Dijabetes i trudnoca?

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
perperic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 12:19 am

Dijabetes i trudnoca?

Post od perperic »

Molim Vas da mi odgovorite na pitanje. Imam 28 godina, i secernu bolest vec 8 godina, na insulinskoj sam terapiji koji primam cetiri puta dnevno. Secer mi je vise manje u normali, mada imam i skokove iznad normalnog. Znam da bi kod dijabeticara trebala da se planira trudnoca, pa me zanima, sta bi se desilo kada bi ostala trudna a da pri toga nisam radila nikakve analize. Da li bi smela da zadrzim bebu ili bi morala da abortiram?!? I da li bi beba imala neke probleme iako trudnoca nije planirana? Tacnije od cega zavisi to planiranje, da li to znaci da je samo bitno da mi rezultati hemoglobina HbA1C budu u redi ili...?
Hvala napred na odgovoru!
misur
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 07, 2007 9:23 pm

Post od misur »

Mozda je glupo da muskarac koji nema niti bebu niti dijabetes odgovara, ali: najbolje ti je da izgooglas "diabetes pregnancy" i proveris sama. Izgleda da se svi slazu u jednom, a to je da je dobra kontrola neophodna! I to narocito pre i u pocetnom periodu trudnoce. Komplikacije koje beba moze imati su srcane smetnje i problemi nervnog sistema, moguci su pobacaji. Komplikacije se mogu pojaviti kod majke ili se pogorsati eventualno postojece. Za pocetak:
http://www.marchofdimes.com/pnhec/188_1064.asp
http://www.lifeclinic.com/focus/diabete ... y_main.asp

Ipak, svi se slazu da uz odlicnu kontrolu secera, stalno merenje (neke majke mere svakog sata!) sanse da rodis zdravu bebu su iste kao i kad ne bi imala dijabetes!!!

Tesko je odgovoriti na pitanje neplanirane trudnoce i to je nesto sto moras sama sa sobom resiti. U siroj rodbini imam slucaj deteta-bebe sa mentalnom ometenoscu do koje je doslo usled virusne infekcije u toku trudnoce i licno se ne bih usudio da iznesem neplaniranu trudnocu sa dijabetesom, ako mi seceri nisu bili NORMALNI neko vreme (neki kazu bar dva ciklusa) pre trudnoce. (Naravno, niti sam, niti cu biti u tvojoj situaciji, pa ovo sve shvati kao misljenje muskarca koji je probao da se stavi u ulogu oca u takvoj situaciji)

Takodje, mislim da bi o svemu ipak trebala da popricas sa lekarom od iskustva jer ti odgovori na forumima i surf po netu mogu samo biti dodatna informacija, ali niposto nesto na cemu ces zasnivati vrlo bitne odluke kao sto je ova o materinstvu.

I za kraj: Halle Bery (rodjena '66., dobila DM tip 1 '89.) je nedavno najavila da zeli da rodi (sad joj je 41.!), pa ako ona planira, sto ne bi i ti! :wink:
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Kada kаžu "planirana trudnnoća" misle na to da ti je šećer pod dobrom kontrolom barem 3 meseca pre začeća i da se tako nastavi tokom cele trudnoće. Ukoliko ostaneš neplanski u drugom stanju, na Internoj B kod prof. Micića imaš Centar za trudnice, gde možeš da započneš terapiju insulinskom pumpom. To je najbolje rešenje za vođenje odlične kontrole šećera pre, tokom i nakon trudnoće.
Pretpostavljam da će Hale Beri takođe ići na pumpu. Nosila je i ranije, pa joj je malo smetala zbog snimanja, ali mislim da će sada ponovo preći na nju zbog planiranja trudnoće.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
perperic
Novi član
Novi član

Post od perperic »

Hvala Vam puno na odgovorima. Korisni su, i znaci mi da sam cula i tudje misljenje. Generalno znam da bi trebala trudnoca da se planira i da sve bude unapred regulisano, i naravno da kad budem zelela da imam bebu najbitnije bi mi bilo da iznesem trudnocu do kraja i da beba bude ziva i zdrava. Medjutim zanimalo me je sta bi se desilo kada bi da kazemo "nedaj boze" ostala trudna a da to i nisam planirala, jer ne znam da li bi mogla da nezadrzim bebu. Sve u svemu nisam udata, a i s obzirom da nisam pristalica braka, jer u to sve manje verujem, verovatno cu jednog dana imati sama bebu, mislim sama, nemoguce je da je imam sama, ali shvatate me sta hocu da kazem...

Sve u svemu hvala puno!

cmok!
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Bolje radi na tome da ne ostaneš "slučajno" u drugom stanju. Postoje anti bebi pilule koje možemo mi i žene sa dijabetesom da pijemo. Ako se i desi da ti se "omakne", ne verujem da bi iko preporučio prekid trudnoće ukoliko je sve OK.
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

"Sve u svemu nisam udata, a i s obzirom da nisam pristalica braka, jer u to sve manje verujem, verovatno cu jednog dana imati sama bebu, mislim sama, nemoguce je da je imam sama, ali shvatate me sta hocu da kazem... "

Relativno egoistican razlog da dijete odraste bez oba roditelja. Ako sam te dobro shvation :roll:
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
perperic
Novi član
Novi član

Post od perperic »

Mozda je egoisticno, ali svako bira svoj zivot kakav ce voditi, tako da pogotovo u danasnje vreme ne vidim razlog zbog koga bi me neko osudjivao sto imam nameru da imam dete bez da ono ima oba roditelja...Mene je samo zanimalo da li bi mogla da zadrzim bebu i ako se desi neplanirana trudnoca, na to sam dobila odgovor i hvala puno!
ljica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 17, 2005 3:17 pm

Post od ljica »

koje anti bebi pilule smeju da se piju? kada sam se ja raspitivala receno mi je da nisu preporucljive sem kad je secer idealno kontrolisan sto meni bas ne uspeva uvek
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Jesi li se raspitivala kod endokrinologa ili ginekologa?
ljica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 17, 2005 3:17 pm

Post od ljica »

zvala sam ginekolosko savetovaliste
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

E, pa, ja radije verujem endokrinolozima :D Probaj ponovo, ali ovaj put pitaj svog lekara na endo :wink:
Odgovori