Molim za savet

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
mecavnik
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 12, 2007 8:19 pm

Molim za savet

Post od mecavnik »

Svi mi postajemo pomalo paranoicni jer nas bombarduju izvestajima o nesigurnim ili cak netacnim dijagnozama...
Posto laici cesto sumnjaju na najgore, molila bih onkologa da mi odgovorite koja slikovna metoda najbolje pokazuje eventualne maligne promene u predelu usta, jezika, grla, nosa i vrata (ako jos nema indikacija za biopsiju) , tacnije, koja moze pokazati najranije promene.
Shvatam da se metode razlikuju od regije do regije glave i vrata, ali bih vas molila da probate da mi odgovorite .
Unapred zahvalna
tartufa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 7:12 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tartufa »

...prvo klinički pregled...pa onda (eventualno) grafije ciljinog dela, pa onda (eventualno) CT, pa onda (eventualno ) MRI...A može i PET scan, pa tek MIGB...I opet ništa bez HP dijagnoze...

P.S. Izvini, kakvo pitanje- takav i odgovor...
mecavnik
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 12, 2007 8:19 pm

brz odgovor

Post od mecavnik »

Posto sam vec neuroticno trazila po netu, dali ste mi dovoljno opsiran odgovor... razumeh
Hvala!

Da, jos samo jedna stvar> Sta vi mislite o fluorescentnoj spektrografiji (to je nesto sto sam pronasla na americkom orl sajtu) i da li znate da se kod nas negde koristi? U clanku kazu da se pokazala dobrom u diferenciranju displasticnih od nedisplasticnih promena...
tartufa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 7:12 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tartufa »

...kažu, u Americi...Kod nas nema.
Ajde ti lepo na čist vazduh i mozak na otavu! I ne razmišljaj o raznim bolestima.Pozz
Odgovori