zute modrice na stopalima ?!!!

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
puzla
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 10, 2006 4:03 pm

zute modrice na stopalima ?!!!

Post od puzla »

Moj brat je nedavno prvi put dobio zute fleke po stopalima. Izgledaju kao modrice od udarca, kad vec prolaze. Kaze da ga ne boli i da se nije udario. Ima 30 godina i ponekad visok TA 140/110. Da li je to uzrok i da li je ovo opasna vrednost pritiska za njega ? Godinama unazad nije bio bolestan, tako da nismo sigurni da li je pritisak i pre varirao. Zakazao je ultrazvuk srca da bi otisao na test opterecenja srca, ali ono sto me brine su ove modrice ustvari fleke na stopalima. Molim Vas brz odgovor
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Dug hod? Takozvane "marshevske modrice"?
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
puzla
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 10, 2006 4:03 pm

Post od puzla »

dr ivica napisao:Dug hod? Takozvane "marshevske modrice"?
bas uopste ne hoda mnogo, non stop je u kolima . Hvala na odgovoru u svakom slucaju ! :roll:
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

E, onda hipostatska hemosideroza - zadrzavanje krvi u venama nogu koje "malo rade". kod dugosedecih profesija, kad se krv izliva iz napuklih sitnih krvnih sudova i boji kozu hem-bojama...

Pozdrav i sve najbolje.
petronije
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 02, 2007 12:54 am

Re: zute modrice na stopalima ?!!!

Post od petronije »

puzla napisao:Moj brat je nedavno prvi put dobio zute fleke po stopalima. Izgledaju kao modrice od udarca, kad vec prolaze. Kaze da ga ne boli i da se nije udario. Ima 30 godina i ponekad visok TA 140/110. Da li je to uzrok i da li je ovo opasna vrednost pritiska za njega ? Godinama unazad nije bio bolestan, tako da nismo sigurni da li je pritisak i pre varirao. Zakazao je ultrazvuk srca da bi otisao na test opterecenja srca, ali ono sto me brine su ove modrice ustvari fleke na stopalima. Molim Vas brz odgovor
Imam slican (mozda i isti) problem. Skoro su mi se pojavile braonkaste flekice (nalik pegama) na obe noge u predelu stopala (tacnije par cm iznad prstiju) i u predelu "cukljeva" sa jedne i druge strane. Jel ima neko neki savet sta bi trebalo da se radi, ili kome bi od doktora bilo dobro da se obratim???
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

To sto opisujete moze da bude purpura. Potrebno je uraditi krvnu sliku, vreme krvarenja i koagulacije, protrombinsko vreme, a ako je uzimao neke lekove, obustaviti ih. U medjuvremenu, do definitivne dijagnoze, samo vitamin C 1000mg dnevno.
Odgovori