Sta ako zena nezeljeno zatrudni

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
am7551
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 16, 2006 2:52 pm

Sta ako zena nezeljeno zatrudni

Post od am7551 »

Informativno, koje mogucnosti stoje na raspolaganju zeni koja je zatrudnela ukoliko zeli da pobaci trudnocu koja je stara (samo) izmedju nedelju i mesec dana ?
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od OljaA »

Stisne zube i prihvati trudnoću i rodi dete (što bih ja uradila i što jesam uradila sa nepunih 18 godina) čuva ga i svoj život upravlja prema novoizmenjenom životu bilo da je dete u braku ili ne, druga da ode što pre na klasičan abortus, treća je prekid trudnoće tabletama o kojima ne znam mnogo jer sam i sama pročitala na ovom forumu http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=12108, http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... +tabletama
i treća opcija davanje deteta na usvajanje odmah nakon porođaja.
Slika
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Ali se treba sto pre odluciti jer u slucaju abortusa - sto pre to bolje, t.j. manje invazivno, kraci oporavak.
Pile33
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 12:34 pm

Post od Pile33 »

Pa nemojte odmah da je osudjujete. Ne moze svaka zena da stisne zube i rodi dete. Neke nisu u stanju da daju dete na usvajanje, a opet neke nisu u stanju da psihicki prebrode abortus, pa imaju kajanje i osecaj grize savesti do kraja zivota. Ono sto hocu da kazem je da svako ima pravo da odluci sta ce da uradi sa svojim telom i svojim detetom. Ja licno znam par zena za koje bi bilo bolje da nisu imale dece s obzirom kako se o njima brinu i kako se prema njima ponasaju. Nije svako stvoren ni za majku.
Ono sto je meni u ovom slucaju tuzno je da u danasnje doba kad postoji toliko kontracepcije neko mora da se odlucuje na abortus. Dakle, koliko ja znam imas samo dve mogucnosti ili abortus ili ako si ispod 5 nedelja one tablete koje dovode do spontanog. Bilo je vec reci o tome na forumu pa pogledaj. I ako sve prodje kako treba, pamet u glavu i zastita na vreme! Jer za sta god da se odlucis, ostace ti to u pamcenju ceo zivot!
etro
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 11:09 pm

Post od etro »

Pile33 napisao:Dakle, koliko ja znam imas samo dve mogucnosti ili abortus ili ako si ispod 5 nedelja one tablete koje dovode do spontanog. Bilo je vec reci o tome na forumu pa pogledaj.
O kojim je to tabletama rec?? :o
Ja znam da postoje tabletice koje u roku od 72 sata mogu da sprece trudnocu i oplodjenje, a za ovo nikad nisam cula i deluje mi jako neprovereno, a i da su tako bezbrizne verovatno bi se prodavale na svakom cosku.
Ovo mi lici na nekadasnje resavanje problema sa nezeljenom trudnocom kad su zene isle kod nekih baba vracara koje su im spravljale neke napitke za pobacaj, ali bukvalno tako, i jako je neozbiljno deliti ovakve savete bilo kome!

@am7551

Posto si navela da te cisto informativno ovo zanima ne znam ni kako da te neko posavetuje jer ne znamo o cemu je rec i da li si ti:
a) u drugom stanju-provereno
b) sumnjas da si u drugom stanju
c) nisi u drugom stanju, ali strahujes da bi to moglo da ti se desi

Za prve 2 navedene varijante svakako moras otici ginekologu i niko drugi ne bi ni trebalo da te savetuje sta ces i koje su ti opcije na raspolaganju.
Za trecu varijantu ti savetujem da se informises o metodama kontracepcije i zastite od nezeljene trudnoce.
Pile33
Novi član
Novi član

Post od Pile33 »

E pa Etro nisi u toku. Nije rec o postinoru, vec o Mifegyn tabletama!?
Reč je o supstanci antiprogetseronu Ru 486, i Citotek tabletama koje su prostaglandini i dovode do kontrakcije materice i izbacivanja. ploda
Naravno ni ove tablete kao ni Postinor nisu bonbone vec imaju niz nus neprijatnih i opasnih propratnih pojava. Mislim da ih treba uzimati samo u zaista velikoj nuzdi.
Vise reci o njima bilo je na temama ovde na ginekologiji:
Pilule za prekid trudnoce http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... ht=mifegyn
Mifegyn - prekid trudnoce tabletama http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... ht=mifegyn
etro
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 11:09 pm

Post od etro »

Pile33 napisao:E pa Etro nisi u toku. Nije rec o postinoru, vec o Mifegyn tabletama!?
Reč je o supstanci antiprogetseronu Ru 486, i Citotek tabletama koje su prostaglandini i dovode do kontrakcije materice i izbacivanja. ploda
Naravno ni ove tablete kao ni Postinor nisu bonbone vec imaju niz nus neprijatnih i opasnih propratnih pojava. Mislim da ih treba uzimati samo u zaista velikoj nuzdi. Vise reci o njima bilo je na temama ovde na ginekologiji:
Pilule za prekid trudnoce http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... ht=mifegyn
Mifegyn - prekid trudnoce tabletama http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... ht=mifegyn
Ne razumem sta znaci to u ZAISTA VELIKOJ NUZDI , ali zato savetujem da se prvo procitaju tekstovi sa ovih linkova sa naglaskom na drugi........ mislim nije naivna stvar i meni to sve bas deluje JAKO KLIMAVO.... , a i na tom drugom linku su koliko mi se cini uporedjene nezeljene posledice obicnog abortusa i ovih tableta..... :roll: .
Ja ni Postinor ne bih dozvolila da se uzima bez lekarskog nadzora, a on se nasiroko prodaje u apotekama........ne bi me cudilo da se i Mifegyn pojavi "ispod tezge" u apotekama......no dobro, svi smo mi sami odgovorni za svoje odluke.

Ja sam svakako naklonjenija preventivi i sto se tice nezeljene trudnoce, a narocito polno prenosivih bolesti.
Pile33
Novi član
Novi član

Post od Pile33 »

Slazem se sa tobom da ove tablete ne trebaju tek tako da se koriste. Koliko znam sada ih nema u slobodnoj prodaji i mislim da to mora tako i da ostane. Danas stvarno zena ima toliko mogucnosti za kontracepciju da je prosto ne zamislivo da mora da ide na abortus ili koristi te tablete. Ali znam mnoge devojke koje se ponasaju neodgovorno prema svom telu pa im je posle kriv djavo!
Odgovori