kad pilule uniste ten (?)

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

nenna
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 01, 2006 9:20 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od nenna »

Ekaterina napisao:
Nenna, da li si i ti imala/imas policisticne jajnike? Jer ako ti je lekar to rano uocio, pre nego sto bi se akne i inace pojavile da nisi pocela da uzimas pilule, moguce je da su akne uzrokovane samim promenama na jajnicima, koje naravno sada kad ne koristis pilule mogu da uticu na kozu. O boze kakva recenica, nadam se da razumes sta hocu da kazem :roll:
Ne, nemam policistične jajnike, ali sam imala neredovne, obilne i bolne menstruacije. Već sam pisala o tome, meni je problem sa licem krenuo NAKON prestanka uzimanja Diane, znači nisam ih ja uzimala zbog problema sa licem, već je prestanak pijenja hormona uzrokovao hormonalni disbalans, i lojne železde su počele ubrzano da rade.

Pomislila sam nekoliko puta da sam su mi se možda pojavile te ciste na jajnicima, ali sam proverila i nemam ih, Inače, problem polističnih jajnika ne može da se utvrdi SAMO ultrazvučnim pregledom, jer su nekad ciste toliko male da se ne vide na taj način. (tako mi je rekla moja dr)

A ko je kupio novi broj časopisa "Lepota & zdravlje", postoji jedan tekst s naslovom "Koža koja tako pati", gde kaže da, citiraću:
"Neraspoloženje, bes i negativne emocije reflektuju i na našu kožu, kada smo pod stresom, organizam proizvodi hormone adrenalin i kortizol, koji POJAČAVAJU FUNKCIJU LOJNIH ŽLEZDA, i usporavaju proces obnavljanja ćelija, pa uzrokuju pojavu akni. Osim toga, stres može da izazove razaranje zaštitne barijere kože, što otežava zadržavanje vlage i povećava propustljivost iritanata i alergena iz spoljašnje sredine.Takodje, stres izaziva i rozaceu, ekcem, psihodermatozu, a upražnjavanjem meidtacije, joge ili drugog oblika opuštanja, i rešenjem unutrašnjeg nemira, većina problema sa kožom se smanjuje ili nestaje."

To je tačno, jer kad god se mnogo ogledam, brinem i nerviram zašto mi lice nije kao pre, ono postaje još gore, a kad se opustim i ne razmišljam o tome, situacija se u roku od par dana vidno popravi, lice počne da mi SIJA, ali ne od masnoće. :D
Shmizla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 14, 2007 3:04 pm

Post od Shmizla »

pa treba otici na ultrazvuk...tako se najbolje vidi...a moze se videti i iz nivoa hormona
Ekaterina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 20, 2007 3:47 pm

Post od Ekaterina »

definitivno se slazem oko onog za stres i kozu :cry:

jel sad prekasno da idem provjerit hormone, jer vec 2 mjeseca uzimam yasmin? mislim, treba li prestat uzimat pilule prije provjere hormona?

p.s. sto se tice depresije koju navodno izaziva pilula, ovaj mjesec sam primietila da mi se raspolozenje jako popravilo tijekom one pauze od 7 dana :-? moze bit da ima veze, ali i ne mora.
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Ekaterina napisao:jel sad prekasno da idem provjerit hormone, jer vec 2 mjeseca uzimam yasmin? mislim, treba li prestat uzimat pilule prije provjere hormona?
Morala bi prestati sa uzimanjem pilula, i onda cekati jos nekoliko meseci da se povrati tvoja prirodna hormonska ravnoteza - koliko dugo, to je najbolje da pitas ginekologa. Medjutim, mnogi ginekolozi taj korak preskacu i prepisuju pilule po sistemu pokusaja i pogreske, tako da ce i tvoj ginekolog verovatno predloziti da probas neke druge pilule, i tako dok ne nadjes neke koje ti ne prave probleme.

Jos od vremena kad su pilule sadrzale velike doze hormona, zadrzalo se to verovanje da treba praviti pauze sa njihovim uzimanjem. Medjutim, stetnije je za organizam prekidati pa ponovo pocinjati. Najbolje je da odlucis sta da radis u dogovoru sa ginekologom.

P.S. Ja sam uzimala Diane 35 4 meseca dok nisam videla efekte, a posto je Yasmin blazi tebi ce mozda trebati vise. Tako da bar sacekaj da ti se koza iscisti, pa onda prekini ako bas hoces da radis hormonski status.
Odgovori