Trudnoca i Hasimoto

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Trudnoca i Hasimoto

Post od majja »

Da li neko moze da mi kaze da li ove dve stvari imaju veze jedna sa drugom i u kojoj meri, kada su antitela visoka (AMC 300 i Anti TPO At 600)??!!
T3, T4 i TSH u normali, bez terapije!

Da li moze doci do zaceca?

Da li dolazi do komplikacija u trudnoci?

Da li je to nasledno??!

I bilo sta drugo vezano za ovu temu a cega se mozda nisam setila??!!

:roll:

Hvala, majja :wink:
oljaeha
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jul 30, 2006 2:40 pm

Post od oljaeha »

Oooo,Majja...odusevljena sam pitanjem!I mene sve to isto zanima... :lol:
jelence
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 24, 2006 7:41 pm

Post od jelence »

Nadam se da ce neko odgovoriti jer nas mnoge zanima upravo to sto je majja pitala.
pozdrav,
Jelence
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Izgleda da je (delimicno) nasledno po zenskoj liniji. Inace, moze trudnoca, stavise, desava se da upravo trudnoca dovede do smanjena tegoba!

Zakljucak: samo napred!

Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
jelence
Stalni član
Stalni  član

Post od jelence »

Sorry dr.Ivice ali kakav je to strucni odgovor"izgleda"da je delimicno nasledno i "moze""desava"se ovo ili ono.
Molim Vas izvinite ali ovo ne spada u odgovor strucnog lica.
Pozdrav
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Pa takva su naucna istrazivanja, da je najcesce prelazno (da ne kazem zarazno :lol: ) po zenskoj liniji, ali nista se ne moze zasigurno tvrditi... Tako pise i u strucnim knjigama (da ima veliki broj primera gde je.........) zato smo i dobile takva odgovor!! (i ja sam malo kopala po tome ovih dana :lol: ).

Opet, sa druge strane, saznala sam da je potrebno planirati trudnocu u dogovoru sa gin i endokrinologom..... :roll:

Nemam pojma...

Bilo bi lepo da nam se neka "iskusna" zena javi!! :wink:
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

"Izgleda" - se odnosi na nepotpuno verifikovane, jos uvek ne-stoprocentno potvrdjene empirijske sumnje i zapazanja - a koja su savim jednostavna: nije mali broj pacijentkinja cije majke ili cerke imaju istu bolest. Cak ni medju mojim pacijentima (kojih je za ovih 12 i vise godina bilo oko 8.000).

Izvinjavam se ako sam uneo zabunu. Medicina uglavnom barata procentima i statistikama, koje nisu apsolutne i umeju da zavaraju.

Pozdrav i sve najbolje.
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

dr ivica napisao:"Izgleda" - se odnosi na nepotpuno verifikovane, jos uvek ne-stoprocentno potvrdjene empirijske sumnje i zapazanja - a koja su savim jednostavna: nije mali broj pacijentkinja cije majke ili cerke imaju istu bolest. Cak ni medju mojim pacijentima (kojih je za ovih 12 i vise godina bilo oko 8.000).

Izvinjavam se ako sam uneo zabunu. Medicina uglavnom barata procentima i statistikama, koje nisu apsolutne i umeju da zavaraju.

Pozdrav i sve najbolje.

Dr Ivice, dodajte i mene u Vasu statistiku (kao Vaseg vernog pacijenta :lol: ), moja majka, tetka, a i ja..........imamo Hasimoto!!

Da li postoji nacin za utvrdjivanje vremenskog perioda od kada nam se Hasimoto pojavio (kod svih nas je pronadjen slucajno)!!!

Ja procitah na forumu :lol: , pa ga pronadjoh, na osnovu tog saznanja, testirala i mamu, a tetka ga ima vec vise od dve decenije.......

Hvala!! :wink:
jelence
Stalni član
Stalni  član

Post od jelence »

Hvala dr.Ivice, ma jasno mi je da medicina nije ekzaktna nauka i da 2+2 nije uvek 4,ali malo se vec nerviram ne na Vas vec na tolike nepoznanice u medicini.
Ja od malih nogu 6-7 god imam pojavu znojavih dlanova i isla sam na sva moguca ispitivanja stitne zlezde i uvek su govorili da je sve ok,a poslednji nalaz TSH=4,64 i problem steriliteta kod oba partnera i neuspesne dve VTO.Sve se svodilo na losu cirkulaciju i raynod sindrom i kao malo sam nervozniji tip.
Ukazuje li Vam to na nesto?
Pozdrav i hvala ne zamerite na sugestiji iz predhodnog posta :wink:
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

malo se vec nerviram ne na Vas vec na tolike nepoznanice u medicini.
Jooj, a sta mislite kako je tek nama lekarima, koji bi zaista da pomognemo svima koliko se moze, ali smo ovako nemocni, jer ne znamo cesto ni uzroke nastajanja bolesti, niti imamo efikasne metode lecenja.

O Vasem problemu ne bih smeo ni da pocinjem da pisem, obzirom da nisam ginekolog, a pitanje porodicnog steriliteta je tako komplikovano da verovatno samo IZABRANI ginekolozi mogu o njemu kompetentno da pisu. Ono sto sam takodje primetio je da kod mnogih parova, kojima je prilepljena dijagnoza infertiliteta i koji su morali na vantelesnu, posle par godina dolazi do spontanog zaceca!!! Tako imam najmanje tri porodice - kucne prijatelje koji imaju blizance iz prve VTO, a trece dete je doslo "prirodnim" putem posle nekoliko godina..... I sta sad reci?...

Sve najbolje!
jelence
Stalni član
Stalni  član

Post od jelence »

Moram Vam reci neobicnost vezanu za moju porodicu ali sa oceve strane.
Baka nije mogla da zatrudni 5-6 godina,a onda njih troje.
Tetka(oceva sestra) 4-5 godina,a onda njih dvojicu,a evo ja se mucim vec 9 god,imala sam vanmatericnu i dve neuspele vto.
Sta reci i kakve bi to veze moglo da ima jer to je ipak sa oceve strane,dok moja majka i zene sa njene strane bez problema ostaju trudne.
Pozdrav,
Jelence
Gandra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 02, 2006 9:32 am

Post od Gandra »

Majjo, postoji jedna knjiga, autor je prof Dr Ljiljana Vojvodic nacelnica konzervativnog steriliteta na GAK Visegradska, zove se TIROIDNA ZLEZDA I TRUDNOCA, knjiga je dosta strucna odnosno pisana je za lekare i koliko sam shvatila doktorka je pored ginekologije dosta dobar endokrinolog a moze da se ode kod nje na pregled i konsultacije.Sve najbolje!!!
Odgovori