Ne, nemam policistične jajnike, ali sam imala neredovne, obilne i bolne menstruacije. Već sam pisala o tome, meni je problem sa licem krenuo NAKON prestanka uzimanja Diane, znači nisam ih ja uzimala zbog problema sa licem, već je prestanak pijenja hormona uzrokovao hormonalni disbalans, i lojne železde su počele ubrzano da rade.Ekaterina napisao:
Nenna, da li si i ti imala/imas policisticne jajnike? Jer ako ti je lekar to rano uocio, pre nego sto bi se akne i inace pojavile da nisi pocela da uzimas pilule, moguce je da su akne uzrokovane samim promenama na jajnicima, koje naravno sada kad ne koristis pilule mogu da uticu na kozu. O boze kakva recenica, nadam se da razumes sta hocu da kazem
Pomislila sam nekoliko puta da sam su mi se možda pojavile te ciste na jajnicima, ali sam proverila i nemam ih, Inače, problem polističnih jajnika ne može da se utvrdi SAMO ultrazvučnim pregledom, jer su nekad ciste toliko male da se ne vide na taj način. (tako mi je rekla moja dr)
A ko je kupio novi broj časopisa "Lepota & zdravlje", postoji jedan tekst s naslovom "Koža koja tako pati", gde kaže da, citiraću:
"Neraspoloženje, bes i negativne emocije reflektuju i na našu kožu, kada smo pod stresom, organizam proizvodi hormone adrenalin i kortizol, koji POJAČAVAJU FUNKCIJU LOJNIH ŽLEZDA, i usporavaju proces obnavljanja ćelija, pa uzrokuju pojavu akni. Osim toga, stres može da izazove razaranje zaštitne barijere kože, što otežava zadržavanje vlage i povećava propustljivost iritanata i alergena iz spoljašnje sredine.Takodje, stres izaziva i rozaceu, ekcem, psihodermatozu, a upražnjavanjem meidtacije, joge ili drugog oblika opuštanja, i rešenjem unutrašnjeg nemira, većina problema sa kožom se smanjuje ili nestaje."
To je tačno, jer kad god se mnogo ogledam, brinem i nerviram zašto mi lice nije kao pre, ono postaje još gore, a kad se opustim i ne razmišljam o tome, situacija se u roku od par dana vidno popravi, lice počne da mi SIJA, ali ne od masnoće.