Pitanje za ObGyn

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
dandjela
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 03, 2007 11:57 am

Pitanje za ObGyn

Post od dandjela »

Pozdrav.

Pre 2 dana izvrsila sam medicinski prekid trudnoce (koji je obavio Dr Dejan Maletic sa KBC Zvezdara). Receno mi je da je sve uredno i sutradan sam otpustena iz bolnice. Krvarenje je stalo oko 10 sati posle interverncije. Nisam imala povisenu temperaturu. Medjutim, krvarenje je ponovo pocelo 48h posle intervencije. Krvarenje poput menstrualnog, bez izbacivanja ugrushaka i bez neprijatnog mirisa i bez jakih bolova. Dr Maletic mi je rekao je da je to uobicajeno i da moze da potraje od 7 do 10 dana. Takodje mi je receno da nema potrebe za ultra-zvukom, niti bilo kakvim pregledom. Dana kada je izvrsena intervencija sasvim normalno sam se kretala, bez bolova...

Interesuje me da li je sve ovo normalno... da li mi je ipak potreban pregled i koji simptomi ukazuju da nesto nije u redu.

Takodje me zanima koji je optimalan period posle intervencije za ponovno stupanje u seksualne odnose. Isto tako me zanima da li vracanje materice u prvobitni polozaj duze traje kod zena sa zavaljenom matericom (sto je moj slucaj)? Da li treba da se pije neki lek, posto mi nista nije prepisano.

Unapred hvala.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Ako govorite o kiretazi, onda se to zove hirurski a ne medicinski prekid trudnoce...medicinski je kad se koriste lijekovi a ne hirurska intervencija.
Nema potrebe za antibioticima ! nema potrebe za UZ ako je sve u redu, i Vase krvarenje prestane u roku od 7 dana.
Normalno je da nemate bolove i da nemate nikakve simptome, osim pretpostavljam emocionalnog bola ! to zene obicno osjecaju...prije ili kasnije !

Za stupanje u seksualne odnose ja obicno preporucujem da pacijentkinja saceka mjesec dana, ne zbog 'vracanja' materice u provobitno stanje ( niste napisali koliko ste bili trudni ) nego zato sto ste imali hirursku intervenciju ! drugo zato sto ne koristite kontracepciju ! ( inace ne biste koristili kiretazu kao kontracepciju ), jer je potrebno nastaviti normalne cikluse da bi se ordinirala bilo kakav vid kontracepcije, osim prezervativa koja bih Vam preporucila da pocnete koristiti do slijedeceg ciklusa, ako zelite da nastavite seksualni zivot prije slijedece menstruacije, koja bi trebalo da dodje za mjesec dana.

Nadam se da necete sve lekcije u zivotu uciti na sopstvenom iskustvu !
Pilule, Depo provera, Nuva Ring, Evra patch,...condoms...dodatno da se zastitite od seksualno prenosivih bolesti !
Pozdrav,
ObGyn
dandjela
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 03, 2007 11:57 am

Post od dandjela »

Propustila sam da kazem da je trudnoca bila zeljena, a da je trudnoca prekinuta iz medicinskih indikacija (zakazana operacija ductus arteriosus persistens). Zatrudnela sam neposredno pre otkrivanja ductus-a i savetovano mi je od strane brojnih lekara da prekinem trudnocu.

Trudnoca je prekinuta u 8-oj nedelji.
Odgovori