Hipogonadotropni hipogonadizam?!

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
BMJelena
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 04, 2007 12:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Hipogonadotropni hipogonadizam?!

Post od BMJelena »

Imam 34 godine, udata sam i nemam dece.
U februaru sam pocela sa pripremom za vantelesnu oplodnju, koja se na zalost nije ni odigrala. Primala sam Suprefakt da bi mi se snizio nivo svih reproduktivnih hormona i na taj nacin pripremio organizam za jake hormone-injekcije Menopur+Puregon, a sve u svrhu pripreme za IVF.
Ali, posto mi je nivo estradiola bio suvise visok nisam mogla da nastravim sa zapocetim postupkom i receno mi je da sacekam nekoliko meseci da mi se organizam oporavi, pa onda ponovo da pokusam. Tako sam posle 3 meseca (pocetkom juna), misleci da je proslo dovoljno vremena, uradila drugog dana ciklusa analizu hormona.
Rezultat - porazavajuci!!!
Dijagnoza - HIPOGONADOTROPNI HIPOGONADIZAM.
Naime, imam smanjeni nivo FSH i LH hormona sto se smatra posledicom februarske stimulacije Suprefaktom.
Da li moze neko da mi objasni sta ovo zapravo znaci i koliko vremena treba da prodje da se hormonski status ponovo normalizuje (s obzirom na to da pre ulaska u program vantelesne oplodnje nisam imala horm. problema i da su mi rezultati UZ-pregleda ok?
Kaze doktor da se sad stimulacija za vantelesnu moze obaviti samo velikom dozom (4 ampule na dan) Menopura, a da se nikako ne sme koristiti Puregon odn. Gonal.
Jel` zna neko zasto iskljucivo Menopur?
Mozda je neko imao neko slicno lose iskustvo, pa da isprica svoj stav!?
Da li moze doci do ponovnog poremecaja hormona, tzv. hiperstimulacije, ako se koriste vel. kol. Menopura?
Molim vas stav, sugestiju, ... sta god.
Odgovori