TMZ poremecaj

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Dejankstc
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 25, 2006 11:27 pm

TMZ poremecaj

Post od Dejankstc »

Vec nekoliiko dana osecam kako me boli vilica, imam poteskoca pri zvakanju i otvaranju usta.Oralni hirurg je pomenuo neko iščašenje ili tako nesto, nisam ga najbolje razumeo. Medjutim nije mi rekao kako se to moze izleciti tj sta treba dalje raditi, osim toga da ne pravim nagle pokrete vilicom, da jedem samo meku hranu, grejem mesto gde boli i nista drugo. Meni to deluje malo obeshrabrujuće.... od tada je prošlo nedelju dana mene i dalje boli. Samo da napomenem da sam pre ovoga imao obicaj da jako stiskam vilicu, uglavnom nesvesno, a mozda sam to i nocu radio, takodje nesvesno. Molim vas...ako neko moze da mi kaze nesto vise o tom TMZ poremecaju i kako se mogu ublaziti ili potpuno ukloniti ovi bolovi. Unapred hvala
carolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 12:00 am

Post od carolija »

Problem koji i nije tako cest, mada je uporan i perzistira.
Najcesce je u pitanju subluksacija temporomandibularnog zgloba, a razlozi su mnogorbojni, jedan od samih ste i vi pomenuli. Pretjerano nagli i snazni pokreti stiskanja, skrgutanja zuba, bruksizam, sto sve dovodi do preopterecenja zvacnih misica, samim tim takvi preoptereceni misici ne mogu da komenzuju sav taj pritisak, trpi zglo tj. njegovi dijelovi, najcesce hrskavica unutar zgloba, koja ima pukotine, stanji se, dijelovi kosti unutar zgloba poprimaju neke nove, prinudne polozaje i sve to opet dovodi do jednog zacaranog kruga.

Ja bih josh istakla i neravnomjerno opterecenje zgloba prilikom zvakanja, sto cesto vidjam kod pacijenta koji su bezubi unilateralno znaci nemaju bocnih zuba sa jedne strane, te sve sile zvakanja se prenosie preko jedne strane, dok je druga zapostavljena, samim tim strada i zglob.
Zatim, visina zagrizaja, prijevremeni kontakti, neadekvatnni protetski radovi, konzervativni ispuni i sli.
Najcesci simptomi su pucketanje (krepitacije) u zglobu, bol, skok mandibule...itd. itd. uglavnom dosta je kompleksna sva ta prica i dosta faktora se moze dovesti u uzrocno posledicnu vezu.
Terapijske procedure:
VJEZBE-tako sto zatvorite usta u vrhom jezika dodirujete nepce od naprijed prema nazad klizite vrhom nepca prema nazad.
Vjezbe treba izvoditi 3-5 minuta, postepneno lagano, bar 3 [uta na dan. Ako se javljaju jaci bolovi, prekinuti, ne forsirati, no teziti da se svaki put uradi duze a da nema bola.Time se jaca sva ta okolna muskulatura, znaci veze zgloba, a samim tim kost i hrskavica trpe manje opterecenje.
Zatim korigovati uzrok (ako je utvrdjen) tog vashe problema. Ako je to skripanje zubima, onda razmilsjati o nekoj nagriznoj ploci, provjeriti visinu zagriza, korigovati ispune, ako nemate zube, poceti palnirati izradu protetskih andoknada da bi funkcija zvakanja bila ravnomjerna i fizioloska.
Takodje, grijanje zgloba kao i lagana masaza moze biti od koristi.
To je to ovako na brzinu (izvinjavam se ako je 'z brda-z'dola, no nemam vremena da sredjujem odgovor i ovaj post , sto bi rekli kako je tako je :D ) sve najbolje :wink:
dr stom.
Dejankstc
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 25, 2006 11:27 pm

hvala puno ali da li......

Post od Dejankstc »

je mozda u pitanju umnjak koji je vec formiran zub ali nije iznikao (ako ste me razumeli) ... on se vidi na snimku ali se ne vidi ovako. Da li moze on da pravi slicne smetnje. I ako je tako, da li mozda znate koliko traje operacija umnjaka :o
Odgovori