eserihija ili enterococcus?za doktorku

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
vdamnjanovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 2:49 pm

eserihija ili enterococcus?za doktorku

Post od vdamnjanovic »

Postovana,kada sam vam rekla prosli put da imam eserihiju10na7 nisam imala rezultate kod sebe.Tj.sada nemem eserihiju i neznam kako je nema vec imam enterococcus 10na7.Kako je to moguce i sta da radim dalje?HVALA
nadia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 25, 2006 4:38 pm

Post od nadia »

prije 6 mj. imala sam i eserihiju i enterokokus, pa sam lijecena prema antibiogramu. Sad imam samo enterokokus i dr. mi je rekao da ne brinem za to, da terapija nije potrebna.
vdamnjanovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 2:49 pm

Post od vdamnjanovic »

Hvala ti na odgovoru,ali sta je bilo sa eserihijom da li si nju izlecila i kako se leci enterokokus?
pegica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 25, 2006 12:33 pm

Post od pegica »

vdamnjanovic napisao:Hvala ti na odgovoru,ali sta je bilo sa eserihijom da li si nju izlecila i kako se leci enterokokus?
bgd
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jun 21, 2006 3:19 pm

enterokok

Post od bgd »

Ja sam imala prvo esherichiju,pa sam nju izlecila ,pa su mi se onda pojavile klebsiela i enterokok,pa sam opet imala antibioterapiju i sada imam samo enterokok i opet pijem lek (nofocin).

Neznam kako je ovoj jednoj diskutantkinji doktorka rekla da ne leci enterokok ?! Meni je prepisala terapiju za enterokok!
beba011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 23, 2006 10:12 pm

Re: enterokok

Post od beba011 »

bgd napisao:Ja sam imala prvo esherichiju,pa sam nju izlecila ,pa su mi se onda pojavile klebsiela i enterokok,pa sam opet imala antibioterapiju i sada imam samo enterokok i opet pijem lek (nofocin).

Neznam kako je ovoj jednoj diskutantkinji doktorka rekla da ne leci enterokok ?! Meni je prepisala terapiju za enterokok!

Takodje sam dobila terapiju za enterokokus. Mozda je ta doktorka sto je to rekla mislila da to nije nista strasno i da se lako leci?
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Ako se E.coli i enterococcus nadju vaginalnom brisu, radi se o kontaminaciji bakterijama koje su normalni stanovnici debelog crijeva i nije potrebno nikakvo lijecenje.

Ako pacijentkinja ima simptome ( pojacana sekrecija, svrab, peckanje...) a E.coli se nadje u CERVIKALNOM BRISU onda je potrebno da se uradi osjetljivost na antibiotike i odredi terapija onim na koje je taj E.coli i enterokoka osjetljiv a partner treba da uradi spermokulturu i dobije terapiju ako je pozitivna po istom principu.

Potrebno je uraditi i urinokulturu ako je cervikalni bris pozitivan !
Pozdrav,
ObGyn
Morrigan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 12, 2006 8:03 pm

Post od Morrigan »

Postovana obgyn, radila sam urinokulturu i vaginalni i cervikalni bris. Nadjen je samo enterokok u cervikalnom brisu. Nece da me prime u domu zdravlja jer mi je ginekolog na odmoru, a sestra na salteru je rekla da treba da uzimem samo specijalne vaginalete koje se prave prema antibiogramu. Meni to izgleda sumnjivo, rekla bih da treba i da se piju antibiotici. Sta da radim, da cekam 2 nedelje da dodje moja doktorka ili da odem kod neke druge (privatno ili u studentsku polikliniku) za terapiju? Da li decko da pije u svakom slucaju nesto ili treba da radi i on neke analize (i koje, ako treba, s tim sto je alergican na antibiotike, a na antibiogramu je nadjeno da je moj enterokok osetljiv na amoksicilin i ampicilin)?
Morrigan
Novi član
Novi član

Post od Morrigan »

Izvinjavam se, samo da dopunim, imam 25 godina, nisam do sada radjala niti planiram u skorije vreme, pijem Yasmin, nemam nikakvih drugih tegoba osim tegoba koje su se desile pre mesec dana i koje su odgovarale cistitisu zbog cega sam i radila na prvom mestu urinokulturu iz koje nista nije izniklo. Odmah posle toga sam uradila i ginekoloske briseve (bakterijke i mikoloski) jer sam mislila da se javila kandida zbog antibiotika i nadjen je umesto nje enterokok.
Bila bih zahvalna bilo kom doktru koji bude odgovorio, ne znam ko je aktivan ovih dana.
nata77
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 05, 2007 2:49 pm

Post od nata77 »

Ja sam proslog septembra za enterococus u vag i cerv brisu pila ciprocinal 10 dana po antibiogramu i vaginalete pravljene od amplicilina i nistatina(za svaki slucaj) u apotekarskoj ustanovi(drzavne apoteke), i to je na osnovu antibiograma. A neposredno pre toga,tj dok sam cekala rezultate imala sam ponovljenu upalu jajnika(prethodna je bila 2 meseca pre toga) i primala sam 9 injekcija longacefa od 2g u venu, 3 dana pila dovicin i tek kad su rezultati bili gotovi ciprocinal. Ni danas mi nije jasno da li je enterococus bio uzrocnik upale jajnika, a ako jeste onda sam dzabe primala longacef je je po antibiogramu enterococus neosetljiv na njega. Sve u svemu, posle tih silnih antibiotika, sve je bilo u redu. Mene interesuje kako sam dobila taj enerococus, da li sam ga sama sebi mozda prenela nepaznjom iz debelog creva? S obzirom da koristimo uvek kondom, moj muz nije uzimao nikakvu terapiju. Nadam se da nije ni trebao. Od tada, pokusavam da uvek koristim intimne maramice i vodu posle toleta.
Morrigan
Novi član
Novi član

Post od Morrigan »

Hvala ti na odgovoru. Ni ja ne znam kako sam ga dobila, jer i decko i ja bas pazimo na higijenu, peremo se svaki put, uslo nam je u naviku. Medjutim nista nije nemogudje. Mozda je sve to povezano trenutno kod mene - cistitis i ovo. U svakom slucaju, videcu sutra da me prime na studentsku polikliniku jer ne bih da cekam sa terapijom...
Odgovori