karcinom mediastinuma

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
milicicljiljana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 2:26 pm

karcinom mediastinuma

Post od milicicljiljana »

Postovana, Tartufa, molim te za odgovor.Očajna sam.
Mojoj je majci prije mjesec dana otkriven sitnocelijski karcinom smjesten u mediastinumu veličine 6 cm.Krenula je na hemoterapiju, nalazi krvi su uredni, nikakvih promjena nema, izuzev rijetkih napada kaslja.Ona se osjeća dobro, udebljala se cak 7 kilograma, s obzirom na to da je prestala da pusi poslije 25 godina.Svi okolni organi su bez promjena, karcinom je lokalizovan, ustanovljeno je CT snimanjem,izuzev na plucima gdje ima sitnu tačku. Gdje god sam pregledala, niko ne navodi niti sličan slučaj kakav je njen.
Da li je moguće da je to metastaza sa pluća koja će se pokazati nakon primanja hemoterapije i kakve su joj šanse, s obzirom na njenu nevjerovatnu psihičku stabilnost i jak organizam.
Hvala unaprijed.
tartufa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 7:12 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tartufa »

Radi se o mikrocelularnom bronhogenom karcinomu koji će lakari najpre tertirati hemioterapijom (4-6 ciklusa, platinski protokol-najverovatnije Etopozid/Platina) a zatim će sprovesti radioterapiju medijastinuma.Kako opisuješ, ona ima visok performans status( prosto rečeno- u dobroj je kondiciji za sada) što je vrlo dobar prognostički pokazatelj kad je period preživljavanja u pitanju.Pozz
Odgovori