Dali treba da se zabrinem?

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Dija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 17, 2007 1:32 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Dali treba da se zabrinem?

Post od Dija »

Mojoj majci su sa 37 godina ustanovili karcinom dojke, i tom prilikom joj je amputirana leva dojka. Moja majka sada ima 60 godina, karcinom se (SRECOM!) nije "vratio", jedino joj je nedavno ostranjena i stitna zlezda. Ona se odlicno oseca posle svega. Moje pitanje je, sa obzirom da i ja sad vec imam 30 godina, dali je karcinom bolest koja se genetski prenosi?
tartufa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 7:12 pm

Post od tartufa »

Dija, karcinom dojke spada u one karcinome kod kojih genetika ima velike veze.No, ne treba paničiti, jedino što ti savetujem jeste dobar klinički pregled( od strane onkologa) jednom godišnje kao i ultrazvuk dojki. Mamografiju nikako pre 40-te godine. Pravilna ishrana, regulacija telesne težine , dobar grudnjak samopregled dojki jednom mesečno- desetog dana od početka menstruacije.I to bi bilo to...Pozz
Dija
Novi član
Novi član

Post od Dija »

hm..bila sam pomalo i upucena u to, ali sam ipak zelela potvrdu. HVALA TI TARTUFA!Sto se tice tezine, nisam sklona gojenju. Visoka sam 167 a teska 54, sa ponekim varijacama od 2-4 kg. Ali sve ostalo je nesto sa cime cu morati da se pozabavim. Dobar grudnjak-dali to postoji?! Koji god da kupim meni smeta, a imam male grudi pa ne mogu bez njih. Jos jednom, hvala ti na informacijama, i obecavam da necu poceti paniciti :wink:
tartufa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 7:12 pm

Post od tartufa »

...bez fišbajna...
Dija
Novi član
Novi član

Post od Dija »

hvala...
jovanche
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 20, 2006 10:18 am

Post od jovanche »

Tartufa, kakve veze ima grudnjak sa karcinomom?
Zaista za ovo prvi put cujem, ali volela bih da znam.

Ja imam velike grudi i nosim sa zicama (fisbajnima) grudnjake jer su mi udobniji, i cvrsce drze.
Dija
Novi član
Novi član

Post od Dija »

Predpostavljam-karcinom dojke moze da se "dobije" od udarca(ne mislim sada bukvalno od svakog udarca) i od ranica na grudima. Mislim da je to upravo razlog zbog kojeg nam je Tartufa i rekla za ne treba da nosimo grudnjake sa zicom, jer koliko se god oni nama svidjali - znaju da nazuljaju. Par mojih drugarica je imalo ranica na grudima, koje su im napravile upravo zice iz grudnjaka.
Dija
Novi član
Novi član

Post od Dija »

Predpostavljam-karcinom dojke moze da se "dobije" od udarca(ne mislim sada bukvalno od svakog udarca) i od ranica na grudima. Mislim da je to upravo razlog zbog kojeg nam je Tartufa i rekla za ne treba da nosimo grudnjake sa zicom, jer koliko se god oni nama svidjali - znaju da nazuljaju. Par mojih drugarica je imalo ranica na grudima, koje su im napravile upravo zice iz grudnjaka.
Odgovori