Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.
Dakle, sada sam u 22 nedelji trudnoce, imam 29. godina, do sada je sve bilo ok.
Na zalost, pre par nedelja sam zbog baterijske vaginoze dobila terapiju klindamicinom, i kao rezultat, dobila koliniju C. Difficile. Sada mi stvarno nije ni dochega. Kazu da je infekcija opasna i da nije za igranje i da nikako nece sama od sebe proci, a mene srce boli shto dve nedelje moram da uzimama metronidazole. Dodje mi da se ubijem.
Molim vas, da li je iko ikada imao iskustva sa ovom bakterijom ili ovim lekom u trudnoci?
Puno hvala!
Ne znam da li je epizoda vaginitisa +/- cervicitisa bila simptomatska, ili ste dobili terapiju bazirano na rezultatu vaginalnog brisa ? ako je ovo drugo mozda se bez tog klindamicina i moglo proci, jer istrazivanja nisu pokazala da je tretiranje BV u trudnoci dovelo do poboljsanja ishoda trudnoce, kod zena koje nemaju istoriju prevremenih porodjaja, ali...ta epizoda je zavrsena.
Ako pogledate u jednu od mojih omiljenih knjiga Briggs and al. "Drugs in lactation and pregnancy", consensus FDA, jeste da metronidazol u trudnoci nije povezan sa kongenitalnih anomalijama, i da se ne moze dokazati da uzrokuje birth defects...na kraju kazu ( nakon citiranih rezultata oko 50 istrazivanja razlicite statisticke kvalitete ) da nosi LOW RISK of use in pregnancy.
Ako imate dijareju onda je potrebno da uzmete lijek, jer je kllnicki opravdano, i to je jedini lijek koji djeluje na C.difficle, i to najbolje je ako se uzima oralno, dakle obicni curs of 7 days, of 250mg 3x a day, ce izlijeciti C.diff.
Srecno.
Moram da uzimam cele 2 nedelje, po 500 mg, juche sam ih zivkala i kumila da smanje, ali su neumoljivi.
Najgore mi shto znam da sam mogla da prodjem sa manjom dozom leka, i da ne navuchem c.difficile, samo da se nisam pravila pametna i kopala po internetu in the first place. Pa sam josh i besna na sebe i svoju glupost. If only...
Draga Alabama ne očajavajte postoji siguran lek za psudomembranozni kolitis (Clostridium difficile) u trudnoći, a to je Vancomycin (Vancocin) 125 do 500 mg oralno svakih 6h u toku 10 do 14 dana. Mana mu je što je značajno skuplji od Metronidazola (256 vs. 1724$), pa vam preporučuju ovaj drugi, jer su lekari na zapadu dresirani da štede zdravstveni fond!
Vi ste tipičan primer gde je lekar davanjem nepotrebnog leka za pojačan vaginalni sekret izazvao tzv. JATROGENU (lekarsku) bolest, u vašem slučaju Pseudomembranozni kolitis koja je ozbiljno oboljenje.
Metronidazol (negde sam već napisao) ne preporučuju u SAD ni deci do kraja puberteta zbog dejstva na hrskavicu-oštećenja zglobova. Druga je stvar kada se spašava život pacijenta pa korist od davanja jednog leka nadmašuje njegovo štetno delovanje.