povrsinskih edema i eritsema sluznice (gastr. me uverava da nije nista ozbiljno) i insuficijentan pilorus.
Rezultati biopsije su po recima dokt. odlicni, a prepisana mije terapija shodno pomenutim erozijama i disfunkcionalnom pilorusu.

Ono sto meni nije jasno i sta me zanima jeste da li postojii kakva je veza izmedju crevne subokluzije koja mi je 2 puta dijag. i navedenih gore pomenutih rezultata, posto sam u svakoj situaciji imala jednake simptome (bolove) ?

Izvinjavam se zbog duzine teksta i unapred sam zahvalna svim strucnim licima na komentaru, sugestiji i misljenju

Unapred hvala i srdacan pozdrav
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Subokluzije su zaista iznenadne i ako imate priraslice, tesko je reci kada ce i da li ce se pojaviti. u svakom slucaju, preporucujem PORTALAC sirup, pa cim izostane stolica jedan dan, koristite ga.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
summer07
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 04, 2007 4:41 pm

Post od summer07 »

Hvala puno i srdacan pozdrav :)
Odgovori