- godine starosti, posao, trudnoca po redu, broj poroda ako ih je bilo i kakve su bile trudnoce i porodi,
ukratko ono sto Vam predstavlja problem,
- prijasnji problemi sa zdravljem, operacije ako ih je bilo,
- lijekovi koje uzimate ako uzimate i alergije na lijekove.
- lab.nalazi i ostala ispitivanja ako ih je bilo
Jos uvijek to ne znaci da ce ovdje iko da postavlja dijagnozu ili odredjuje terapiju, jer bi bilo potpuno pogresno, ali mozemo da Vas uputimo sta bi bilo korisno da se uradi, i kako da Vam se najbrze i najefikasnije pomogne.”
- Godine starosti, posao, trudnoca po redu, broj poroda ako ih je bilo i kakve su bile trudnoce i porodi,
Imam 37 godina, moj muž 38, dipl.maš. ing., radim kao komercijalista. Imala sam jednu trudnoću 1999 god. i spontani pobačaj u trećem mesecu, razlog nepoznat.
Izveštaj o patohistološkom pregledu:
Topologija: endometrium
Morfologija: Decidual change
Tkivo: Kiretman
Transformatio decidualis endometrii partim necroticans, bez elemenata triofoblasta.
- “Ukratko”

Prva trudnoća desila se spontano, čim smo odlučili da pravimo bebu, u prvom ciklusu. Počelo je bombardovanje SRJ, otprilike kad sam ja shvatila da sam trudna. Spontani se desio u trećem mesecu trudnoće, razlog nepoznat. Urađena kiretaža. Preporučeno da se napravi pauza od 3 meseca. Posle 6-7 meseci od pauze, ja sam već počela da se plašim da neću moći da ostanem u drugom stanju. Ispitala sam hormone, prolaktin povišen. Uradila sam HSG 2002 god. u državnoj bolnici.
Dijagnoza: “ HSG: Kontrast homogeno ispunjava kavum materice, kavum se projektuje kao trouglasta senka, ravnih ivica endometrijuma. Leva tuba se u celini projektuje, propušta kontrast celom dužinom. Kontrast se izliva u trbušnu duplju i peritubarne priraslice. Desna tuba se projektuje čitavom dužinom, propušta contrast se izliva u trbušnu duplju i peritubarne priraslice.”
Da li je ovaj nalaz dobar ili nije? (tada su mi rekli da je dobar, u toj državnoj bolnici u kojoj sam radila HSG, a tek 2006 privatni lekar mi je rekao da nalaz nije dobar i da je još tada trebalo preduzeti nešto)
Nakon toga stimulacija klomifenom (2002-2003) uz folikometriju 6 meseci za redom i ciljani odnosi. Dobro sam odreagovala na Klomifen, ovulacija otprilike 15-ti dan. Bez rezultata. Prolaktin visok, terapija bromokriptin 1x1 ili 2x1 ne sećam se najbolje.
Posle otprilike godinu dana rađena insemenacija bez stimulacije. Neuspeh. Jako teško sam to primila. Posle toga sam odustala od svega. Rezultat odustajanja prolaktin potpuno pao i do sada je u granicama normale.
2006 godine smo rešili da idemo na VTO. U maju smo otišli u privatnu kliniku, koju smo sami izabrali, na konsultacije. Doktor je ostavio izuzetno pozitivan utisak na nas. Predložio je da uradimo laparaskopiju. Mi smo pristali. Urađena laparaskopija.
Nalaz: “ Uterus normalne veličine,ružičaste seroze, zadnjom stranom srastao za okolne structure. Obe tube vidljive celom dužinom, subokludirane, srasle za pripadajuće jajnike. Oba jajnika normalne veličine, beličaste boje, izbrazdani sa gore opisanim priraslicama. Na peritoenumu Diglasovog prostora vidljiva zaristra endometrioze. Transcervikalno injiciranindigokarmin obostrano otežano prolazi kroz tube u trbušnu duplju.
Dijagnoza: Suboclusio tubarum billateralis
Periadnexitis adhaesiva billateralis
Endometriosis.”
Prepor učena opercija endometrioze i nakon toga Zoladex. I na to pristajemo. Dolazimo na operaciju, potpuno sam pripremljena i dobijam anesteziju, međutim operacija nije mogla da bude urađena zbog “anatomskog položaja farinksa, nije mogla da se izvede intubacija”. (mislim da se tu nešto gadno desilo, lekari su posle toga bili potpuno preplašeni, a ja sam nedelju dana posle toga bila sva u modricama, sve me je bolelo, vilica, noge, ramena, jedva sam se kretala, kao da su me tukli da bi me povratili). Štitna žlezda! Za taj problem sam znala, ali sam ga ignorisala. Imala sam strumu na vratu koja je u ovom slučaju i fizički zasmetala. Rešila sam da i to operišem. (Tu priču neću sad da pričam bilo bi previše). Operisala sam i štitnu žlezdu i muž mi je rekao da je dobio potpuno drugu ženu. Štitna žlezda me je izgleda činila jako depresivnom. Od tada sam se preporodila, vratila mi se vera u život i prionuli smo na rešavanja našeg problema iz sve snage. Kad je završena terapija Zoladexom, krenuli smo na VTO. Poslednja inekcija data 06.10.2006.
Sa pripremama za VTO počeli smo 03.02.2007 sa suprefactom. To je bilo 7 dana pre menstruacije. Od drugog dana ciklusa kreće gonal sa dve inekcije i jednim menopurom, a od petog dana po tri menopura. Folikuli su slabo rasli pa je pojačana doza menopura. 5 dana sam primala po 4 kom. Aspiracija urađena 18-ti dan i izvađeno 6 j.ć., pet oplođeno i svih pet vraćeno. Beta <1.
Odlučili smo da odmah nastavimo dalje, a i lekar nam je rekao da u principu nema smetnji, ako smo mi psihički spremni (a jesmo) i ako možemo to sebi finansijski da priuštimo (moramo).
Druga VTO počela 09.04.2007, sa suprefactom 3 dana pred menzis, zato što su se prošli put „ulenjili jajnici“. Sve ostalo isto. Ovaj put sam na izgled bolje odreagovala, bilo je više folikula i aspiracija urađena 14-ti dan. Međutim izvađeno samo 4 j.ć. i 4 vraćeno posle tri dana (kao i prvi put). Beta =2. Neuspeh.
Mi idemo dalje, samo sam ja, a i moj suprug, odlučili da se dobro informišemo pre sledećeg puta. To će biti posle leta. Idemo na more da se lepo odmorimo i opustimo pa kad se vratimo, sve ispočetka. A do tad bih volela da mi se doktorka Obgyn javi i prokomentariše ovo moje lečenje. Da li ima propusta? Da li je bilo pametno što smo u tako kratkom roku radili dve VTO? Da li je dobro što su mi prvi put vratili svih 5 embriona? Čitala sam da se više ne radi tako, da vraćaju najviše tri. Pre druge VTO nismo ništa kontrolisali, ni hormone, ni spermogram, ništa, samo smo krenuli sa hormonima! Da li pre sledeće treba da uradimo još nešto? Ja se sada već plašim da se endometrioza ne vrati. Na kontrolnom UZ doktorka mi je rekla da se za sada endometrioza ne vidi, tj. nije se vratila. I šta ako se vrati, jeli se ona dalje uopšte leči?
Ja sam se baš raspisala, ali šta da radim kad mi je važno

PS: Lekove koje uzimam: Letrox 50 1x1 zbog štitne žlezde i alergična sam na Bactrim kao i moj suprug.
I da još jedno pitanje: Kako sve ovo utiče na moju jadnu štitnu žlezdu (levu polovinu, desna odstranjena).
Pozdrav. Naravno, volela bih da se jave svi koji imaju nešto da mi kažu.