štitna žlezda, za dr.

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
plasljivi zec
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 10, 2007 1:58 pm

štitna žlezda, za dr.

Post od plasljivi zec »

pre dve godine: normalne veličine i građe, pravilnih kontura sa sonolucentnijim nodusom u desnom režnju prečnika 8mm i u levom režnju prečnika 4mm.

danas: normalne veličine, glatkih kontura i homogene građe sa jasno ograničenim hipoehogenim nodusom u desnom režnju prečnika 9mm i u levom režnju prečnika 4mm.

da li treba to da kontrolišem i šta to uopšte znači?
da li treba da izvadim hormone štitne žlezde?
jesensky
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Nov 07, 2006 10:18 pm

Post od jesensky »

premalo si podataka dao,..
recimo da li si prije,a vjerovatno jesi vadio krv za nalaz hormona,..
da li si radio punkciju?
kakav je nalaz tada bio,.scintigtrafiju (mada ona i nije bas najpouzdanija metoda za cvorove tako male velicine,ali moze biti korisna),..
sta ti kaze ljekar?
imas li kakvih subjektivnih tegoba?
onako u grubo,.ako nemas nekih tegoba koje "vuku" na hipo ili hiper mozes uraditi eventualno tsh,..on ako je visok moze potaci razvoj cvorova,.
uglavnom drzi se uputa ljekara,..mada ne vjerujem da je nesto za brinuti se,..
jer ti je stanje,..za 2 godine,..bez vecih promjena koje bi mogle zanciti nesto ozbiljnije,..ali kao sto rekoh,.do ljkekara
sretno!
p.s. i sam imam hipoehogeni nodus u desnom reznju,uz uredne nalaze hormona,..provjera istih i uzv svakih sest mjeseci
plasljivi zec
Novi član
Novi član

Post od plasljivi zec »

ja sam žensko:)

ništa nisam radila, snimala sam limfne žlezde pa sam tako snimila i štitnu i niko mi nije rekao da treba išta da radim. onda sam ja negde počitala da ti čvorići treba da se prate pa sam opet uradila UZ. nemam nekih simptoma koji bi me podsećali na povećan ili smanjen rad štitne žlezde.
kome treba da se obratim? endokrinologu da mi on da daljnja uputstva? ne mogu ovako sama jer nemam pojma šta bi trebalo da se uradi, ni kojim redom. negde sam pročitala da dosta ljudi ima te čvoriće i da bi samo trebalo da ih redovno kontrolišu. :-?
šta je tsh?
ja koliko vidiš ne znam ništa posebno :o
jesensky
Aktivan član
Aktivan član

Post od jesensky »

plasljivi zec napisao:ja sam žensko:)

ništa nisam radila, snimala sam limfne žlezde pa sam tako snimila i štitnu i niko mi nije rekao da treba išta da radim. onda sam ja negde počitala da ti čvorići treba da se prate pa sam opet uradila UZ. nemam nekih simptoma koji bi me podsećali na povećan ili smanjen rad štitne žlezde.
kome treba da se obratim? endokrinologu da mi on da daljnja uputstva? ne mogu ovako sama jer nemam pojma šta bi trebalo da se uradi, ni kojim redom. negde sam pročitala da dosta ljudi ima te čvoriće i da bi samo trebalo da ih redovno kontrolišu. :-?
šta je tsh?
ja koliko vidiš ne znam ništa posebno :o
izvini,nisam vidio da si zensko,..nije bitno uostalom,..
posto ja nisam ljekar,..na tvom bih mjestu otisao da endokrinologa ili jos bolje,ako mozes do specijaliste nuklearne medicine,.posto je to njihov fah,..pa da ti oni dadnu detaljno obajsnjenje
uglavnom,..puno srece i dobro zdravlje!
plasljivi zec
Novi član
Novi član

Post od plasljivi zec »

jesensky napisao:
izvini,nisam vidio da si zensko,..nije bitno uostalom,..
posto ja nisam ljekar,..na tvom bih mjestu otisao da endokrinologa ili jos bolje,ako mozes do specijaliste nuklearne medicine,.posto je to njihov fah,..pa da ti oni dadnu detaljno obajsnjenje
uglavnom,..puno srece i dobro zdravlje!
hematolog mi je rekao da odem kod endokrinologa. to ću da idem na VMA, da se ne vučem ovde po lekarima. a koliki je tvoj nodus?
jesensky
Aktivan član
Aktivan član

Post od jesensky »

u mene je solidni hipoehogeni nodus 8x8 mm,..prije punkije je bio cisticno-solidan i mjerioje 14x12mm...nakon punkcije se smanjio ali i postao dosta,kako da kazem tvrdji,..prilicno me smeta pri gutanju te ponekad pri govoru,..doktori nisu za operaciju,..njiohov je argument njegova velicina koja je mala(po njima,..naravno pitao bih i ja da to nose u svom vratu par godina),..itd,..nazalost mislim da cu ga prije ili kasnije moarati operisati,,...
nekako uporedo sa pojavljivanjem istog fasovao sam i tzv.distoniju srca,..te ponekad imam palpiatcije i aritmije ,..te sam u odrdjenim periodima (mjesec-dva) na "inderalu" koji smiruje puls i srce,..te blazih sedativa,..
sve u svemu meni prilicno narusava kavalitet zivota,..
a ako tebi i ne smeta toliko,..jos ako ti potvrde doadatnim nalazima da ti nije ozbiljno (kao sto se nadam),..onda zaboravi na to i uzivaj u zivotu!
Data
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 14, 2006 10:15 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Data »

Poštovana plašljiva zečice! :roll:

Najbolje ti je da se naručiš kod profesora Radana DŽodića u klinici Arheus na Senjaku tel.265-3018, 265-0561. Čekati ćeš oko mjesec dana jer je velika gužva, ali se isplati.Ovej čovjek će ti odmah na pregledu bez ultrazvuka utvrditi veličinu i karakteristike nodusa i uputiti te šta da radiš.

On mi je operisao nodus veličine 12 mm na desnoj strani štitne žlijezde, Ne samo što je ekspert u svom poslu već je i jadan divan čovjek. Šta ti on kaže tako radi i nećeš pogriješiti. Operacija nije strašna , u bolnici si oko 3 dana, sve brzo prođe a problem je riješen.
Sretno i javi se!
elen
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 11, 2007 1:17 am

Post od elen »

mozda sam ponekad hipohonder,ali u poslednje vreme mi sse javljaju ovi simptomi:pojacana nervoza,osetljivost,vrlo cesti gubici daha(desava se da me nocu probude gusenja),preznojavanje,smanjen apetit,a tezina se ne menja,cesto pojacan rad srca i mucnina.nisam trudna,nisam nikada ni radjala,do sada mi je sve bilo u redu sa stitnom zlezdom.prednji deo vrata mi je vrlo malo otecen i stresovi inervoza svakodnevno su prisutni.zanima me da li postoji mogucnost da nsto nije u redu sa stitnom, hvala :wink:
jesensky
Aktivan član
Aktivan član

Post od jesensky »

Data napisao:Poštovana plašljiva zečice! :roll:

Najbolje ti je da se naručiš kod profesora Radana DŽodića u klinici Arheus na Senjaku tel.265-3018, 265-0561. Čekati ćeš oko mjesec dana jer je velika gužva, ali se isplati.Ovej čovjek će ti odmah na pregledu bez ultrazvuka utvrditi veličinu i karakteristike nodusa i uputiti te šta da radiš.

On mi je operisao nodus veličine 12 mm na desnoj strani štitne žlijezde, Ne samo što je ekspert u svom poslu već je i jadan divan čovjek. Šta ti on kaže tako radi i nećeš pogriješiti. Operacija nije strašna , u bolnici si oko 3 dana, sve brzo prođe a problem je riješen.
Sretno i javi se!
da li bi mogao/gla reci molim te u vezi operacije tvog nodusa,,..
ono sto me zanima je to da li ti je odstanjen samo nodus ili cijeli rezanj?
ja ozbiljno razmisljam o operaciji,..a stvar koja me drzi u nedoumici je ta sto su misljenja hirurga i endokrinologa suprotstvljena,..endokrinolog je za opciju samo odstranjivanja nodusa a nikako cijelog reznja,..jer mi zlijezda radi normalno,..a hirurzi govore da o tome nema ni govora nego ide cijeli rezanj van,...endokrinolog ne bi zelio da me tim stavi u ,vrlo vjerovatno stanje trajne hipo-tireoze,..a hirurzi kazu da to ne bi bio nikakav problem,..
znas,.kad se jednom nesto izvadi nema vise nazad,.pa me zanima tvoje iskustvo
Odgovori