Za dr Zazu

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Za dr Zazu

Post od obgyn »

Kolegice umjesto sto postavljate pitanje na 3 topika od kojih neki nemaju nikakvu klinicku korelaciju sa Vasim problemom, bilo bi prakticnije da ste otvorili novu temu.
Jesam koleginica,ali pedijatar.
Pitanje je sta se desava sa mojim beta HCG?
8.dan od inseminacije = 4,10.
9.dan od inseminacije = 10,63
Danas,10.dan = 1,89.
Pitanje je da li Vam je stimulacija radjena u toku prirodnom ciklusa ili je ovulacija indukovana sa HCG. Ako je indukovana i ako ste isti dobijali nekoliko puta, moguce je da uopste nije doslo do trudnoce, nego su to samo ostaci davanog HCG injekcijama.
U prirodnom ciklusu zaceca HCG se pocinje luciti u vrijeme implantacije sto se obicno desava u vrijeme ocekivane menstruacije ili malo prije, a Vas je beta HCG postao + i prije nego se implantacija desila, tako da mislim da ovo nije trudnoca, a posebno sto je krivulja opadajuca...

Srecno drugi put...by the way HCG injekciju je potrebno dati 1x i uraditi inseminaciju 36 sati poslije injekcije...svaka dodatna injekcija je suvisna.
Pozdrav,
ObGyn
dr zaza
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 29, 2007 9:10 pm

izvinjenje...

Post od dr zaza »

Nepromisljeno sam,bez ikakvog objasnjenja,banula i nedovoljno objasnila o cemu se radi.
Ovo je bio stimulisan ciklus.Od 2-5 dana sam pila Klomifen 2x1, a III,V i VII dana sam dobila po 2 ampule Menopura.
Jedanaestog dana ciklusa sam dobila 2 Pregnyla.
Trinaestog dana mi je uradjena inseminacija,jer su pukla sva 3 folikula.
Znaci,oni nalazi su radjeni 8.,9. i 10. dan od inseminacije.
Sva 3 folikuka su bila na levom jajniku i sve vreme imam jake bolove bas u tom predelu.
Inace,imam 41 godinu,imala sam 3 namerna prekida trudnoce i 3 puta sam radila vantelesnu,ali nijednom nije zavrsen embriotransfer,jer Dr nije bila zadovoljna izgledom oplodjenih jajnih celija.
Eto,to je to.Hvala Vam svima na javljanju i zelim i da ubuduce cujem Vase misljenje.
:cry:
dr zaza
Novi član
Novi član

dodatak

Post od dr zaza »

Zaboravila sam da kazem da od inseminacije koristim Utrogestan 1 vag. uvece i Folan 1x1 tbl.
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Kolegice,

Drago mi je da ste dobro odgovorili na stimulaciju i da su se stvorila 3 folikula, ALI...tu je uradjeno nekoliko sustinskih gresaka...
1. ako se koristi klomid za indukciju onda se ne PREKLAPA sa FSH ! znaci ako ste poceli sa klomidom, moze da se nastavi sa FSH, ali oko toga postoji vrlo jasan protokol, a uzimati i klomid i davati FSH istovremeno, je NEOPRAVDANO.

2. cekati da folikuli prsnu da bi se uradila inseminacija je pogresan korak, jer to je kasno !!!

3. Pregnyl se daje jedanput ! a vrijeme kad ce se dati odredjuje se na osnovu debljine endometrijuma, visine LH i estradiola, kao i velicine folikula.

4. Kao se da Pregnyl onda se nakon 36 sati radi inseminacija sa spermom pripremljenom swim up metodom ! ne znam da li je to radjeno kod VAs ? jer niste nista napisali.

I da jos jednom podvucem, ovo nije bila trudnoca ! pozitivan HCG je posljedica danog Pregnyla, beta HCG pocinje da raste od dana implantacije i formiranja trofoblasta, i udvostrucuje se svakih 48 sati, sto kod Vas nije slucaj. Dakle, nema potrebe da dalje uzimate Utrogestan, a folnu kiselinu nastavite dok god pokusavate da ostanete trudni.

Mozda nije lose da se raspitate kod nekog drugog ko ima vise iskustva u indukovanoj inseminaciji, jer ovo sto se kod Vas desilo su pocetnicke greske !!!

I kako Vi radite inseminaciju poslije IVF ??? Strasno...
Pozdrav,
ObGyn
dr zaza
Novi član
Novi član

najblaze receno,zbunjena sam

Post od dr zaza »

1. Kad god sam imala stimulaciju,Klomifen i Menopur su se preklapali.
2 Ako se inseminacija uradi pre prskanja folikula,koja je svrha?
3. Pregnyl sam primila jednom,11. dan ciklusa,samo II ampule.
4. Sperma je pripremljena swim up metodom.
5. beta HCG je poceo da raste 8. dan od inseminacije,porastao 2,5 puta, a onda se 5x umanjio????????
Malo mi je konfuzno sve ovo sto ste mi rekli,pogotovo sto pouzdano znam da u nacinu stimulacije i svega ostalog nigde nema drasticne razlike.
I jos samo da ne zaboravim-inseminacija je radjena na zahtev moga muza,jer je otpocetka bio protiv da se radi vantelesna,a da se ne proba IUI.
P.S.
Moja doktorka je moja 3 folikula prokomentarisala kao SLAB ODGOVOR NA STIMULACIJU!
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Stimulacija se moze raditi na 3 nacina:
- klomidom tokom cijele faze ili
- FSH tokom cijele faze ili
- kombinacijom ova dva lijeka...ali ne na nacin na koji se preklapaju, nego nadovezuju. Klomid izazivanje pocetno 'budjenje' jajnika i stvaranje antralnih folikula a poslije toga se daje FSH, a doza se odredjuje individulano ovisno od odgovara jajnika.

U 41.godini dobiti 3 folikula je IZVRSTAN ODGOVOR !!! to mozete slobodno reci Vasoj doktorki, jer to znaci da Vi jos imate dobru ovarijalnu rezervu.

Inseminacija se radi prije prskanja folikula jer spermatozoidi zive u vagini, cervikalnoj sluzi i materici do 48 sati, tako da se eventualno insemiancija moze ponoviti 2 dana za redom ! ali se ne ceka prskanje folikula jer ste vec zakasnili !!! VRLO LAKO SE SPERMATOZOID I JAJNA CELIJA MOMOIDJU...PROSTO...NIJE DOBAR TIMING !

Ponovo kazem da ovo nije bila trudnoca, a Vas muz je inteligentan covjek...koja je bila postavljena indikacija za IVF ?

Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
dr zaza
Novi član
Novi član

Post od dr zaza »

Moje godine starosti i njegov spermogram:
kolicina 3 ml
ukupan broj sperm. 150.000.000
sperm. u 1 ml 50.000.000
pokretljivost 60%
slabo pokretnih 10%
prisutno do 60% patoloskih formi
spermokultura uredna
Embriotransfer nijednom nije uradjen uz objasnjenje da se oplodjena jajna celija sporo deli.
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Racunam ako ste radili 3 IVF do sada, da ste potrosili bar godinu i po sto znaci da ste bili < 40 g, a o parama i da ne pricam.

Ne znam da li je ovo bio jedini uradjen spermogram, ali ako jeste po ovom on ima > od 20 miliona pokretnih spematozoida u ejakulatu sto NIJE INDIKACIJA ZA IVF !

Uvijek je neophodno uraditi jeftiniju i manje invazivnu metodu za pacijenta i to bar 3 - 6 mjeseci prije IVF, kao sto je indukcija ovulacije sa ovulacijom a ako tada ne dodje do trudnoce, odmah bih Vas poslala na IVF bez ikakvog zadrzavanja...a kod Vas...idemo unazad...nazalost !
Pozdrav,
ObGyn
dr zaza
Novi član
Novi član

Post od dr zaza »

Tu teoriju moj muz zastupa otpocetka.
Niste mi odgovorili na pitanje zasto je beta HCG poceo da raste 10 dana nakon Pregnyla,tj. 8 dana nakon inseminacije,a onda naglo opao?Zar metabolizam Pregnyla u organizmu nije 7 dana?
Ciklus mi je inace skracen,25-26 dana,a ovulaciju imam uglavnom u II polovini ciklusa.
Sta mi predlazete ubuduce?
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Dugujem Vam izvinjenje...rijetko mi se to desi, ali ne moze ziv covjek sve podatke drzati u glavi...

Poluzivot Prengyl-a jeste 33 casa, sto znaci da iako dane 2 injekcije, cak i ako je bila visoka doza, nisu mogli da dovedu do povecavanja beta HCG...zato sto ne postoji kumulativni efekat ( podsjetila sam se na farmakologiju Prengyl-a prije par minuta ), dakle to je ipak bila trudnoca, ali kako mi to zovemo BIOHEMIJSKA A NE KLINICKA TRUDNOCA.

O tome sta da radite slijedeci put morate da se dogovorite sa onim ginekolokom koji vodi Vasu Ovulation Induction and IntraUterine Insemination proces.

Sansa da ostanete trudni ovom metodom je negdje oko 10 %, dakle ako to radite 3 ciklusa uzastopno onda je oko 30 % sto je sigurno veca nego iz IVF procesa koji se rade po nasim klinikama, jer niko nema nikakvu data bazu i niko ne publikuje rezultate...svi su samo uspjesni.
U Kanadi taj uspjeh varira od 40 - 50 % ovisno o starosti zena kod kojih rade IVF i naravno od indikacija. Ako je zena starija od 40 g, onda se odluka da li ce se raditi neka od ART ( assisted reproductive technique )donosi na osnovu nivo nivoa FSH 3.dana ciklusa.

Niste napisali dozu klomida koji ste uzimali niti dozu FSH koji Vam je davan niti kako je monitorovan Vas odgovor osim folikulometrije.
Ako hocete da Vam napisem protokol koji se radi u mojoj bolnici,onda mi posaljite e mail, na koji cu Vam poslati doze lijekova i kako je isti potrebno pratiti ! Ali naravno to sve treba da bude u dogovoru sa Vasim ginekolokom, jer ona ce da bude odgovorna za pracenje istog.

Dakle opet imali ste odlican odgovor i bila je biohemijska trudnoca...ali nije nastavila da raste. Vase godine su uzrok povecanog rizika sa spontane pobacaje kao i ostale moguce komplikacije...da li je Vas ginekolog prodiskutovao sa Vama rizike indukcije ? nus pojave lijekova kojima se indukuje ovulacija ?

Jos jednom izvinjavam se zbog pogresno date informacije o trudnoci.
Pozdrav,
ObGyn
dr zaza
Novi član
Novi član

Post od dr zaza »

Nazalost,i ja sam bila misljenja da se radilo o trudnoci koja je prestala da se razvija.
Bila bih Vam veoma zahvalna ako biste mi poslali protokol sa Vase klinike,a ja svakako nameravam bar jos 2x da probam IUI.
Svesna sam poteskoca sa kojima bih se srela zbog mojih godina,ali o nezeljenim dejstvima lekova nisam ni sa kim razgovarala.
A sto se doza lekova tice,ponovicu:
Klomid 2x1 tbl. od 2-5 dana ciklusa
III,V i VII dan ciklusa po 2 ampule Menopura
11. dan ciklusa II ampule Pregnyla

Puno Vam hvala na strpljenju!!!!
dr zaza
Novi član
Novi član

e-mail adresa

Post od dr zaza »

obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Molim lijepo...mogu da zamislim kroz sta prolazite, mene dusa zaboli kad citam te price o parovima sa problemima infertiliteta na nasim prostorima, tako da kad god stignem ukljucim se i nastojim da pomognem informacijom koliko god mogu, nadam se da ce i Vama iste biti od pomoci.

Dakle...napisite mi da li su tablete klomida bile od 50 mg ?
Napisite mi doze FSH ( Menopura ) ?
da li ste injekcije sami davali ?
Da li su u ciklusu praceni parametri koje sam Vam navela: debljina endometrijuma, broj folikula prema velicini na oba jajnika, nivo LH i estradiola ?

Kolika je bila velicina folikula prije prskanja ?

Sto se tice indukcije ovulacije sa klomidom nus pojava su slijedece:
- viseplodna trudnoca ~ 7 %
- napadi vrucine ( kao u menopauzi ) 10 %
- uvecavanje jajnika i bol koji moze biti povezan sa rastezanjem 13 %periotenuma
- OHSS se vrlo rijetko javlja ( sindrome hiperstimulacije )
- bolna osjetljivost grudi
- mucnina, povracanje
- tackasto krvarenje
- glavobolje
- smetnje vida

Kod poslednje 2 pojave ja obicno savjetujem da se pacijentkinje jave u moju kliniku.

Kod indukcije sa FSH najozbiljnija komplikacija jeste OHSS ( Ovarian HyperStimulation Syndrome ) koji najcesce zahtijeva hospitalizaciju i prekid stimualicije, kao i sve vec ostale navedene moguce nuspojave klomida, s tim sto je % blizanacke trudnoce veci nego sa klomidom oko 10 %.

Za protokol koji mi radimo, morate mi poslati e mail, pa cu Vam napisati sta bi trebalo promijeniti i kako monitorovati ciklus.
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
dr zaza
Novi član
Novi član

Post od dr zaza »

Trenutno ne mogu da se setim koja je doza Menopura po ampuli,a nemam nijednu kod sebe.
Klomid je 50 mg.
Injekcije sam dobijala u svom domu zdravlja.
UZ nalaz 9. dan ciklusa:
E: 7 mm
D: nema folikula
L: 19 mm,10 mm,10 mm

UZ nalaz 10 dan ciklusa:
E: 7 mm
D: nema folikula
L: 19 mm,16 mm,13 mm

Nakon 2 dana sam primila 2 ampule Pregnyla i nakon 48 h isla na inseminaciju.
Tada su mi ukljuceni Folan i Utrogestan.
E-mail adresu sam vam poslala u predhodnoj poruci.
Napomena: pred samu inseminaciju mi je uradjen UZ.Pukao je samo najmanji folikul,a ova dva,koja su tog dana bila po 19 mm,su prsnula za vreme pregleda.Da se to nije desilo ne bi mi ni bila uradjena IUI.
ESTR i LH mi nisu radjeni (ESTR mi radi kad idem na IVF).
FSH mi se krece od 4 do 18!
Odgovori