umnjak pomoc!
umnjak pomoc!
imam 21 godinu, izrastao mi je donji levi umnjak, umnjak je ok, ali kako je rastao, naravno cepao je kozu, ostalo je parcence koze da visi, nesmeta mi nesto preterano ali bojim se da se ne zagnoji, sta da radim? da li da cekam da se to prirodno resi samo od sebe, ili da idem kod zubara? inace jako se bojim zubara 

-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Jun 24, 2007 9:35 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Prvo, nije ti cepao kozu, nego sluzokozu. Umnjaci se svakako vade ( sva cetiri ) jer oni uglavnom smetaju coveku u ustima jer izazivaju bol tj. neki neprijatan osecaj, a drugo - posto u ustima nema dovoljno mesta za njih - oni guraju susedne zube i teze da ih izbace iz zubnog niza. Preporucujem ti da svakako izvadis sva cetiri umnjaka ( ako ih imas naravno ). Nemas razloga da se icega plasis jer je to danas rutinska intervencija koja uz dejstvo lokalne anestezije nista ne boli. Jedino sto mozes da osetis je peckanje prilikom davanja anestezije; zatim krckanje, pritisak i pomeranje prilikom vadjenja zuba. A sve to vazi ukoliko su ti umnjaci vecim delom izrasli. Ako nisu skroz izasli - onda ide hirursko vadjenje. Nadam se da si razumeo. 

Zdravlje je najvaznije !
Ja bih da opiniram kolegi, uz postovanjemisljenja, ali iznijela bih svoj stav,.
Prvo ne vidim razloga za vadjenje sva cetiri umnjkaka ako su oni iznikli, zdravi su ili plombirani, tj. ne stavraju probleme ili su u poziciji koja obezvjedjuje povoljan tok nicanja.
AKo je sve tako, zasto ih vaditi.
Ako je samo problem sa dijelom desni koja okruzuje zub umnjak koji je u nicanju opet i tu ima solucija a da se sacuva zub.
Najcesce dodje do tzv. pericoronitisa, tj. upale desni oko poluimpaktiranog umnjaka, znaci umnjakak koji nije potpuno iznikao. Zub djelimicno probije a ostane jedan dio gingive najcesce preko gornje povrsine umnjaka tzv. operculum-poklopac, koji onemogucava ciscenje i tada u tom mrtvom prostoru zaostaje hrana, raspada se , bakerije i proces se siri i dovede do upale podrucja oko donje vilice, vidjala sam jako velike otoke urokovane bas ovim stanjem.
Tada kao prvo sanira se ta upala, kad se sve to smiri, uslika se zub ako je dobra pozicija za nicanje, moze se samo odsjeci taj dio desni uraditi circumcisio i jednostavno omoguciti dobro ciscenje podrucja oko tog zuba. Ako je los polozaj umnjaka , kojeg opet procjeni oralni hirurg, onda se tek odliciti na hirusko vadjenje umnjaka.
Sve u svemu, ja bih savjetovala pregled i savjet kod vasheg stomatologa a on bi dalje po ovom svemu trebao da vas uputu oralnom hirugu koji ce reci da li treba taj zub van ili ne.
Sretno!
Prvo ne vidim razloga za vadjenje sva cetiri umnjkaka ako su oni iznikli, zdravi su ili plombirani, tj. ne stavraju probleme ili su u poziciji koja obezvjedjuje povoljan tok nicanja.
AKo je sve tako, zasto ih vaditi.
Ako je samo problem sa dijelom desni koja okruzuje zub umnjak koji je u nicanju opet i tu ima solucija a da se sacuva zub.
Najcesce dodje do tzv. pericoronitisa, tj. upale desni oko poluimpaktiranog umnjaka, znaci umnjakak koji nije potpuno iznikao. Zub djelimicno probije a ostane jedan dio gingive najcesce preko gornje povrsine umnjaka tzv. operculum-poklopac, koji onemogucava ciscenje i tada u tom mrtvom prostoru zaostaje hrana, raspada se , bakerije i proces se siri i dovede do upale podrucja oko donje vilice, vidjala sam jako velike otoke urokovane bas ovim stanjem.
Tada kao prvo sanira se ta upala, kad se sve to smiri, uslika se zub ako je dobra pozicija za nicanje, moze se samo odsjeci taj dio desni uraditi circumcisio i jednostavno omoguciti dobro ciscenje podrucja oko tog zuba. Ako je los polozaj umnjaka , kojeg opet procjeni oralni hirurg, onda se tek odliciti na hirusko vadjenje umnjaka.
Sve u svemu, ja bih savjetovala pregled i savjet kod vasheg stomatologa a on bi dalje po ovom svemu trebao da vas uputu oralnom hirugu koji ce reci da li treba taj zub van ili ne.
Sretno!

dr stom.