Merenje stomaka u trudnoci_HITNO!!!
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
Merenje stomaka u trudnoci_HITNO!!!
Postovani,javlja Vam se jedna zabrinuta trudnica
.Sad sam 31+6.Kad sam bila 27+2,izmerena mi je velicina materice 33cm.Na pregledu 29+1 isto 33cm, i na poslednjem pregledu u 31+1 33cm.Osim toga ,gvozdje mi je od 27 nedelje bilo znatno snizeno tako da sam uzimam gvozdje 2x dnevno zajedno sa c vitaminom, a bebine pokrete osecam fino.Moj dr. se malo iznenadio kad je drugi put izmerio da je velicina materice ista u odnosu na prethodni pregled.NA trecem merenju,gde je velicina isto bila nepromenjena,rekao je da je sve ok jer jos uvek je velicina materice naprednija u odnosu na nedelju,jer treba nedelja trudnoce da se poklapa sa br.cm...Da li mozda neko moze da mi da objasnjenje.Da li to sto se velicina materice ne menja znaci da beba ne napreduje?Nadam se da ce se javiti DR.Obgyn kao i drugi ginekolozi ili trudnice imamice sa iskustvom.Bila bih zahvalna na brzim odgovorima.

ne brinite
Rodila sam dvoje dece i prvi put cujem da se meri materica.Vazno je da je beba dobro i da napreduje ,ultrazvuk nije bas toliko precizan.Sem toga materica ja meko tkivo,nije to kost pa da su dimenzije apsolutne.Nemojte mnogo brinuti,opustie se i uzivajte,pogotovo ako vas bebica sutira znaci da je zdrava i da prima dovoljno kiseonika i svega potrebnog. 

Hvala puno sto ste se javili i cestitke na vasoj bebici!Merenje materice je u Kanadi jako aktuelno s ozbirom da se iza 20-e nedelje vise ne radi ultrazvuk...Svesna sam ja da se velicina materice ne menja ukoliko se beba okrenula izmedju merenja,ili ako se beba spustila,al opet mi nesto ne da mira...sve se nadam da ce se javiti Dr. Obgyn,jer ona radi u Kanadi i mozda ima neko objasnjenje ...Jos jednom hvala!!
Evo,tek sad videh da je trebalo da navedemjos par bitnih informacija.
Ovo mi je druga trudnoca,prvu sam imala sa 20g.kad sam abortirala.Sada mije termin 29.jul.Od 27.-e nedelje uzimam Palafer od 300mg 1 dnevno, a od 30.-e nedelje isti lek ali 2x dnevno uz C vitamin.Nadam se da ce ovo biti opd pomoci...
Ovo mi je druga trudnoca,prvu sam imala sa 20g.kad sam abortirala.Sada mije termin 29.jul.Od 27.-e nedelje uzimam Palafer od 300mg 1 dnevno, a od 30.-e nedelje isti lek ali 2x dnevno uz C vitamin.Nadam se da ce ovo biti opd pomoci...

-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Mjerenje SFH ( visine fundusa materice od gornje granice pubicne kosti ) jeste metoda koja se koristi kod svakog pregleda trudnice, umjesto UZ koji se koristi kod nas neopravdano. Metoda je prilicno subjektivna i nije dijagnosticka nego predstavlja screening test. Ako se ustanovi da je SFH veca ili manja za 2 ili vise cm, od gestacijske starosti, onda se trudnica posalje na UZ. Najcesce se radi o potpuno normalnoj trudnoci, ali UZ umiri trudnicu i ginekologa, jer iskljuci prisustvovanje povisenog volumena plodne vode, sto se desava u vecinis slucajeva kod beba sa odredjenim kongenitalnim anomalijama....dakle ako se na slijedecem pregledu ponovi isto mjerenje ( odstupanje za 2 cm, sto nije previse ) moguce je da Vas Vas ginekolog posalje na UZ, a to mozete i sami da zahtijevate ako ste zabrinuti, samo mu to recite.
Srecno.
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ova metoda datira još iz vremena pre otkrića UZ, ali se zadržala do današnjih dana, kao orjentaciona.
Kod nas (Srbija) je uobičajno da se orjentiše prema visina materice: na 2 prsta iznad stidne kosti 4 mesec trudnoće, 2 poprečna prsta ispod pupka 5m, u visini pupka 6 mesec, 2 poprečna prsta iznad pupka 7 mesec itd.
Od 20 do 36 nedelje trudnoće mereno santimetrom visina materičnog fundusa od gornje ivice stidne kosti (simfize) do fundusa materice u cm jednaka je broju nedelja trdnoće (odstupanje +/- 2cm, posle 36. nedelje odstupanje 3cm). (SFH-Simfiza Fundus High)
Prema vašim rezultatima vama je povišena visina fundusa, tj. veličina materice. U 31+6 nedelji SFH trebao je biti oko 32 +/-2cm . U 27+2, SFH je trebao biti 27+/-2cm a izmerena je visina fundusa materice 33cm.
Ultrazvuk je tu precizan i morao vam je biti urađen kod sumnje na manjak ili višak plodove vode (AFI?), na zastoj ili preveliku bebu za starost trudnoće.
UZ je tu zaista precizan sa greškom manjom od 7 dana određuje starost trudnoće tzv. gestacijsku starost.
No nemojte brinuti moguća je greška, nemoguće je isključiti ljudski faktor tj. grešku pri merenju.
Pozdrav i srećno Dr PeđaDj
Kod nas (Srbija) je uobičajno da se orjentiše prema visina materice: na 2 prsta iznad stidne kosti 4 mesec trudnoće, 2 poprečna prsta ispod pupka 5m, u visini pupka 6 mesec, 2 poprečna prsta iznad pupka 7 mesec itd.
Od 20 do 36 nedelje trudnoće mereno santimetrom visina materičnog fundusa od gornje ivice stidne kosti (simfize) do fundusa materice u cm jednaka je broju nedelja trdnoće (odstupanje +/- 2cm, posle 36. nedelje odstupanje 3cm). (SFH-Simfiza Fundus High)
Prema vašim rezultatima vama je povišena visina fundusa, tj. veličina materice. U 31+6 nedelji SFH trebao je biti oko 32 +/-2cm . U 27+2, SFH je trebao biti 27+/-2cm a izmerena je visina fundusa materice 33cm.
Ultrazvuk je tu precizan i morao vam je biti urađen kod sumnje na manjak ili višak plodove vode (AFI?), na zastoj ili preveliku bebu za starost trudnoće.
UZ je tu zaista precizan sa greškom manjom od 7 dana određuje starost trudnoće tzv. gestacijsku starost.
No nemojte brinuti moguća je greška, nemoguće je isključiti ljudski faktor tj. grešku pri merenju.
Pozdrav i srećno Dr PeđaDj